Nahda Barajı için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yeni bir müzakere turu başlayacak

Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığı, üç ülke arasında müzakere için dağıtılan taslak belgeye dair iyimser olduğunu belirtti ve çok fazla detaya girmeden Sudan’ın izlenen yolu desteklediğini söyledi

Etiyopya Nahda Barajı (Reuters)

Mısır, Sudan ve Etiyopya dün, Addis Ababa’nın Mavi Nil Nehri üzerine inşa ettiği Nahda (Rönesans-Hedasi) Barajı için bu ay yeni bir müzakere turu başlatma konusunda uzlaşma sağladı.

Daha önce yapılan üçlü müzakerelerde 145 metre yüksekliğindeki Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi konusunda fikir birliği sağlanamamıştı.

Üç ülke Güney Afrikalı yetkililer, Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı ve diğer uluslararası gözlemcilerin katılımıyla dün video konferans üzerinden yeni bir müzakere turu düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansına (AFP) göre Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Toplantıda Sudan’ın bu haftanın üç ülke ile uzmanlar ve gözlemcilerden oluşan bir ekip arasında yapılacak ikili toplantılara ayrılmasına yönelik önerisi kabul edildi” ifadelerini kullandı.

Bakan yaptığı açıklamada “Bu hafta yapılması planlanan toplantılar, üçlü müzakerelerin 10 Ocak’ta yeniden başlamasına yönelik bir ön hazırlık niteliğinde olacak. Müzakerelerin ocak ayı sonunda Güney Afrika’nın AfB Dönem Başkanlığı sona ermeden önce tamamlanması ümit ediliyor” dedi.

Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığı, üç ülke arasında müzakere için dağıtılan taslak belgeye dair iyimser olduğunu belirtti ve çok fazla detaya girmeden Sudan’ın izlenen yolu desteklediğini söyledi.

Bakanlık Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Mısır’ın “belgeyi kesin bir şekilde reddettiğini” söyledi.

2011 yılından beri üç ülke Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesi konusunda uzlaşmaya varmak için müzakerede bulunuyor ancak yıllardır hala ortak bir nokta bulabilmiş değiller.

Geçtiğimiz Ağustos ayından beri üç ülke arasında Etiyopya’nın Mavi Nil Nehri üzerine inşa ettiği barajla ilgili yapılan müzakereler durmuş vaziyette. Zira Mısır ve Sudan’ın Nil suyundaki payları konusunda birtakım endişeleri var. Barajı doldurma ve işletme mekanizması konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle müzakereler askıya alınmıştı.

AfB’nin yanı sıra ABD, Avrupa Birliği (AB), Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bu yılın başından beri uzmanlar ve gözlemcileri ile müzakerelere katılıyor.

Etiyopya, barajın ekonomik kalkınmayı sağlamak için gerekli olduğunu savunurken Mısır, Nil Nehri ülkenin sulama ve içme su ihtiyacının yüzde 95’inden fazlasını karşıladığı için bunu kendisi için hayati bir tehdit olarak görüyor.

Geçtiğimiz aylarda, Etiyopya’nın 74 milyar metreküp kapasiteli baraj rezervuarını doldurmak için hazırlıklara devam etmesiyle birlikte baraj konusundaki anlaşmazlık daha da derinleşti.

Mısır ve Sudan Etiyopya’ya baraj rezervuarını doldurma planlarını kapsamlı bir anlaşmaya varılıncaya dek ertelemesi yönünde çağrıda bulunsa da Addis Ababa, 21 Temmuz’da barajın ilk iki pompasının test edilmesini sağlayacak olan 4,9 milyar metreküplük rezervuarın doldurulmasının ilk aşamasını tamamladığını duyurmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU