Yemen Başbakanı Abdulmelik’ten kurtarılmış illerdeki sorunlara acil çözüm çağrısı

Abdulmelik aynı zamanda devleti yeniden kurma, darbeyi sona erdirme ve terörist Husi eylemleri ile mücadeleyi tamamlama yolunda güvenliğe dair tedbir ve hazırlığı artırma, gerekli tüm önlemleri alma ihtiyacını vurguladı

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik (AP)

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, kurtarılan illerdeki önemli sorunlara acil çözüm ve merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasındaki uyumu sağlamak için bir vizyon geliştirme çağrısında bulundu.

Resmi kaynaklar; Abdulmelik’in Aden, Hadramut, el-Mehra, Şabva, ed-Dali, Taiz, Hudeyde, Lahic, Sokotra ve Marib illeri ile bir araya geldiği toplantıya dair açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamalara göre, il valileriyle bir sonraki aşamadaki öncelikleri tartışan Abdulmelik, vatandaşların acil ihtiyaçları dikkate alınarak yerel yönetimlerin planlarından hükümetin genel programına nelerin dahil edilebileceğine değindi.

Toplantıda “yerel yönetimler ile hükümet arasındaki ilişkinin, vatandaşlara sunulan hizmetlerin geliştirilmesine, gerçekçi programlara göre yaşam ve ekonomik koşullara hızlı çözümler uygulanmasına yardımcı olacak şekilde kontrol edilmesi için farklı bir vizyon oluşturulmasının önemine” odaklanıldı.

SABA’nın haberine göre Başbakan, “Şuanki aşama hassas ve tehlikeli. Mevcut zorluklar, zorlukların üstesinden gelebilecek, vatandaşları etkileyen sorunlara çözümler sunabilecek farklı bir yönetim gerektiriyor. Valiler ise devletin hayatta kalmasının temel dayanağını teşkil ediyor. Geçmiş dönemlerden biriken sorunlar bir gecede çözülmeyecek, ancak bu vazgeçmek anlamına gelmiyor. Aksine önemli olanlara odaklanılması, acil çözümler bulunması anlamına geliyor. Hükümet bu konuda yardımcı ve destekçi olacak” ifadelerine başvurdu.

Abdulmelik aynı zamanda devleti yeniden kurma, darbeyi sona erdirme ve terörist Husi eylemleri ile mücadeleyi tamamlama yolunda güvenliğe dair tedbir ve hazırlığı artırma, gerekli tüm önlemleri alma ihtiyacını vurguladı. Aynı zamanda geçtiğimiz Çarşamba günü Aden Uluslararası Havalimanı’nda hükümeti hedef alan terörist saldırının Husi milislerin devlet ve hükümetin varlığından duyduğu endişeyi ifade ettiğini dile getirdi. Aynı zamanda şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki aylar, hükümet için gerçek bir imtihan teşkil ediyor.

Bilhassa hayat, hizmet, insan ve ekonomi konularındaki emellerin gerçeğe dönüşmesi yolunda birlikte çalışmaktan başka çare yoktur. Gerçekçi olacak olan hükümet programı, ekonomik iyileşme, darbeyi sona erdirme ve devleti yeniden kurma mücadelesine odaklanacak. İllerdeki otoriteler ise bu programın ayrılmaz bir parçası ve uygulama ortağıdır.”

Yerel makamların meseleleri ele almak, gelirleri iyileştirmek ve harcama önceliklerini yeniden belirlemek için yeteneklerini artırma yönünde farklı yöntemlerle çalışmasının önemini vurgulayan Başbakan, “Öncelikle kendimize yardım etmezsek bize yardım eden olmayacak” dedi. Söz konusu kaynakların ifade ettiğine göre aynı zamanda “Hükümetin döviz kurunu iyileştirme, maaşları bir düzene sokma, mevcut idari ve mali dengesizlikleri giderme, hizmetleri iyileştirme ve Husi milislerle mücadele veren cepheleri destekleme yolunda daha fazla politika uygulama önceliklerine de” değindi.

Suudi Arabistan’ın Meşru hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasında sponsor olduğu Riyad Anlaşması’nın siyasi kısmının uygulanması kapsamında kurulan Yemen hükümeti, geçen Çarşamba Aden'e döndü.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU