Çanakkale Köprüsü için "Bu bir konfor projesidir” diyen Limak Holding YK Başkanı Ebru Özdemir: Otobüsler var diye havalimanı yapılmasın mı?

Ebru Özdemir, “İyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Feribot eleştirileri yapılıyor ama bu proje bir konfor projesidir. Otobüsler var diye havalimanı yapılmasın mı” dedi

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, gazetecilere 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin şantiyesini gezdirdi / Fotoğraf: Hürriyet 

Dünya Bankası’nın raporuna göre dünyada kamudan en fazla ihale alan şirket olan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Çanakkale Köprüsü’nün şantiyesini gazetecilere açtı. Bir grup gazeteciyle köprünün 318 metrelik kulesine çıkan Özdemir, projeyle ilgili eleştirilere ise “İyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Takdir bekliyoruz. 7-24 bu projeye çalışıyoruz. Bu proje, maddi-manevi fedakarlık projesi” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“O zaman havaalanları da yapılmasın”

Projenin yüklenicilerinden Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu’yla birlikte Çanakkale Otoyol ve Köprüsü Projesi’nin şantiyesinde soruları yanıtlayan Özdemir, köprü için verilen günlük 45 bin araç garantisi için, “Feribota bağlı geçişler çok konforsuz. O zaman havaalanları da yapılmasın. Otobüsle nasılsa her yere giriliyor. Konforlu bir geçişten bahsediyoruz” dedi.

Çanakkale Köprüsü’nün yapılmasının bir devlet kararı olduğunu ve Avrupa’dan gelen transit geçişe alternatif olacağını belirten Özdemir, “Şu anki pazara bakmak çok doğru değil, bu proje kendi pazarını oluşturacak” diye konuştu.

“Yap-işlet-devretlerde yatırımcılar risk alıyor”

100 yıllık ömrü olan Çanakkale Köprüsü’nü 12 yıl işlettikten sonra kamuya devredeceklerini ve tahminlerinin ötesinde bir yatırım yaptıklarını belirten Özdemir, “Bu kalemi ‘100 lira yapacağım’ diye yola çıkıyorsunuz. 120 liraya yaptığınızda zarardasınız. Fiyatında bitirme ve zamanında bitirme yönünde yap-işlet-devretlerde yatırımcılar risk alıyor. Şu anda en büyük risk zamanında bitirmek” dedi.

“Dünyada daha çok takdir ediliyoruz”

Türk müteahhitler olarak dünyada daha çok takdir edildiklerini söyleyen Özdemir, “Biz 16 ülkede çalışıyoruz. Yapı Merkezi 9 ülkede. Türk müteahhitler, kendi ekiplerini götürdüğünde çok başarılı oluyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim için fedakarlık projesi, para kazanmıyoruz”

Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ise, Çanakkale Köprüsü için “Bu proje bizim için fedakarlık projesi. Para kazanmıyoruz. Şirketin çok büyük imkanlarını bağlıyoruz” dedi.

 Arıoğlu, “Çanakkale Projesi’nden zarar eder misiniz?” sorusuna ise, “Ucunu başına kavuşturacağımızı düşünüyoruz. Dolar yatay olursa kazanabiliriz” yanıtını verdi.

ayaklar.jpg
1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacak / Fotoğraf: Hürriyet

 

2022’de açılması planlanıyor

Tamamlandığında 2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahip olacak. Deniz seviyesinden 318 metre kule yüksekliği ise Çanakkale Zaferi’ni sembolize edecek. Köprüdeki kulelerin en ucunda, Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı Seyit Onbaşı’nın sırtlayarak namluya sürdüğü top mermisi tasviri yer alacak. Projenin 2022 yılı mart ayında açılması hedefleniyor.

Dava açılmıştı

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, söz konusu projenin ihalesinin ÇED raporu tamamlanmadan yapılmasına itiraz ederek dava açmış ve ihalenin ertelenmesini istemişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU