Holokost ve toplu soykırım Instagram yoluyla genç İsraillilere yeniden hatırlatıldı

Eva isimli genç bir kızın, Instagram’da kişisel fotoğraflarının yanı sıra, Boomerang uygulamasını kullanarak oluşturduğu videoları ile hayatını, hobilerini ve arkadaşlıklarını anlattığı kendi hesabına insanları davet etmesi ile başlıyor

Holokost da dahil olmak üzere dijital çağda tarihsel olayları zihinlerde uyandırmak kolay değil / Fotoğraf: AP

Eva’nın telefonu ile çektiği görüntülerde kasabaya giren Nazi askerleri ve tankları görülürken, Nazilerin evlerine girerek, ailesini yakalamasını da gözler önüne seriyor.

Söz konusu videoda yer alan hikaye, 1944'te Auschwitz toplama kampında öldürüldüğünde, 13 yaşında olan ve hayatının son birkaç ayını kaleme aldığı günlükleri, ölümünden yıllar sonra bulunan Eva Heyman adında Macar bir Yahudi kızın gerçek hikayesine dayanıyor.

Sosyal medya neslinin hafızasında solmaya başlayan Holokost’u anmak için hazırlanan ve ‘Holokost’ta bir kızın Instagram’ı olsaydı?’ diye soran bu video, sosyal medyada büyük ilgi gördü.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Eva (@eva.stories)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

‘Eva stories’ (Eva’nın hikayeleri) ismiyle Instagram’da Holokost kurbanı genç bir kız adına hesap açarak, 30 Nisan 2019'dan itibaren @Eva.Storie hesabından onlarca video yayınlama fikrinin sahibi İsrailli teknoloji gurusu Mati Kochavi ve kızı Maya.

Eva Heyman’ın günlüğünden yola çıkılarak hazırlanan videoda, genç kız cep telefonunu ve sosyal medyayı kullanıyor. Videodaki tüm karakterler dönemin kıyafeti içerisinde yer alırken, Nazilerin, Eva’nın ülkesi olan Nagyvarad-Macaristan’ı işgali, oradan kampa tren yolculuğu ve sonunda öldürüldüğü toplama kampına götürülüşü anlatılıyor.

Netanyahu’dan destek

İsrail’de Holokost’u Anma Günü’nde yayınlanan video, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından da desteklendi. Başbakan, İsrailli gençlere çağrıda bulunarak, İsrail'in Yahudiler için sığınak ve tarihi vatan olarak rolünü güçlendirmenin bir yolu olarak gördüğü projeyi sosyal medyada paylaşmalarını istedi.

Yaratıcı ruhlu bu proje, İsrail’de büyük destek alsa da bazı eleştirilere de maruz kaldı.

Bazı kişiler, aslen eğlenceli ve heyecan verici anları yansıtmak üzere tasarlanan Boomerang’ı soykırım videoları hazırlamak için kullanmanın, 6 milyon Yahudi’nin ölümüne neden olan Holokost facialarının önemini azalttığını düşünüyor.

Bu fikrin tartışmalı olduğunu fark eden Mati Kochavi, bunun Holokost tarihini koruma çabalarının bir parçası olduğunu söyleyerek, sıradışı bir yöntemle hikaye anlatma fikrini savundu.

Kochavi, “Odaklanma süresinin kısa ve heyecan süresinin yüksek olduğu dijital bir çağda, soykırımdan kurtulanların sayısındaki hızlı düşüş göz önüne alındığında, anıları aktarmak için yeni yöntemler bulmak gerekir. Holokost anılarını genç kuşağa getirmek istiyorsak, onların bulundukları yere getirmeliyiz. Gençler Instagram’dalar” dedi.

Netanyahu ise Twitter hesabı üzerinden bu fikre övgüde bulunarak, “Bu tür projeler, dünyanın bunu anlaması için önemlidir. Ne kaybettiğimizi ve İsrail Devleti'nin kurulmasıyla bize neyin iade edildiğini hatırlıyoruz. Halkımızın trajedisi, esasen bir kızın hikayesiyle ortaya çıkıyor” yorumunda bulundu.

Video 120 milyon görüntülenmeye ulaştı

Video birkaç gün içerisinde 120 milyon görüntülenme sayısına ulaşırken, Instagram’daki Eva stories hesabı 1.7 milyon takipçi sayısına erişti. İsrail sokaklarında ‘Eva stories’ yazılı afişler de görüldü.

Medyada yer alan bir habere göre Ukrayna'nın Lviv bölgesinde çekilen videoların yapımında 400 teknisyen ve oyuncu yer alırken, Eva rolünü ise İngiliz bir oyuncu canlandırdı.

Sosyal medya üzerinde etkili bin kişinin yanı sıra İsrailli ünlüler de projenin tanıtımına yardımcı olmak için harekete geçti.

Söz konusu video, film yapımcılarının çoğu tarafından övgüyle karşılanırken, bazıları ise projenin hikayenin önemini azaltacağı konusunda endişe duyduğunu belirtti.

Bir Instagram kullanıcısı, Eva stories hesabında yaptığı yorumda, Holokost’un bir Boomerang videosuna indirgenerek ucuzlatıldığını savundu.

Başka bir iki genç kullanıcı ise bu projenin gençlere hakaret içerdiğini dile getirdi.

Projenin sahipleri ise ebeveynlerinin boşanması ve ünlü bir gazeteci olma isteği de dahil günlük sorunlarla mücadele eden Eva’nın hikayesinin gençleri çekeceğini ve etkileyeceğini düşünüyor.

Maya Kochavi, “Gerçekten küçük çocukların hissedeceği ve ilgisini çekecek birçok şey var. Umarız bu, hikayenin en korkunç yönlerinden bazıları deneyimlenmeye başladığında da devam eder” dedi.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/22741

Independent Türkçe için çeviren: Ebru Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU