Peru, Pfizer'ın Kovid-19 aşıları için "hukuki dokunulmazlık" şartını kabul etmiyor

Gizlilik anlaşması nedeniyle ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyleyen Mazetti, ortaya çıkan ihtilafa kısaca değindi

Resmi verilere göre Peru'da bugüne kadar 1 milyondan fazla kişi Kovid-19'a yakalandı, yaklaşık 38 bin kişi hayatını kaybetti (AFP)

Latin Amerika ülkesi Peru, koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşılarla ilgili ilaç şirketi Pfizer'la anlaşmazlık içinde olduğunu bildirdi.

Peru Sağlık Bakanı Pilar Mazzetti, ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech ortaklığıyla geliştirilen koronavirüs aşısının alımı konusunda tartışma yaşadıklarını belirtti.

Reuters'ın haberine göre Mazzetti, Kongre'ye yaptığı açıklamada, Perulu yetkililerin temmuz ayından bu yana Pfizer şirketiyle "sürekli temas halinde" olduğunu ancak aralık ayında görüşmelerde bir anlaşmazlık baş gösterdiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gizlilik anlaşması nedeniyle konuya dair ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyleyen Mazetti, ortaya çıkan ihtilafın "hukuki dokunulmazlık gibi önemli muafiyetlerle ilgili" olduğunu söylemekle yetindi.

Parlamenterlere hitap eden Mazzetti, "Aşıya ihtiyaç olduğu muhakkak ancak bu işin ülkemizin korumakla mükellef olduğu egemenliğimizin boyutlarıyla ilgili olduğu da bir gerçek… Bu durum gelecek nesilleri riske atmakla ilgili" diye konuştu.

Russia Today'in (RT) yerel basından aktardığı habere göre Mazzetti, "Bu anlaşmazlığın sona ermesini ve böylece aşının ne zaman ulaşacağına dair karar verebilmeyi umuyoruz" diye ekledi.

Sağlık Bakanı, Peru'nun, Çinli Sinopharm, ABD merkezli Johnson&Johnson ve Birleşik Krallık-İsveç üretimi AstraZeneca aşıları için deneylere ev sahipliği yaptığını, başka firmalardan da aşı temin etmek için görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Peru, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı'nın (GAVI) liderlik ettiği COVAX adlı girişim üzerinden 13,2 milyon doz aşı almak için imza atmıştı.

Peru Dışişleri Bakanı Nestor Popolizio geçen ay bir parlamento komisyonuna yaptığı açıklamada, testler konusunda yeterli veri sunmadığı iddiasının ardından ekim ayında müzakerelerin kesildiği AstraZeneca ile görüşmelerin yeniden başlattığını söylemişti.
 


Brezilya ve Arjantin'den itirazlar gelmişti

Öte yandan Brezilya ve Arjantin'in de aralarında bulunduğu diğer bazı ülkeler, Pfizer'la yaptıkları görüşmelerde "sorumluluktan muafiyet" hususuna dair endişelerini dile getirmişti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro geçen ay koronavirüs aşısı yaptırmak isteyen kişileri uyararak, "Herhangi bir yan etkiye dair sorumluluk almadıkları aşikar. Bir timsaha dönüşürseniz ya da sakalınız çıkarsa bu sizin sorununuz" demişti. Arjantinli yetkililer de kaygılı yorumlarda bulunmuştu.

Diğer yandan Dünya Bankası yetkilileri salı günü, aşı tedarik anlaşmalarının sonuçlanmasında en önemli engellerden biri olarak gördükleri sorumluluktan muafiyet meselesini ele almak için ülkelerle birlikte çalışmayı sürdürdüklerini açıkladı.


Independent Türkçe, Reuters, Russia Today

DAHA FAZLA HABER OKU