Moskova, Kaddafi yandaşlarının da Libya diyaloğuna katılması istiyor

Moskova, Kaddafi yandaşlarının da Libya diyaloğuna katılması istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı, Libyalı mevkidaşı Muhammed Seyyale ile geçen ayın sonunda Moskova’da bir araya geldi (AP)

Moskova, Libya diyalogları konusundaki tutumunu ve bu ülkedeki çatışmaya nihai bir çözüm bulma mekanizmalarını netleştirmek için ek bir adım attı. Moskova, Kaddafi yandaşlarının da Libya diyaloğuna katılmasını istiyor.

Libya diyaloğunun seyri hakkındaki net çekincelere ve geçen haftalarda birçok ülkenin benimsediği diyaloglara katılımcı seçme mekanizmalarına dair eski açıklamaların ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı, 4 Ocak’ta “Asıl amacın sadece gelecek yılın sonunda seçim düzenlemek olduğunu görmüyorsunuz” açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, ülkede tam bir uzlaşmanın sağlanması için temellerin atılması amacıyla, Kaddafi’nin yandaşları da dahil olmak üzere tüm Libyalı tarafların sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Vershinin, 4 Ocak’ta devlete bağlı Rossiya Segodnya ajansına verdiği röportajda, “Moskova, önemli kararların alınmasında ve en önemlisi bunların uygulanmasında esas sorumluluğu Libyalıların kendilerinin taşıdığını belirtiyor” dedi. Yetkili, “Bu tür kararlar, mümkün olan en geniş kapsamda ve Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Mareşal Halife Hafter ile eski Libya lideri Muhammed Kaddafi’nin yandaşları da dahil olmak üzere tüm Libyalı siyasi güçlerin katılımıyla ulusal bir diyalog çerçevesinde alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda uzun bir süre Ortadoğu ve Kuzey Afrika Dairesi müdürü olarak görev yapan Sergey Vershinin, “Libyalıların büyük çoğunluğu seçimlerin zamanında yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorsa, öyle olsun. Birleşmiş Milletler (BM), ülkenin egemenliğine saygı gösterirken, olası teknik ve örgütsel yardımı sağlayarak kesinlikle oynayacağı bir role sahiptir. Aynı zamanda seçimlerin kendi başına bir son olmadığına da inanıyoruz. Ancak nihai hedefe ulaşmak için Libya’da oldukça ihtiyaç duyulan reformlar bağlamına dahil edilmelidir. Bu nihai hedef ise gerçek ulusal uzlaşmayı sağlamak, ülkenin birliğini korumak ve etkili hükümet organları oluşturmaktır” açıklamasında bulundu.

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Başkanı Muhammed Seyyale ile Libya’daki gelişmeler ve siyasi çözüm beklentileri hakkında bir görüşme yaptı. Lavrov, görüşme sırasında ülkesinin Libya’ya maksimum yardım sağlamakla ilgilendiğini söylerken, Libya’daki çatışma taraflarına da ‘çatışmaları durdurmak için tarihi bir seçim yapma’ çağrısı yaptı.

Rus Bakan, “Rusya, Libya’daki tüm sorunlarını çözebilmek için olabildiğince fazla yardım sağlamakla samimi bir şekilde ilgileniyor” dedi. “Libyalılar artık kardeşler arasındaki iç çatışmayı sona erdirmek, ulusal uzlaşı sağlamak, istikrarlı ve müferreh bir devletin ortak inşasını tamamlamak için tarihi bir seçim yapmak zorunda” diyen Lavrov, mevcut gelişmelerin, halkı NATO’nun saldırganlığından ve ardından gelen iç savaştan mustarip olan Libya’nın kaderini belirlediğini dile getirdi.

Öte yandan Moskova, Libya diyaloglarına katılımcı seçme mekanizmaları hakkındaki çekincelerini dile getirdi. Rus bir diplomatik kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bazı isimleri ve güçleri bir araya getirme mekanizması, bazı tarafların nihai bir çözüme götürecek etkili bir diyalog başlatmaya odaklanmak yerine siyasi kazanımlar elde etmeye çalıştıklarını gösterdi” ifadelerini kullandı.

Aynı bağlamda Bakan Lavrov, başarılı bir diyaloğun ‘üç Libya bölgesinin çıkarını güvence altına alması gerektiğini’ söyledi. Ancak Rusya’nın tavrının gelişimiyle ilgili dikkat çekici olan durum, bu gelişmenin artık coğrafi temsilin önemi ile sınırlı olmaması ve Kaddafi yandaşları da dahil olmak üzere tüm siyasi güçlerin katılımını talep etmesi.

Daha önceki bilgiler, Moskova’nın Kaddafi yandaşı temsilcilerle temaslarda bulunduğunu göstermişti. Ancak Moskova, o dönemde bu bilgileri yalanlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU