Zülfü Livaneli: Yeni yılda yumuşak konuşmamız, nefret dilinden vazgeçmemiz lazım

Livaneli nefret dilinin bırakılmasını ifade ederken, “Önce siyasette” ifadesini kullandı

Fotoğraf: Youtube

Sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, yeni yıla girerken hep birlikte motivasyon ve umut tazelendiğini ifade ederek, “Yeni yılda yumuşak konuşmamız lazım, nefret dilinden vazgeçmemiz lazım''  dedi.

Livaneli, RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası'na konuk oldu.

“Fikirden başka hayatında hiçbir şey olmamış insanlar 4 yıldır hapiste. Bu evlere hapsolduğumuz 4 gün bize o 4 yıllık hücre hayatını da hatırlatsın” diyen Livaneli, 2021’nin iyi geçmesi temennisinde bulundu.

“Kelimeler dünyayı kirletebilir de temizleyebilir de”

Üslubun önemine değinen Livaneli, şöyle konuştu:

Kelimeler dünyayı kirletebilir de temizleyebilir de. Nefret dilini bırakmak lazım. Önce siyasette... Fikir ayrı ayrı olabilir ama önce konuşmayı bilmek lazım. Bizim anlaşmamız seçtiğimiz kelimelerle. Ağzımızdan çıkan kelimelerin birer mermi olabileceğini bilmemiz lazım. Yumuşak konuşmaktan kim ne zarar görmüş? Bir ülkenin siyaseti de buna dayanmalı. Nefret dilinden bu ülkenin kazanacağı hiçbir şey yok. Fikirden başka hayatında hiçbir şey olmamış insanlar 4 yıldır hapisteler. Bize bu sokağa çıkma yasağındaki 4 günlük hapis 4 yıllık hücre hayatını anlatsın.

2020’nin “kara bir yıl” olarak hatırlanacağını bildiren Livaneli “Ama bunun kararını 2021 sonunda verelim. Çünkü 2021 yılının nasıl geçeceğine bakalım, ‘2020 ne kadar kötüydü’ diyelim. Çok kötü bir gün olunca, Allah bugünü aratmasın’ deyimi vardır. 2021 yılında eğer pandemi kontrol altına alınabilir, insanlar normal hayatlarına dönebilir, ekonomide bazı kişilerin söylediği o büyük tsunami yaşanmaz gibi normalleşirsek 2020’yi atlattığımızı söyleyeceğiz. Hastalık anormal derecede ilerliyor o yüzden bilemiyoruz” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU