Boks efsanesi Mundine, Avustralya milli marşındaki değişikliği eleştirdi

Ulusal Ragbi Ligi'nin eski oyuncularından Mundine, marşın hâlâ "beyaz üstünlükçülük" mesajı verdiğini söyledi

Anthony Mundine milli marşı açıkça eleştiren isimlerden biri (AFP)

Avustralyalı profesyonel boksör Anthony Mundine, ülkenin milli marşında yapılan son değişikliği eleştirerek marşın hâlâ bir "beyaz üstünlükçülüğün şarkısı" olduğunu belirtti.

Başbakan Scott Morrison'ın yılbaşı arifesinde yaptığı duyurunun ardından marşın sözlerinde değişikliğe gidilmişti.

Morrison, federal hükümetten gelen önerinin ardından marşın sözlerinin yerli halklara saygı göstermek adına güncellenmesinde anlaşmaya varıldığını kaydetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçekleştirilen değişiklikle, "Advance Australia Fair" (Dosdoğru İleri Avustralya) adlı marşın ikinci mısrasında yer alan "For we are young and free" (Çünkü biz genciz ve özgürüz) ifadesi, "For we are one and free" (Çünkü biz biriz ve özgürüz) yapıldı. Bu, 1984'te "God Save the Queen" (Tanrı Kraliçe'yi Korusun) marşının yerini alan milli marşta yapılmış ilk değişiklik oldu.

Morrison, söz konusu değişikliğin Avustralyalılar arasındaki "büyük birliği" yansıtmak ve yerli İlk Milletler halklarının ülke tarihinde üstlendikleri "koruyuculuk" rolünü "kabul edip saygı göstermek" için yapıldığını ifade etmişti.

Ulusal Ragbi Ligi'ni (NRL) bıraktıktan sonra kariyerine profesyonel boksör olarak devam eden yerli spor yıldızı Mundine, sözlerdeki değişikliği sert şekilde eleştirdi.

45 yaşındaki Mundine paylaştığı tweet'te şu ifadeleri kullandı:

Marşta yapılan tek kelimelik değişiklik yeterli değil!

O şarkıyı tamamen rafa kaldırıp, siyahi&beyaz tarihlerinin büyük ülkemizin bugünkü durumuna olumlu bir ışık tutmasını sağlayacak şekilde işe sıfırdan başlamamız gerek!

Şimdiki marşın özü hâlâ ileri beyaz Avustralya şeklinde!! Gidin kendiniz araştırın!

Wide World of Sports adlı televizyon programı Mundine'ın yaptığı bir açıklamada ayrıca "Şarkı tamamen baştan yazılana kadar beyaz üstünlükçülük şarkısı olmayı hep sürdürecek" dediğini aktardı.

Mundine, Avustralya milli marşını daha önce de şiddetle eleştirmiş, State of Origin ragbi serisinde sahaya çıkan oyuncuları şarkıyı boykot etmeye çağırmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU