Yeni Kovid-19 mutasyonunun 20 yaş altı gençleri daha fazla etkilediği bulundu

Araştırmacılar, bu değişimin en azından bir kısmının, tecrit önlemleri sırasında okulların açık kalmasından kaynaklanabileceğini de ekliyor

(Unspash)

Aralık ortasında Birleşik Krallık (BK) Sağlık Bakanı Matt Hancock, yeni bir Kovid-19 varyantı keşfettiklerini ve bu soy hattının ülkenin güneydoğusunda yayıldığını açıklamış ve dünya genelinde endişe dalgası yaratmıştı.

BK, mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle Noel kutlamaları öncesi kısıtlamaları artırırken, Türkiye dahil birçok ülke de BK seyahatlerine yasak getirmişti.

Variant of Concern 202012/01 (VOC) diye isimlendirile teni mutasyonun daha ciddi Kovid-19 vakalarıyla ilgisi bulunmuyor. Ancak ön analizler, B.1.1.7 soy kümesi diye de adlandırılan  varyantın, dolaşımdaki diğer SARS-CoV-2 suşlarından yüzde 56 ila yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğunu ve BK’deki vaka artışında rol oynadığını gösteriyor

Birleşik Krallık’ın saygın üniversitelerinden Imperial College London’daki araştırmacılar, 31 Aralık’ta yayımladıkları bir araştırmada, yeni varyantın diğer soylara kıyasla hem daha bulaşıcı olduğunu hem de gençleri daha çok etkilediğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, yeni mutasyonun 20 yaş ve altındaki gençlere diğer koronavirüs varyantlardan daha fazla bulaştığına dair "küçük ama istatistiksel açıdan anlamlı" bir belirti bulduklarını ifade etti.

Veriler, rapor edilen vakaların yaş bileşiminde bir değişime işaret ediyor. 20 yaş altı gençler, VOC’den kaynaklanmayan vakalara kıyasla, VOC kaynaklı olduğu bildirilen vakalar arasında daha büyük bir paya sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan araştırmacılar, bu değişimin en azından bir kısmının, tecrit önlemleri sırasında okulların açık kalmasından kaynaklanabileceğini de ekledi. Yine de yeni varyantın gençler arasında yayılma ihtimali uzmanların endişelenmesine neden oldu.

Northwestern Üniversitesi’nin koruyucu tıp biriminin başkan yardımcısı Mercedes Carnethon, yaş farkının sorun yaratabileceğini söyledi. CNBC’ye konuşan Carnethon’a göre gençlerin kamusal alanda bulunma olasılığı daha fazla ve aşılanacak gruplar arasında da öncelikli değiller.

Bu nedenle Carnethon, koronavirüsün toplum içinde yayılmasına yol açan nüfus gruplarının da göz önüne alınması gerektiğini savunuyor.

Bence öncelikle topluluk içindeki bulaşmayı nasıl durduracağımıza dair temel mesajları pekiştirmeliyiz.
 

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNBC, Imperial College London

DAHA FAZLA HABER OKU