Beşiktaş'ın Sergen Yalçın ile yakaladığı başarı, yeni yılda da etkisini sürdürüyor: Siyah-beyazlılar, 81 hafta sonra liderlik koltuğuna oturdu

Beşiktaş'ın eski yöneticilerinden Sinan Vardar, siyah-beyazlı ekibin Sergen Yalçın ile yükselişini, Kayserispor galibiyetini, takımdan ayrılması muhtemel isimleri ve şampiyonluk şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Sergen Yalçın / Fotoğraf: bjk.com.tr

Süper Lig'in 16. haftasında deplasmanda konuk olduğu Hes Kablo Kayserispor'u 2-0 mağlup eden Beşiktaş, 81 hafta sonra liderlik koltuğuna oturdu.

Geçen sezon alınan kötü sonuçların ardından Abdullah Avcı'nın yerine Sergen Yalçın'ı getiren Beşiktaş, yeni teknik direktörüyle ligde çıktığı 32. maçından da galibiyetle ayrılmayı başardı.

Söz konusu süreçte rakipleri Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor, Başakşehir gibi takımlardan daha fazla puan toplayan ve 2020 yılındaki maçlarda aldığı skorlarla rakiplerini geride bırakan siyah-beyazlılar, yeni yıldaki ilk maçından da galibiyetle ayrılmayı bildi.

Sezona kötü başlayan ancak üst üste aldığı puanlarla 16. hafta sonunda zirveye oturan Beşiktaş'ta, Teknik Direktör Sergen Yalçın, hedefi şampiyonluk olarak belirledi.

Deneyimli teknik adam, Kayserispor maçının ardından düzenlenen basın toplantısında, "Beşiktaş'ın her zaman her kulvarda hedefi şampiyonluktur" diyerek, 2016-17 sezonundan sonra şampiyonluk hasreti çeken siyah-beyazlı camiaya umut aşıladı.

 

Sergen Yalçın-AA.jpg
Sergen Yalçın, Beşiktaşlı taraftarların en sevdiği isimler arasında yer alıyor / Fotoğraf: AA

 

20 bin taraftar imza törenine katıldı

2018-19 sezonuna Abdullah Avcı yönetiminde başlayan ve üst üste alınan başarısız sonuçların ardından yollarını ayıran Beşiktaş, takımın başına Sergen Yalçın'ı getirmeye karar verdi.

Siyah-beyazlı takımın efsaneleri arasında yer alan Yalçın'ın gelişi camiada rüzgarı tersine çevirdi ve başarı için kenetlenmeyi sağlayan anahtar oldu.

Yalçın için Vodafone Stadı'nda düzenlenen imza törenine 20 bine yakın taraftarın kenetlenme belli olacaktı.

Abdullah Avcı'nın görev yaptığı dönemde tecrübeli teknik adama protestolarını bile Yalçın tezahüratları ile gösteren siyah-beyazlı taraftarların isteği, yönetim kurulunun Yalçın ile 1,5 yıllığına anlaşmasıyla gerçekleşmiş oldu. 

Beşiktaş Teknik Direktörü olarak ilk deneyimini geçen sezonun 20. haftasındaki Çaykur Rizespor maçında yaşayan Yalçın, sahadan 2-1'lik galibiyetle ayrıldı.

Takip eden haftalarda 9 galibiyet, 2 beraberlik alan siyah-beyazlılar, Başakşehir, Antalyaspor ve Kayserispor'a mağlup oldu.

Yalçın, 6. sırada devraldığı takımı sezon sonunda 3. sıraya taşıdı ve Avrupa yarışına dahil etmeyi başardı.

 

20200929_2_44582787_58497342.jpg
Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde Rio Ave'ye elenerek Avrupa defterini erken kapattı / Fotoğraf: AA

 

Yeni sezona iyi başlayamadı

Sergen Yalçın ile yeni sezona başlayan Beşiktaş, ekonomik sıkıntılarına rağmen Bernard Mensah, Francisco Montero, Gökhan Töre, Atakan Üner, Josef de Souza, Fabrice N'Sakala, Rachid Ghezzal, Valentin Rosier, Vincent Aboubakar ve Welinton'u transfer etti.

Trabzonspor'un Avrupa kupalarından men cezası almasının ardından Şampiyonlar Ligi'ne katılan Beşiktaş, Yunanistan temsilcisi PAOK'a yenilerek yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etti. 

UEFA Avrupa Ligi'nin 3. eleme turunda Portekiz ekibi Rio Ave'ye penaltılarda elenen Beşiktaş, Avrupa sahnesine erken havlu attı.

Süper Lig'e ise deplasmandaki 3-1'lik Trabzonspor galibiyetiyle başlayan Sergen Yalçın'ın öğrencileri, sonraki üç maçta 1 beraberlik ve iki mağlubiyet alarak eleştirilerin odağında yer aldı.

Kısa sürede toparlanma sürecine giren siyah-beyazlılar, 11 haftada 9 galibiyet alarak rakiplerini geride bıraktı ve 81 hafta sonra Alanyaspor, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi rakiplerini geride bırakarak liderlik koltuğuna oturdu.

Siyah-beyazlı kulübün eski yöneticilerinden Sinan Vardar, Beşiktaş'ın Sergen Yalçın ile yükselişini, Kayserispor galibiyetini, takımdan ayrılması muhtemel isimleri ve şampiyonluk şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

 

Sinan Vardar - AA.jpg
Sinan Vardar / Fotoğraf: AA

 

Geçen sezon yapılan Sergen Yalçın tercihinin Ahmet Nur Çebi yönetiminin en doğru kararı olduğunu belirten Vardar, bu adımla birlikte başarının geldiğini söyledi:

Beşiktaş'ın sezon başında biraz tökezlediğini ancak son 10 haftada kendini toparladığını ifade eden Vardar, dün akşam liderliği getiren galibiyeti şöyle değerlendirdi:

Beşiktaş bu hafta müspet bir futbol oynamadı ama kazanmayı da bildi. Çünkü kötü oynadığınız bir haftayı galibiyetle kapatmak çok önemlidir. Beşiktaş, deplasmanda çok kritik bir virajı geçti. Zor bir maç oldu çünkü Kayserispor'da konumu itibariyle can havliyle oynadı. Maçın en kritik noktaları iki penaltı kararı. İki pozisyonda doğru karar. Hakem Fırat Aydınus'u da tebrik ediyorum, iyi bir maç yönetti. 

"Güven, takımın değişmez isimlerinden olabilirdi ama bu şansı kaybetti"

Siyah-beyazlı kulübün eksikleri olduğunu, özellikle annesinin cenazesi nedeniyle ülkesine giden Aboubakar'ın yokluğunun önemli olduğunu aktaran Vardar, yıldız futbolcunun yokluğunda görev alan Güven Yalçın ile ilgili şu yorumu yaptı:

Güven Yalçın'ın Beşiktaş'ın futbolcusu olduğunu düşünmüyorum. Hatta Beşiktaş'ın 3-0 kazandığı ve Güven'in üç gol attığı maçta da bunu söylemiştim. Santrfor meziyeti yok üstelik çabuk da değil. Beşiktaş'ta bir daha forma şansı bulacağını da zannetmiyorum. Güven, Aboubakar'ın yokluğunda çok gerekliydi. İyi bir mücadele verseydi veya iyi bir futbol sergileseydi takımın değişmez isimlerinden olabilirdi ama bu şansını kaybettiğini düşünüyorum. 

 

Dorukhan Toköz-AA.jpg
Dorukhan Toköz / Fotoğraf: AA

 

"Dorukhan şu an büyük bir problem, yanlış yapılıyor, Dorukhan'ı kaybediyoruz"

Takımın şu an lider olduğunu ve son bir iki maç haricinde pozitif futbol sergilediğini aktaran Vardar, siyah-beyazlı takımın durumuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bazı eksikler var Ghezzal, Aboubakar gibi. Oğuzhan'ın biraz daha hareketlenmesi durumunda bu durum değişecektir. Dorukhan şu an büyük bir problem. Kontratını yenilemiyor, birçok spekülasyonlar var. Dorukhan'ı kaybediyoruz. Menajerlerin de teşvikiyle Fenerbahçe'ye gidecek haberlerinin çıkmasının ardından Dorukhan'da maalesef aklı karıştı. Hem ona hem Beşiktaş'a yazık. A Milli Takım'ın da değişilmez oyuncusuydu. Şimdi oynamıyor. Yazık yani. 7 milyon para veriyor Beşiktaş çünkü bütçesi o kadar. Vermemesi de lazım. Zaten Dorukhan da bu parayı kabul etmiyor çünkü abileri ona öyle söylüyor. Yanlış yapılıyor, Dorukhan'ı kaybediyoruz. 

"Rosier iyi oynuyor ama kiralık, sezon sonu kulübü 5-6 milyon euro isteyecek"

Süper Lig'de 16. hafta geride kalırken, devre arasına da az bir süre kaldı. 

Vardar'a yaklaşan ara transfer dönemi öncesi, "Beşiktaş'ın takviyeye ihtiyacı var mı" sorusunu sordum:

Türk futbolunda büyük bir kriz var. Yine kiralık bir-iki oyuncu tercih edilebilir. 45 senedir futbolun içinde bir isim olarak buna pek sıcak bakmıyorum. Bugün baktığımızda kadrodaki Rosier iyi oynuyor ama kiralık. Sezon sonu kulübü 5-6 milyon euro isteyecek, Beşiktaş alamayacak. Taraftar, 'Niye alamıyorsunuz?' diyecek. Nereden bakarsanız büyük handikap. Büyük takımlar küçük takımlara verir kiralık futbolcusunu. Bakın Gomez'de Talisca'da hep bunu yaşadık. Yine aynı devam ediyor. Para olmadığı için mecburen daha ucuz maliyeti olan oyunculara yöneliyor. Bu nedenle de uzun vadeli bir yapı olmuyor. Günlük yaşıyor Türk futbolu. Kiralık futbolcu işi de büyük bir handikap oluyor. 

Beşiktaş'ın altyapıdan takıma yaptığı Ersin Destanoğlu, Rıdvan Yılmaz, Kartal Kayra Yılmaz gibi takviyelerin bu yıl da olabileceğini ancak bu durumun bir zihniyet meselesi olduğunu belirten Vardar, "Türk futbolunda böyle düşünen Altınordu dışında bir kulüp yok. Bu hafta 16 yaşında çocuklarla maça çıktı. 12 oyuncusu eksik as kadrodan. Çok da başarılı oynadı. Bu bir düşünce devrimidir. Bunu yalnız teknik direktörler değil, yöneticilere ve en başta TFF'den başlar bu iş. Böyle bir devrim daha olmadı ve olacağı da görünmüyor. Bir örnek vereyim, Fenerbahçe'nin 17 yaşındaki futbolcusu Ömer Faruk Beyaz var. Avrupa'dan birçok kulüp istiyor ama Fenerbahçe ilk 11'e koymaya cesaret edemedi. Burada Erol Hoca'nın da etkisi var ama oradaki sportif direktör olsun yönetici olsun bu güveni ona vermezsen altyapı devrimini yapamazsın. Kulüpler günlük yaşıyor. Ömer Faruk'a bile yer veremiyor Fenerbahçe ki çok kötü oynuyor bunca transfere rağmen... Bu sadece bir örnek... Bakın Trabzonspor altyapıdan oyuncu sattı borcun dörtte birini ödedi. Her zaman söylüyorum kafalar değişecek. Ya bu işi yönetenlerin aklını değiştirmek lazım ya da bu insanları değiştirmek lazım" şeklinde görüş belirtti.

 

Beşiktaş-AA1.jpg
Beşiktaş, geride kalan 15 maçta 10 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 mağlubiyet yaşadı / Fotoğraf: AA

 

"Şampiyonluk 'Üç Büyükler' arasında geçer, en iddialısı Beşiktaş"

Beşiktaş'ın bunca sıkıntıya rağmen iyi yolda gittiğini kaydeden Vardar, Süper Lig'deki şampiyonluk yarışını ise şöyle yorumladı:

Şampiyonluk yolunda iddialı rakiplerinin Fenerbahçe ve Galatasaray olacağını düşünüyorum. Şampiyon olduktan sonra Başakşehir büyük bir sürpriz yaşadı. Çok puan kaybetti. Bundan sonra iddialı olabileceklerine ihtimal vermiyorum. Trabzonspor, son maçta Karagümrük'ü geçti ama inişli-çıkışlı bir grafik çiziyor. Alanyaspor da ilk üçün içinde. Başakşehir gibi bir takımı 3-0 yendi ama bunu devam ettirmesi büyük sürpriz olur. Bu nedenle şampiyonluk mücadelesinin "Üç büyükler" arasında geçeceğini ve Beşiktaş'ın en iddialı konumda olduğunu düşünüyorum. Gönlümden geçen Beşiktaş'ın şampiyonluğu. Ancak tekrar söylüyorum Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş arasında geçer şampiyonluk. 

Süper Lig'de geride kalan 16 hafta sonunda Beşiktaş, 31 puanla zirvede yer aldı. Bir maç fazlası bulunan Alanyaspor 30 puanla ikinci, aynı puandaki Galatasaray averajla üçüncü sırada bulunuyor. Bir maçı eksik Fenerbahçe ise 26 puanla 6. sırada. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU