ABD Başkan Yardımcısı Pence, İsrail ziyaretini iptal etti

Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i, 6 Ocak'ta başlayacak olan ve Bahreyn ve Polonya’yı da kapsayan veda ziyareti turu kapsamında, 10-13 Ocak tarihleri ​​arasında Tel Aviv'de ağırlamayı bekliyordu

İsrailli casus Jonathan Pollard ve eşi ABD’den özel bir uçakla ayrıldı. (AFP)

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun büyük umutlar beslediği, İsrail güvenlik servislerinin de korumak için hazırlık yapmaya başladığı ziyaretini ani bir kararla iptal etti. ABD yönetimi ise ziyarete ilişkin herhangi bir alternatif sunamadı.

İsrail’deki seçim savaşında Netanyahu’ya yardım edecek bir ABD ‘hediyesi’ olarak görülen ziyaretin iptali, Tel Aviv’de büyük hayal kırıklığına neden oldu. Netanyahu, Washington'ın verdiği eski hediye ile, yani İsrailli casus Jonathan Pollard'ın serbest bırakılması ve İsrail'e gitmesine izin verilmesiyle yetinmek zorunda kaldı. Pollard ve eşi Esther ile tanışmak için çarşamba sabahı erken saatlerde Ben Gurion Havalimanı’na giden Netanyahu çifti İsrail'deki evinde ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.

Çifte İsrail kimliklerini veren Netanyahu “Tekrar hoş geldiniz. Artık özgür ve mutlu bir şekilde yeni bir hayata başlayabileceğiniz evinize gelişiniz bizi oldukça mutlu etti” dedi. Pollard ida “35 yılın ardından nihayet eve döndüğümüz için heyecanlıyız. Yurdumuza dönüşümüze katkılarından dolayı Yahudi halkına ve Başbakan Netanyahu'ya teşekkürlerimizi sunarız” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i, 6 Ocak'ta başlayacak olan ve Bahreyn ve Polonya’yı da kapsayan veda ziyareti turu kapsamında, 10-13 Ocak tarihleri ​​arasında Tel Aviv'de ağırlamayı bekliyordu.

Güvenlik kaynakları, Pence'i karşılamak için hazırlıklara başlayan hükümet, başbakanlık, emniyet ve istihbarat servislerinin ziyaretin iptal edildiğini öğrenmesinin ardından şaşkınlık yaşadıklarını aktardı. Netanyahu’ya yakın bir kaynak iptalin nedenine dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Başkan Yardımcısı Pence, aynı zamanda Senato Başkanı da olduğu için 6 Ocak'ta Kongre'de Demokrat aday Joe Biden’ın kazandığı başkanlık seçimleri sonuçlarınına ilişkin resmi prosedürleri yönetecek.”

Pence, aralarında Kolombiya bölgesinin ve Washington’ın da yer  aldığı 50 farklı eyaletin Kongre’ye gönderdiği zarfları açmaktan sorumlu olacak. Ardından da seçiciler kurulu kararı ile Biden’ın Başkan, Kamala Harris’in de Başkan Yardımcısı olduğu ilan edilecek. Yapılan bazı değerlendirmeler, Temsilciler Meclisi'ndeki birçok Cumhuriyetçinin bürokratik olarak kabul edilen bu prosedürleri aksatmaya çalışacağı yönünde. Pence ise anayasaya saygı duyan ve onu parti çıkarı üstünde tutan sorumlu lider rolünü oynayacak.

Netanyahu’ya teselli

Ziyaretin iptalinden üzgün olan Netanyahu, 1985 yılında İsrail adına casusluk yapmaktan suçlu bulunarak 30 yıl hapis cezasına çarptırılan 66 yaşındaki Pollard'ı ağırlamakla yetindi. ABD Donanması’nda analist olarak görev yapan Pollard, on binlerce dolar karşılığında İsrail'e ABD’nin güvenlik sırlarını sızdırıyordu. İsrail, aralarında İran'ın nükleer kapasitesini geliştirme projesiyle ilgili bilgilerin de bulunduğu söz konusu güvenlik sırları sayesinde 1985 yılında Tunus'taki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) karargahını bombalamış, 60 kişinin ölümüne neden olmuştu. 1988’de de FKÖ’deki ikinci adam olan Ebu Cihad lakaplı Halil el Vezir’e suikast düzenlenmişti.

Avukatlarının daha hafif bir ceza için yürüttüğü pazarlık sürecinde suçunu kabul eden Pollard, tutuklanmasının iki yıl ardından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 2015 yılında serbest bırakıldıktan sonra şartlı tahliyeden yararlanan Pollard’ın İsrail'e seyahat etmesine izin verilmemişti. Elektronik bir bileklik takan Pollard’ın ABD’den ayrılması beş yıl boyunca yasaklanmıştı. ABD Adalet Bakanlığı geçen ay aldığı kararla Pollard’ın İsrail'e gitmesine izin verdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU