Nahda krizi: Mısır, Etiyopya’ya karşı Sudan ile ortak tutum arayışında

Genel İstihbarat Şefi, Hartum'a ani bir ziyarette bulundu

Kahire, Afrika Birliği (AfB) himayesinde gerçekleştirilen görüşmelerin sürekli duraksaması sebebiyle, Nahda Barajı müzakereleri sırasında Addis Ababa’ya karşı Hartum ile ortak hareket etmek istiyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan'ın Pazartesi günü toplantıya katılmayı reddettiği açıklaması ardından, Genel İstihbarat (GID) Şefi Tümgeneral Abbas Kamil'i ani bir ziyaretle Hartum’a gönderdi.

Mısır tarafından yapılan açıklamaya göre, GID Şefi Kamil’in Hartum'da gerçekleştirdiği görüşmelerde Nahda Barajı dosyasındaki gidişat, Mısır ile Sudan arasında çeşitli alanlarda ikili iş birliği dosyaları ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti), Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve Genel İstihbarat Teşkilatı Genel Müdürü Korgeneral Cemal Abdulmecid ile bir araya gelen Kamil, ülkesinin “kardeş ülke Sudan'a her alandaki desteğini sürdürme yönündeki yoğun arzusunu” vurguladı.

Nahda Barajı anlaşmasında uzlaşılan ve tartışılan noktaları değerlendirmek amacıyla Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında, aynı zamanda AfB Komisyonu tarafından belirlenen gözlemci ve uzmanlar huzurunda pazartesi günü itibariyle bir hafta sürecek bir müzakere turu gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Aynı zamanda bu hafta sonu üçlü müzakere turu sonuçlarını görüşmek üzere AfB Dönem Başkanı Güney Afrika liderliğinde üç ülkenin dışişleri ve su bakanlarının altılı toplantı düzenlemesi bekleniyordu. Ancak Sudan’ın toplantıya gelmeyeceği açıklaması müzakere sürecinde yeni bir duraksamayı beraberinde getirdi.

Mısır Su Kaynakları Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Etiyopya'nın gönderdiği davet üzerine Mısır ve Etiyopya'dan su bakanlarının, iki ülkeden teknik ve hukuki heyetlerin, AfB Komisyonu tarafından atanan gözlemci ve uzmanların toplantıya katıldığı, ancak Sudan’ın katılmadığı, bu nedenle toplantının sona erdirildiği belirtildi.

Söz konusu açıklamaya göre Mısır ve Etiyopya, meselenin 10 Ocak'ta yapılması planlanan altılı toplantıda gelecek adımların tartışılması yönünde Güney Afrika Uluslararası İlişkiler Bakanı'na iletilmesine onay verdi.

Doğrudan üçlü müzakereleri sürdürmek yerine her ülkenin AfB uzman ve gözlemcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi çağrısında bulunan Sudan, müzakerelere katılmaya dair çekincelerinden bahsetmişti.

Mısır parlamentosu üyesi Mustafa Bekri’nin ifade ettiğine göre GID Şefi Abbas Kamil ve Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, Etiyopya’nın zorlayışı karşısında önceki anlayışlara iltizam sağlayarak Sudan ile pozisyonların birleştirilmesi üzerine görüştü.

Nitekim Kahire ve Hartum, Nahda Barajı’nın Nil nehrindeki paylarını etkileyeceğinden korkuyor. 2011 yılından beri Nahda Barajı’nın dolum ve işletimi konusunda uzlaşmaya varmak için müzakerede bulunan söz konusu üç ülke, ortak bir noktada buluşamıyor.

Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Mısır ve Sudan’ın bu meselede tek bir yönde ilerlemesi çağrısında bulunan Mısır eski Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Dr. Muhammed Nasruddin Allam, “Etiyopya'nın herhangi bir bağlayıcı anlaşma imzalamayacağından emin olmalarının ardından Mısır ve Sudanlılar nasıl hareket edecek? Etiyopya barajının korkunç risklerine maruz kalan iki ülkenin atacağı tek taraflı adımların ne faydası var?” ifadelerine başvurdu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU