Davutoğlu’ndan Melih Bulu atamasına tepki: Akademik özgürlüğü ve üniversite özerkliğini daima savunacağız

Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Bulu üzerinden iktidarın, üniversitelerin zihin iklimini bozduğunu ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti'de birçok görev üstlenen ve son olarak İstanbul’da milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepki gösterdi.

Üniversitelerin ruhsuz mekanlar olmadığını ifade eden Davutoğlu, “Düşünce özgürlüğünden beslenen zihin ikliminin ürünleridir” görüşünü paylaştı.

Davutoğlu, “Siyasi iktidarın bu iklimi bozan uygulamalarına ve atamalarına karşı akademik özgürlüğü ve üniversite özerkliğini daima savunacağız” dedi.

Bulu’nun atanmasının ardından üniversitenin öğrencileri ve öğretim üyelerinden tepki gelmişti.

“Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlığıyla yayımlanan açıklamada üniversitelerdeki yönetici kadrolarında kimlerin oturacağının atama ile değil, seçim ile olması gerektiği ifade edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

KHK ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan bir kanun hükmünde kararname (KHK) ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırılmıştı.

Söz konusu KHK’da rektör atamaları Cumhurbaşkanı görevi haline getirilmişti.

Düzenleme şöyleydi:

Devlet üniversitelerinde rektör Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilir, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanır. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve Yükseköğretim Kurulu tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılır. Rektörün görev süresi 4 yıldır. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilirler. Ancak aynı Devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör, mütevelli heyetinin Yükseköğretim Kuruluna teklifi ve Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU