ABD Adalet Bakanlığı: Assange'ın iadesi için çalışmayı sürdüreceğiz

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Raimondi, karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti. Meksika ise Assange'a siyasi sığınma hakkı vermek için Birleşik Krallık ile görüşecek

Fotoğraf: Reuters

ABD Adalet Bakanlığı, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. 

Birleşik Krallık mahkemesinin, Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetmesinin ardından, ABD Adalet Bakanlığından açıklama geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakanlığı Sözcüsü Marc Raimondi, yaptığı yazılı açıklamada, karardan dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

AA'nın aktardığına göre; mahkemenin, Assange'ın "siyasi motivasyon, siyasi suç, adil mahkeme ve ifade özgürlüğü" gibi iddialarını reddettiğini anımsatan Raimondi, "Assange'ın ABD'ye iadesi için çalışmayı sürdüreceğiz" ifadesini kullandı. 

Meksika, siyasi sığınma hakkı vermek istiyor

Meksika Devlet Bakşanı Andres Manuel Lopez Obrador, Assange'a siyasi sığınma hakkı vermek için Birleşik Krallık hükümeti ile görüşeceklerini belirtti.

Obrador, iade talebinin reddedilmesi kararını kutladı ve bunu "adaletin zaferi" olarak değerlendirdi.

Assange'ın serbest kalmasından yana olduğunu belirten Obrador, "Assange'ın özgür kalması ve Meksika'nın kendisine siyasi sığınma teklif edebilmesi adına Birleşik Kralık hükümetine başvurunun yapılması için Dışişleri Bakanı’ndan gerekli işlemleri yapmasını isteyeceğim" ifadesini kullandı.

Obrador, ülkesinin sığınma hakkı konusundaki hassasiyetine değinerek, "Ancak sığınma hakkı elde eden kişinin hiçbir ülkenin siyasi meselelerine müdahale etmemeye özen gösterme sorumluluğu bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Assange'ın affedilmesi ve serbest bırakılması çağrısı yapan Obrador, ülkesinin Assange'a sığınma hakkı vereceğini ve kendisine koruma sağlayacağını vurguladı.

175 yıla kadar hapis isteniyordu

ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi’nde tutulan 49 yaşındaki Assange'ı, bilgisayar korsanlığı ve casusluğun da aralarında olduğu 18 suçtan yargılamak için iadesini istiyordu.

İade edilmesi durumunda 175 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtilen Assange'ın destekçileri ve avukatları, Assange'ın yaptıklarının gazetecilik faaliyeti olduğunu, suçlamalarda siyasi amaç güdüldüğünü, akıl sağlığının risk altında olduğunu ve ABD hapishanelerindeki koşulların İngiltere'nin insan hakları yasalarını ihlal ettiğini belirtiyordu.

Basın örgütleri de Assange'ın yayınladıkları nedeniyle yargılanmasının kötü bir örnek oluşturacağını ve bundan sonra ABD'nin herhangi bir gazeteciyi casusluk suçlamasıyla yargılayabileceğini vurguluyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU