Mısır, restorasyonun ardından Karnak Tapınağı koçları üzerindeki örtüyü kaldırıyor

29 heykelin 1970’lerde kötü muamele görmesi, yer altı sularının heykellerin tabanlarına nüfuz etmesine neden oldu

Fotoğraf: Independent Arabia

Mısır Tarihi Eserler Bakanı Halid el-Anani, Güney Mısır’ın Luksor şehrindeki Karnak Tapınakları’nda bulunan 29 koç heykelini kurtarma yönündeki ulusal projenin açılışını gerçekleştirdi. 1970’lerde kötü muamele gören heykellerde meydana gelen ve yeraltı sularının heykellerin tabanlarına nüfuz etmesine neden olan çatlak ve yarıkların düzeltilmesi için dakik bir restorasyon gerçekleştirilmişti.

Restorasyon kararı

Tarihi Eserler Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Veziri, Independent Arabia’ya verdiği demeçte, bu kararın bu heykellerden 4’ünün Kahire’deki Tahrir Meydanı’na nakledilmesi ardından alındığını, zirâ bu işlem sırasında geri kalanların tabanlarında hasarın tespit edildiğini belirtti. Bu hasarların eski Cumhurbaşkanı Muhammed Enver Sedat döneminde ses ve ışık gösterilerinin açılışı sırasındaki kötü nakliye ve depolama işlemleri sonucu kaydedildiğini de ekledi. Nitekim bu koç heykellerini kendilerini yıllardır tahrip eden yeraltı suları tehlikelerinden kurtarmak için Mart 2020’de tamamen Mısırlı profesyonel bir arkeolog ekibi aracılığıyla restorasyon işleminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Restorasyon projesi şefi Salah el-Masih ise “Restorasyon süreci kapsamında, heykellerin zarar vermeden yerinden hareket ettirildi. Ardından bulundukları yere iki metre genişliği ve bir metre derinliğinde bir hendek kazılarak yer altı sularının sızmasını önlemek için sağlam bir beton temel kuruldu. Son aşamada tabanlarına aktarılan heykeller, dikkatli bir restorasyon işlemi ile iyileştirildi” ifadelerinde bulundu. Mısır idollerinden Amon Ra’yı, gücü ve bereketi temsil eden bu heykellerden her birinin 5 buçuk ton ağırlığında olduğunu söyleyen Masih, aslında 33 koç bulunduğunu, ancak 4’ünün Tahrir Meydanı’na taşındığını belirtti.

Koronavirüsün ikinci dalgasında turizmi desteklemek

Basın toplantısında yaptığı konuşmada koronavirüsün ikinci dalgasındaki turizm dosyasına değinen Bakan Anani, Bakanlığın çoğu Avrupa ve Asya ülkesinin dayattığı izolasyon politikaları nedeniyle pazarın çöküşünün ardından iç turizmi geliştirmek ve canlandırmak için entegre bir plan uygulamaya koyduğunu söyledi. Aynı zamanda Uksur’daki turist oranının yüzde 16’larda bulunduğunu, yalnızca yüzde 5’inin yurtdışı kaynaklı olduğunu söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/181726/

DAHA FAZLA HABER OKU