Jeneratörünü vermemek için direnmişti: İsrail askerinin vurduğu Filistinli genç felç oldu

Harun Ebu Aram, askerlerle yaşanan arbede sırasında boynundan yaralandı

Batı Şeria'da jeneratörünü almak isteyen İsrail askerlerine direnirken yakın mesafeden vurulan Filistinli genç felç oldu.

Times of Israel'in haberine göre cuma akşamı yaşanan olayda, İsrail'in yasadışı saydığı Rakiz Köyü'nün sakinlerinden 24 yaşındaki Harun Ebu Aram, İsrailli bir askerin açtığı ateşte vuruldu.

Olay yerinde kaydedilen bir videoda Filistinlilerin, askerlerin el koyduğu bir jeneratörü geri almak için İsrail askerleriyle boğuştuğu görüldü. Kavganın büyümesinin ardından videoda silah sesi duyuldu, kamera tekrar olay yerine döndüğündeyse Abu Aram'ın vurulmuş hali ve etrafındaki kişilerin çığlıkları kayda geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP konuya dair haberinde, Filistin Sağlık Bakanlığı'nın vurulan gencin boynundan aşağı felç kaldığını bildirdiğini aktardı.

Filistin haber ajansı Vefa, gencin, askerlerin kendisine ait bir elektrik jeneratörünü çalmasını engellemeye çalıştığı sırada vurulduğunu kaydetti. İsrailli insan hakları grubu B'Tselem de Ebu Aram'ın hadise sırasında bir komşusunun ev inşa etmesine yardım etmekte olduğunu belirtti.

İsrail televizyonu Kanal 12 ise yapılan ilk incelemelerin ateş açan askerin "silahını kazara ateşlediğini" gösterdiği iddiasını aktardı.

İsrail ordusundan bir sözcü de tartışmayı "birkaç Filistinlinin İsrail kuvvetlerine şiddet uyguladığı bir olay" olarak nitelendirerek, "İsrail Savunma Kuvvetleri olay sırasında bir Filistinlinin vurulduğunu kabul ediyor. Olay araştırılıyor" dedi.

Sözcü ayrıca, bu hadisenin ardından 150'den fazla Filistinlinin İsrail birliklerine karşı "toplu halde taş atma" eylemine girdiğini ileri sürdü.

Ancak Times of Israel, Filistinlilerin Batı Şeria'daki gösterilerinde aşina bir durum olsa da söz konusu olaya dair videoda hiçbir taş atma eylemi görülmediğine dikkati çekti. Gazete ayrıca, Ebu Aram'ın silahlı görünmediğini ve videonun ateş açılmadan önce uyarı atışı yapılmadığını gösterdiğini belirtti.
 


İsrailli yetkililer, El Halil'in güney tepelerinde Filistinlilere ait pek çok yerleşimi tanımıyor ve bu yerlerin yasadışı olduğunu savunarak inşaat alanlarını yıkıyor.

B'Tselem son olayda jeneratörle ilgili yaşanan anlaşmazlığın İsrail güçlerinin bölgede "kaçak" inşaatı önlemek için düzenledikleri bir operasyon sırasında meydana geldiğini belirtirken, kuruluşun hazırladığı bir raporsa Ebu Aram'ın Rakiz Köyü'ndeki evinin kasım ayında İsrailli yetkililer tarafından yerle bir edildiğini gösteriyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, AFP

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU