Demokrat parlamenterler, Trump'ın olay yaratan telefon görüşmesiyle ilgili FBI'dan soruşturma açmasını istedi

3 Kasım seçimlerini kaybeden Trump'ın, Georgia eyaleti yetkilisinden "kendi lehine 11 bin 780 oy bulmasını istediğine" dair bir ses kaydı basına sızmıştı

Donald Trump seçimde hile yapıldığı iddiasını sürdürüyor (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi'nin iki Demokrat üyesi, FBI'a yaptıkları başvuruyla, tartışmalı telefon görüşmesi nedeniyle Başkan Donald Trump hakkında cezai soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Ted Lieu ve Kathleen Rice, Trump'ın Georgia eyaleti yetkililerini arayarak seçim sonuçlarını kendi lehine çevirmek için baskı yaptığını işaret eden ses kayıtlarının basında yer almasının ardından FBI'ın duruma müdahale etmesini istedi.

Washington Post'un pazar günü kamuoyuyla paylaştığı ses kaydına göre ABD Başkanı'nın, Georgia'nın en üst düzey seçim yetkilisi olan Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'e Joe Biden'ın eyaletteki zaferini tersine çevirecek kadar oy "bulması" için ısrar ettiği anlaşılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu ifşaat bu görüşmenin seçimlere müdahaleyi yasaklayan federal yasaların ihlali anlamına gelip gelmediği konusunda şiddetli tartışmalara yol açarken, Kaliforniyalı Temsilci Lieu ve New Yorklu Temsilci Rice görüşmeyle ilgili dava açılmasını talep etti.

Guardian'ın haberine göre iki parlamenter, FBI Direktörü Christopher Wray'e yazdıkları metinde, "Kongre üyeleri ve eski savcılar olarak, Donald Trump'ın bir dizi seçim suçunu teşvik ettiğine ya da komplo kurduğuna inanıyoruz. Sizden Başkan hakkında derhal bir cezai soruşturma başlatmanızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD yasalarına göre, seçmenleri özgür ve adil bir seçimden "bilerek ve isteyerek" mahrum bırakmak suç teşkil ederken, eski Adalet Bakanı Eric Holder da attığı tweet'te "Bu kaseti dinlerken federal ceza kanununu düşünün" dedi.

Trump cumartesi günü bir saat süren arama sırasında, seçimlere ilişkin kanıtlanmamış dolandırıcılık iddialarını sürdürerek Georgia eyalet sekreteri ve diğer yetkililerin onaylanmış oy sayısını değiştirmemesi halinde muğlak bir "suç" olasılığını gündeme getirmişti.
 


Ses kaydına göre Başkan, "Tek yapmak istediğim bu. Sadece 11 bin 780 oy bulmak istiyorum ki bu elimizde olduğundan bir fazla. Çünkü eyaleti biz kazandık" demişti.

Cumhuriyetçi Raffensperger de eyaletlerinin Biden'ın galibiyetini 11 bin 779 oyla onaylamadan önce oyları üç kez saydığını ifade ederek, "Başkan Trump, birkaç davamız oldu. Davalara ve ihtilaflara mahkemede yanıt vermek zorunda kaldık. Sizin kazandığınız konusunda hemfikir değiliz" karşılığını vermişti.

İkna olmayarak ısrarını sürdüren Trump ise "Bu seçimi yüz binlerce oyla kazandım. Georgia'yı kaybetmiş olmam mümkün değil" diye devam emişti.

Seçim sonrası en büyük tartışmalardan birine yol açan olayın ardından Georgia eyaletinde oy sisteminin yetkilisi Gabriel Sterling bir basın toplantısı düzenleyerek tepkisini ortaya koymuştu.

Trump ve ekibinin iddialarını ayrıntılarıyla yalanlayan Sterling, "Bunların hepsi kolaylıkla, kanıtlanabilir şekilde yanlış. Buna rağmen Başkan ısrarını sürdürüyor ve böyle yaparak bu meselede Georgialı Cumhuriyetçiler başta olmak üzere eyaletteki halkın seçim sistemine inancını baltalıyor" diye konuşmuştu.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU