Karamollaoğlu'ndan Boğaziçi’ne yapılan rektör atamasına tepki: Yandaş tayini kural haline geldi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör ataması hakkındaki tartışmalara değindi, rektör ataması için yeni bir yöntem önerdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör atamasının yöntemini eleştiren Karamollaoğlu, rekör atamları için de yeni bir yöntem önerisinde bulundu.

“İklim krizi kapımızda”

“Bugün içinde bulunduğumuz dünyanın en önemli problemlerinden birisi de şüphesiz, iklim krizidir” diyen SP lideri Karamollaoğlu, “Ocak ayının içerisinde olmamıza rağmen kar yağmasını geçtik doğru düzgün yağmur bile yağmıyor. Mevcut hava şartları bizi tedirgin ediyor ve böyle giderse Allah muhafaza su sıkıntısı çekileceği ise aşikar” dedi.

İklim değişikliklerine karşı ciddi tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Karamollaoğlu, “Bunun da en önemli adımı doğaya saygı duymak ve korumaktır. Maden alanları için, rant ve para kazanmak için ormanların yok edilmemesidir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Herkes üzerine düşeni yapmalıdır”

Yaşanan kuraklık nedeniyle vatandaşlara seslenen Karamollaoğlu, “Bizim inancımız göl kenarında abdest alsan dahi suyu israf etmeme anlayışına dayanır. Bu sebeple su israfının önüne geçilmesi elzemdir. Bir damla su hayat kurtarır mantalitesi ile belediyelerin de, iktidarın da vatandaşı su tasarrufuna yönlendirmesi icap eder.  Vatandaşlarımız kendi şahsi hayatlarında su kullanımına çok daha fazla hassasiyet göstermelidir” diye konuştu.

2019 yılında en az 75 bin hektar orman ekosistemi tümüyle yok olduğunu veya zarar gördüğünü belirten ve buna karşılık sadece 30 bin 349 hektarda yeni orman ekosistemi oluşturma çalışması yapıldığını hatırlatan Karamollaoğlu, “Yetkililere düşen ise doğal dengeyi bozan adımlardan kaçınılması, ormanlarımızı, su kaynaklarını, toprağımızı muhafaza edilmesidir” dedi.

“TÜİK, Cumhurbaşkanı’nı üzmeyecek bir kurum haline geldi”

İşçi, memur ve emeklilere yapılan zam oranlarına değinen SP Genel Başkanı, “TÜİK, Sayın Cumhurbaşkanı’nı üzmeyen istatistikler kurumuna dönüştü” diyerek TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını eleştirdi.

“Bu iktidarın ekonomi politikası sakat ve yanlış”

Karamollaoğlu, “Bütün ihtiyaç maddelerine korkunç zamlar yapıldı. Yumurta 1.5 TL. Ayçiçek yağı yüzde 110 zamlandı. Doğalgaza ve elektriğe yüzde 35 zam yapıldı. İhtiyaç maddelerine yapılan bu zamlara karşı memura yüzde 7.36, emekliye yüzde 8.36 zam yapmak, ne demek oluyor? Bu zamlar iktidarın perişanlığının halini gösteriyor. Ama bir atasözü var, tok açın halinden anlamaz, derler. Sayın Bakan’ın karnı tok olduğu için bu tip meselelerde “bu memlekette yoksulluk yok”  diyebiliyor. Bakan böyle bir mantıkla konuya yaklaşıyorsa, bu meseleyi çözmesi kesinlikle mümkün değil. Bundan dolayı, bugünkü şartlar altında, iktidarın bizim meselelerimize derman olacak tedbirleri alabileceğine ihtimal vermiyorum. Bu iktidarın ekonomi politikası sakat ve yanlış” dedi.

“İktidara en büyük desteği veriyorlar”

Eski Bakan Fikri Sağlar’ın “türbanlı hakim” çıkışı ile başlayan başörtüsü tartışmalarında da değinen Temel Karamollaoğlu, şöyle konuştu:

“Allah akıl fikir versin… Biz geçmişi yaşadık, kimse geçmişi unutamaz. 28 Şubat’tan sonra Türkiye’de başörtüsü taktığı için tahsil yapamayan on binlerce genç kızımız olduğunu biliyoruz. Başlarını açsınlar diye ikna odaları kuruldu. Sen inançsızsa, bana ne! İlla senin gibi inanmak mecburiyetinde miyiz? Bu iddialarda bulunanlar şunu bilsinler, bugünkü iktidara en büyük desteği bu tavırları ile veriyorlar. İktidara birçok hanım kardeşimizin destek vermesinin sebebi ne? ‘Bunlar gider de, diğerleri gelirse perişan oluruz’ diyerek hareket ediyorlar. Bu noktada, bazıları var ki iktidara karşıymış gibi tavır sergiliyor ama iktidara en büyük desteği veriyor”

“Atamada ehliyet esas alınmalı”

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan ve günlerdir protestolara neden olan rekör ataması hakkında “Bu şekilde rektör atanmasını doğru bulmuyorum” diyen Saadet Partisi lideri, “Siz devleti yönetirken adalet ve liyakati ön planda tutmazsanız kaos olur. Belli bir makama bir kişi tayin edilirken o makamda bu millete hizmet etsin, bulunduğu müesseseyi düzgün idare etsin istiyorsanız ehliyete önem vereceksiniz.Yandaş tayininden vazgeçeceksiniz. Bundan dolayıdır ki siz belirli mevkilere sizinle siyasi bağı olanları tayin etmeyi önemserseniz çok büyük hatalar yaparsınız. Şu anda yandaş tayini bir kural haline geldi geçmişte AK Parti’de aday olduysanız, sivil hayata döndüğünüzde size itibar ediliyor.Boğaziçi gibi bir üniversiteye bu şekilde tayinlerin doğru olmadığı kanaatindeyim” dedi.

Rektör ataması için yöntem önerisi ve potestoculara uyarı

Eskiden de bu konuda birçok kez hatalar yapıldığını söyleyen Karamollaoğlu, rektör atamalarının oluşturulacak Üniversite Mütevelli Heyetlerinin tercihleri ile yapılması önerisinde bulundu.

Karamollaoğlu, protesto gösterileri için de, “Bu konuya tepki gösterenler belirli bir usul dairesinde bunu icra etmeleri gerekir.Kaosa meydan verecek tepki göstermek tepki değildir, şiddete vesile olacak tepkiler doğru değildir.Bu tip noktalarda terör örgütlerinin ülkemizi kargaşaya sokmaya çalışan bazı kesimlerin oyununa gelmekten mutlaka kaçınılmalıdır. Ama iktidar tepkilerin hepsini aynı göstermeye de başvurmalıdır” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU