Geliri olmayan futbolun, harcama limitleri neden arttı?

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Geçen yazın en hareketli ve en tartışmalı konusuydu harcama limitleri. Kulüplerin harcama limitleri açıklanmış ve bir anda fırtına kopmuştu.

Özellikle Fenerbahçe'nin harcama limitleri oldukça düşük bulunmuş ve tartışmalar, Fenerbahçe üzerinden yapılmıştı.

Bankalar Birliği ile anlaşma yapmayan Fenerbahçe, harcama limitleri üzerinden cezalandırılmıştı. Öyleki o limitlere göre nerdeyse genç takımla sahaya çıkacak kadar bütçe verilmişti Fenerbahçe'ye.

Bununla beraber başka kulüpler için de harcama limitleri tartışmalı olmuş, futbol kamuoyu yapılan transferlerden çok, maliyetlerini konuşmaya başlamıştı.

Ve şimdi kış dönemi harcama limitlerini açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF). Gündem sakin, harcama limitleri gündem olacak kadar sorun değil kulüpler için.

Çünkü TFF, harcama limitleri ile herkesi mutlu edecek rakamları vermiş zaten.

Geçen yaz harcama limitlerinde en tartışmalı kulüp olan Fenerbahçe'nin limitleri, 6 ayda yüzde 130 artmış. Bununla beraber kulüplerin toplamda harcama limitleri 651 milyon TL artış göstermiş.

Bu harcama limitlerine bakıldığında, olmayan tribün gelirleri, ödenmeyen yayın gelirleri, artan döviz kurlarına rağmen, kulüpler ve TFF için her şey yolunda gitmiş. Gelirleri düşen Türk futbolunun, harcama limitleri artmış.


Türk futbolunun kredi kartı limiti 3,1 milyar TL'ye çıktı

İspanya Futbol Federasyonu, pandemi öncesi sezonda takımların toplam harcama limitlerini 3 milyar euroya yakın olarak belirlemişti.

Pandemi sonrası ise düşen gelirler ve yaşanan mali problemler ile İspanyol La Liga kulüplerinin toplam harcama limitleri, bu yıl 2,3 milyar euroya kadar düşürüldü.

Bununla beraber La Liga kulüpleri, 2019-20 sezonunda 1,29 milyar euro olan transfer harcamalarını bu yıl, yüzde 66 oranında düşürerek 438 milyon euroya kadar indirdi.
 

 


Süper Lig'de ise pandemi öncesi sezonda 18 takımın 2,1 milyar TL olan toplam harcama limitleri, son açıklanan rakamlar ile toplamda 2,9 milyar TL'ye çıkmış oldu. Yani pandemi ile yaklaşık, yüzde38'e yakın bir artış yaşandı.

Yine yazın büyük tartışmalara sebep olan 21 takımın harcama limitleri, 2,5 milyar TL'den, 3,1 milyar TL'ye yükseldi.

Bu kadar borç ve düşen gelirlere rağmen TFF, harcama limitlerini artırırken, benzer durumda olan İspanya Futbol Federasyonu harcama limitlerini düşürüyor.

Benzer durumda olan TFF, harcama limitlerinde katı kurallar koyduğunu söylese de pratik uygulamada sürekli kuralları esneterek, duruma göre kararlar veriyor. 

Ve gelirleri olmayan ve borca saplanmış Türk futbolu, aslında kredi kartı limitini artıran tüketici gibi oluyor.


İspanya harcama limitlerini yüzde 25 düşürürken, TFF yüzde 38 artırdı

Yazın en düşük harcama limiti verilen kulüplerden olan Kasımpaşa'nın limiti 70 milyon TL'den 126 milyon TL'ye çıkmış ve yaklaşık yüzde 80 oranında bir artış yaşanmış.  

Antalyaspor'un limitleri ise 68 milyon TL'den 102 milyon TL'ye çıkarılmış, artış oranı yaklaşık yüzde 50.Rizespor'da ise artış yüzde30 olmuş.

Fenerbahçe'nin, Bankalar Birliği ile anlaşmaya yanaşması ile yüzde 130 artışa etki etmiş.

Başakşehir ile Sivas'ın, Avrupa'da mücadele etmesi ile limit artışları açıklansa da diğer kulüplerin limitlerinde gözle görülür bir artış var.
 


İspanya, harcama limitlerini pandemi ile beraber yüzde 25 düşürürken, aynı ortamda TFF, yüzde 38'e yakın artırıyor. 

Peki neden?

Ya yazın verilen limitler sorunluydu ya da Süper Lig'in gelirleri, pandemiye inat sürekli artıyor.


Üzerinde güneş doğmayan lig

Süper Lig, kuralları olmayan kapalı bir lig haline geldi. Futbolu yönetenler, kulüplerin bugüne kadar borçlanmasını görmezden gelirken, bundan sonrası içinde gerçeklikten kopmasına katkı sunuyorlar.

Yazın harcama limitleri üzerinden kopan fırtınalara şimdi de hakem kararları üzerinden fırtınalar ekleniyor. Güneşi olmayan Türk futbolunda, sürekli fırtına, yağmur ve kasvet var.

Kimin sesi daha çok çıkıyorsa o kazandığını düşünüyor. Konu bazen harcama limiti oluyor, bazen de hakem kararları.

Değişmeyen tek ise sürekli fırtınalı bir futbol iklimi.

Ve bu iklimde kararlar, herkesin hava durumuna göre veriliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU