Libya Ulusal Ordusu’ndan Sebha’da Türkiye tarafından desteklenen UMH'ye bağlı unsurlara karşı operasyon başlattı

UMH, LUO’yu ateşkesi ihlal etmekle suçluyor

Güney Libya'daki bazı şehirlerin güvenliğini sağlayan Ulusal Ordu devriyeleri (Orduya bağlı askeri medya şubesi)

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), stratejik Sirte şehrindeki vaziyete dair çelişkili mesajlar göndermeye devam ediyor. Diğer yandan Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ise ülkenin güneydeki en büyük şehri Sebha'da Türkiye tarafından desteklenen UMH’ye bağlı “sabotaj unsurlarına” karşı operasyon başlattığını ilan etti.

Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, LUO’ya bağlı Sebha askeri bölge komutanının “Sebha ve çevresinde güvenlik ve istikrarı baltalamak isteyen herkesi” tehdit ettiğini aktardı. Bölge birimlerinin “sözde Başkanlık Konseyi’nin sabotaj unsurlarını izlerken” kendi deyimiyle ‘aşırılık ve suç eylemlerinden kalan kalıntılarla’ karşı karşıya geldiğine de dikkat çekti. Bu unsurların, emirleri Müslüman Kardeşler ve tekfirci çeteleri destekleme operasyonlarına öncülük eden Türkiye’den aldığını söyleyen Mismari, “Malumatların kapsamlıca ele alınması ardından, yabancı paralı askerleri görevlendiren bu unsurların başta Sebha olmak üzere Güney Libya'daki güvenlik ve istikrarı bozmak için Trablus'tan para aldıkları doğrulandı” ifadelerine başvurdu. Aynı zamanda Facebook hesabında, LUO’nun Sebha’yı güvence altına almak için yürüttüğü operasyon görüntülerini yayınladı. LUO'ya bağlı Ahlaki Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub ise Türkiye'yi Libya'da süregelen istikrarsızlığa paydaş olmakla suçlayarak şehirdeki militan hücrelere ağır darbeler indirildiğini bildirdi. Bununla birlikte, LUO kuvvetlerinin paralı askerlerin hareketliliğini izledikten sonra güney bölgelerini tamamen güvence altına almak için çalışacağını da belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UMH'ye bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Odası Sözcüsü Abdulhadi Dara, dün yaptığı açıklamada, LUO’yu ateşkesi ihlal etmekle suçladı. UMH güçlerinin dün LUO’nun Buhari bölgesi ve Sirte'nin batısındaki hareketliliğini yakından izlediğini de bildirdi.

UMH’ye bağlı İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Ortak Askeri Komite toplantılarına katılan UMH heyeti ile dün yapılan görüşme sonrasındaki açıklamasında, sahil yolu güvenliğini sağlamak için ortak bir güvenlik gücü oluşturulduğunu, bu gücün görevini gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyduğu tüm imkanlarla donatıldığını duyurdu. Güvenlik Operasyonları Genel İdaresi Müdürü Ali en-Nuveysiri’nin de katıldığı toplantıda, yolu açma yönünde düzenlemelerin, kapatılmasıyla ilgili tüm sorunlara dair çözümlerin görüşüldüğünü de ekledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, dün akşam kendisiyle görüşen Askeri Komite heyetinden siyasi ve askeri gidişat arasında uyum sağlanması talebinde bulunmuştu. Aynı zamanda askeri komitenin görevlerini gerektiği gibi yerine getirmesine yardımcı olma yönündeki mevcut tüm yetenekleri desteklemek için UMH hükümetinin Başkanlık Konseyi ve ilgili makamlarla iletişim kurma niyetini dile getirdi. Konseydeki diyalog komitesi ve Askeri Komite’nin ulusal çıkarlara hizmet eden, ülke güvenliğine ve askeri istikrarına katkıda bulunan olumlu sonuçlara ulaşma yolunda kalıcı istişarelerine ilişkin anlaşmadan bahseden Mişri, ikinci bir tarafın herhangi bir ihlaliyle mücadeleye daima hazırlıklı olma durumunun da dikkate alındığına değindi.  

Mişri: Katar ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasından memnunuz

Katar ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılayan Mişri, kapsamlı bir Körfez uzlaşmasının Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'daki çatışmayı siyasi çözüme ulaştırma çabalarına katkı sağlayacağı umudunu dile getirdi.

BM Libya Özel Temsilcisi Vekili Stephanie Williams, Libya Siyasi Diyalog Forumunun 18 üyeden oluşan Danışma Komitesi’nin ilk toplantısında yaptığı açıklamada, Libya'da barışın sağlanması yönünde uluslararası toplumdan açık destek geldiğini vurguladı. Williams, dün akşam yaptığı açıklamada, “Belki de uzun sürmeyecek bu fırsattan yararlanmalı, bunu tek bir yürütme otoritesinin kurulmasını hızlandırmak için kullanmalı, Libya halkının arzularını gerçekleştirmek için birlikte çalışmalıyız” ifadelerine başvurdu.

Williams, video konferans yoluyla oturumda yaptığı açıklamada, ulusal seçimlere yönelik anayasal düzenlemelere dair, Kasım ayı ortalarında forum üyeleri tarafından onaylanan yol haritasının uygulanmasını kolaylaştırmayı hedefleyen birçok seçenek dahil olmak üzere bir dizi öneriden bahsetti. BM misyonundaki seçim ekibinin, üzerinde anlaşılan tarihte (24 Aralık) ulusal seçimlerin yapılması için anayasal düzenlemelere ilişkin gerekli sıraya ve zamansal işaretlere ışık tuttuğuna dikkat çeken Williams, katılımcıların bu hafta sonu tartışmalara yeniden başlamayı kabul ettiklerine de değindi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU