Evden çalışmak da çevreye zararlı: "E-mailler küresel ısınmayı artırabilir"

Pandemide evden çalışmanın çevreye etkileri sanıldığı kadar olumlu olmayabilir

Başta bilgisayar olmak üzere evde kullanılan elektronik cihazlar epey elektrik tüketiyor (Reuters)

Koronavirüs salgını nedeniyle getirilen seyahat ve çalışma kısıtlamalarının, çevreye olumlu yansıdığına ilişkin birçok çalışma yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Kovid-19 döneminde geçilen evden çalışma düzeninin, küresel karbon salımı üzerinde sanıldığı kadar olumlu etkisi bulunmayabilir.

CBS'in televizyon programı This Morning'in (Bu Sabah) sunucusu Mark Phillips, evden çalışırken de karbon salımını artırdığımızı belirtti.

Programda Birleşmiş Milletler'in raporunda kaydedilen, 2020'deki karbon salımı oranlarındaki düşüşün, küresel ısınmanın etkilerini azaltacak seviyede olmadığı ifade edildi.

Evden çalışmanın da bedelleri var. Ne kadar çok kişi evden çalışmaya geçerse, çevreye etkisi de aynı ölçüde artıyor.

Phillips, evden çalışma düzeninde daha da yoğun kullanılan e-maillerin çevreye etkilerine ilişkin şunları söyledi:

Her e-mail ve mesaj, özellikle de 'Teşekkürler' ve 'Tamamdır' gibi kısa ve gereksiz gönderiler; ‘gönder' ya da ‘indir' butonlarına tıklamak veya Zoom üzerinden görüşme düzenlemek büyük güç enerjisi gerektiriyor. Bir yerlerde dev bilgisayarlar bu verileri depolayıp işlerken muazzam elektrik tüketiyor.

Sunucu daha sonra Britanya'daki bir araştırmaya da değinerek şöyle devam etti:

Eğer ülkedeki herkes 'Teşekkürler' yazdığı e-maillerden bir tane daha az gönderse, 3 bin 500 arabanın yaratacağı karbon salımına eş değer bir zararın önüne geçilebilir. Bu sadece yaklaşık bir oran fakat temel prensip doğru.

Ayrıca Phillips 100 e-mail'in yaklaşık 1.6 kilometre yol gitmekle aynı oranda karbon ayak izi bıraktığını da sözlerine ekledi.

 

 

Independent Türkçe, The National Pulse

DAHA FAZLA HABER OKU