Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebi reddedildi

ABD ‘ülke tarihinin en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak’ ve ‘casusluk’ dahil 18 farklı suçtan Assange'ın iadesini talep etmişti

Fotoğraf: AA

ABD güçlerinin, Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarınının belgelerini ortaya çıkaran Julian Assange'ın ABD'ye iade davasında karar açıklandı.

Birleşik Krallık mahkemesi WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi talebini reddetti.

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da 7 yıldır yaşadığı Ekvador Büyükelçiliğinde geçen sene nisan ayında gözaltına alınıp tutuklanan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesine ilişkin davada karar duruşması yerel saatle 10.00'da (TSİ 13.00) başladı.

Assange, karar duruşması için başkent Londra'daki Old Bailey Mahkemesi'ne çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akıl sağlığı vurgusu

Hakim Vanessa Baraitser, Assange'ın intihar riskinin yüksek olduğunu ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacağını, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle, "gerçek bir risk altında" olduğunu belirtti. 

ABD tarafının tarif ettiği prosedürlerin Assange'ın süper güvenlikli bir Amerikan hapishanesinde intihar etmenin bir yolunu bulmasını engellemeyeceğini vurgulayan Baraitser, Assange'ın akıl sağlığı nedeniyle iadesinin yanlış olacağını vurgulayarak, ABD'nin talebini reddettiğini duyurdu.

Kararın duyulmasının ardından mahkeme önündeki Assange'ın destekçileri sevinç gösterisinde bulundu. 

ABD'nin kararı temyize götürmesi beklenirken, avukatlarının ise Assange'ın kefaletle serbest bırakılması için başvuru yapacağı açıklandı.

ABD ‘ülke tarihinin en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak’ ve ‘casusluk’ dahil 18 farklı suçtan Assange'ın iadesini talep ediyor. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU