ABD'de Kovid-19 aşısı seferberliği: Dondurucu bozulunca zamana karşı yarıştılar

Hiçbir aşı israf olmadı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Moderna'nın Kovid-19 aşısının etkinliğinin yüzde 94,1 olduğunu açıklamıştı (AFP)

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki bir tıp merkezinde, 830 Moderna Kovid-19 aşısının saklandığı dondurucu arıza yaptıktan sonra dozların bozulmadan kullanılabilmesi için adeta seferberlik ilan edildi. 20 dakika içinde dağıtım planı hazırlayan hastane yönetimi, iki saat sonunda bütün aşıları kullanmayı başardı.

Yedinci Gün Adventist Kilisesi'ne bağlı, Adventist Health Ukiah Valley Tıp Merkezi’ndeki dondurucu arızası 4 Ocak saat 11.35’te tespit edildi. Hastane Başkanı Judson Howe, aşının gece 02.00’dan beri oda sıcaklığında bulunduğunu söylerken arıza yaşandığında çalması gereken alarm da çalışmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moderna aşısının yaklaşık -20 santigrat derecede saklanması gerekirken sıradan bir buzdolabında iki ila 8 santigrat derecede 30 gün boyunca muhafaza edilebiliyor. Ancak oda sıcaklığına bir kez ulaştığında 12 saat içinde kullanılması gerekiyor.

Tıp Merkezi’nden Dr. Bessant Parker, aşıya altın muamelesi yapılması ve israf edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yüzden tıp merkezi çalışanları, aşıları kurtarmak için zamana karşı bir yarışa girişti. Aşılar bozulmadan önce iki saate sahip olduklarını düşünen hastane yönetimi, bütün dozların kullanılabilmesi için öncelik sırasına göre hareket etmemeye karar verdi.

 

1200x0.jpg
Çağrıya uyup aşı için sıraya girenler (Adventist Health Ukiah Valley Tıp Merkezi)

 

İki yüz doz tıp merkezinin bulunduğu belediyeye, 40 doz da yakındaki bir huzurevine gönderilirken kalanlar için 4 merkez kurulduktan sonra aşılama başladı.

New York Post'un aktardığına göre, uygun her sağlık çalışanı, aşıları yapmak ya da aşı olanları takip etmek için göreve çağrılırken Howe, hemşirelerin, eczacıların, doktorların aşılamaya katıldığını, hastanede çalışmayan kişilerin bile yardıma geldiğini söyledi.

Tıp merkezinden Cici Winiger, aşılamanın iki saat içinde tamamlandığını ve daha sonra hastaneye gelen 120 kişiyi aşılar bittiği için geri çevirmek zorunda kaldıklarını ekledi.

 

Independent Türkçe, New York Post, Los Angeles Times, Fox40

DAHA FAZLA HABER OKU