Pandemi nedeniyle evde geçirilen zamanın artması 2020'de konut hırsızlıklarını azalttı

İçişleri Bakanlığı göre 2020'de evden hırsızlık azalırken, çözülen vaka sayısı da arttı. Emekli polislere göre bunun nedeni pandemide evde oturan insan sayısının artması ve güvenlik kameralarının yaygınlaşması

2020 yılında evden hırsızlık olaylarında azalma görülürken, çözülen vaka sayısı arttı / Fotoğraf: AA

Hırsızlık olayları en yaygın görülen suç türlerinin başında geliyor.

Özellikle de evler her dönem hırsızların hedefinde.

Ekonomik krizin derinleştiği dönemlerde evden hırsızlık olayları da artıyor.

Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun önceki gün Twitter hesabından yaptığı paylaşıma göre 2017 yılında günde 281 evden hırsızlık olayı yaşandı. Geçen yıllara göre bu rakamda düşüş yaşandı. 2020'de günde 158 hırsızlık olayı meydana geldi. 

Bu hırsızlıkların çözülme oranı 2017'de yüzde 21,3 iken 2020'de yüzde 38'e çıktı.

mustafa bayram.jpg
Mustafa Bayram / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Evde oturan artınca evden hırsızlık azaldı

Soylu'nun bu açıklamasını uzun yıllar boyunca asayiş birimlerinde görev yapan iki emekli polisler değerlendirdi.

İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü'nden emekli olan Mustafa Bayram, hırsızlık olaylarındaki düşüşün temel nedeninin geçen yıl içerisinde pandemi nedeniyle insanların daha fazla evde zaman geçirmeye başlaması olduğunu söyledi. 

"Hırsızlar genelde insanların evde olmadıkları zamanları gözlemler" diyen Bayram, "Bu nedenle özellikle insanların farklı yerlere gittikleri tatil süreçlerinde evlerden hırsızlık artar. Geçen yıl pandemi nedeniyle insanlar evlerinden fazla uzaklaşamadı. Uzaklaşsa dahi komşu evler dolu olduğundan hırsızların binalara dikkat çekmeden girip çıkması zorlaştı" dedi.

hırsızlık anı.jpg
Güvenlik kameralarının yaygınlaşması da çözülen vaka sayısının artmasında etkili oldu / Fotoğraf: İHA

 

Güvenlik kameralarının yaygınlaşması çözülen vakalarda etkili

Geçen yıllarda hırsızlık olaylarının yaygın bir şekilde görülmesinin ardından birçok bina ve evin güvenlik kamerası veya alarm teminine yöneldiğini belirten Bayram, bunun da vakaların çözümünde etkili olduğunu kaydetti.

Hırsızlık olaylarında birinci delilin görüntü olduğunu vurgulayan Bayram, "Mobese kontrolü altında olan sokak sayısı arttı. Bunun yanında artık birçok binanın ve evin de güvenlik kamerası var. Hırsızlar binalara genelde misafir ya da o binanın sakini gibi giriyorlar. Bu nedenle çok dikkat çekmemek için yüzlerini gizleyemiyorlar. Bu arada şayet orada bir şekilde görüntüye yakalanırlarsa polisin işi kolaylaşıyor" diye konuştu.

Bayram, son yıllarda yeniden faal hale getirilen gece bekçisi uygulamasının da özellikle geç saatlerde yapılan hırsızlık olaylarının azalmasında etkili olduğunu belirtti. 

isaaltun.jpg
İsa Altun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Azalmasındaki birinci etken pandemi"

Yine uzun yıllar boyunca asayiş birimlerinde çalışan ve halen mahkemelerde bilirkişi olarak da görev yağan İsa Altun da geçen yıl evden hırsızlık olaylarının azalmasında birinci etkenin insanların pandemi nedeniyle daha fazla evlerinde zaman geçirmesinin olduğunu ifade etti.

"Tekel ürünü gibi para eden malzemelerin hırsızlığı arttı"

Altun, buna karşın hırsızların özellikle para eden belli ürünlerin çalınmasına ağırlık verdiklerini söyleyerek, şu iddialarda bulundu:

Hırsızların yüzde 90'ı madde bağımlısıdır. Birinci amaçları da madde almak için para elde etmektir. Özellikle tekel ürünlerinin fiyatının çok artması nedeniyle bu tür ürünlerin organize halde alışveriş yerlerinden çalınmasına ağırlık verdiler.

internet.jpg
Altun'a göre hırsızlar internet dolandırıcılığına da ağırlık verdi / Fotoğraf: AA

 

"İnternetten dolandırıcılığa yöneldiler"

Altun, bir iddiada daha bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

Bunun yanında geçmişte evden hırsızlık yapanların bir kısmının internet üzerinden alışverişin artmasıyla birlikte internet üzerinden yapılan dolandırıcılıklara ağırlık verdiğini görüyoruz. Ben özellikle uyuşturucu ve bilişim suçlarında bilirkişilik yapıyorum. Bu tür dolandırıcılık vakalarında artış gözlemliyoruz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU