Otomatik Bilgi Paylaşımı başlıyor: Türkiye, yurtdışında yaşayan Türklerin finansal bilgilerini ilgili ülkelerle paylaşacak

Türkiye'nin de imzaladığı "finansal bilgilerin otomatik paylaşımı" kapsamında 6.5 milyona yakın gurbetçinin hesabı yaşadığı ülke maliyesine iletilecek

Erteleme olmazsa 31 Aralık 2020 itibariyle yurt dışında yaşayan Türklerin banka hesap bilgileri anlaşma yapılan ilgili ülkelerle paylaşılacak /  Fotoğraf: ytb.gov.tr

Yurtdışında yaşayan Türklerin banka ve diğer finansal bilgilerinin yaşadıkları ülkeyle paylaşılmasına sayılı saatler kaldı.

31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 2019'a ait hesap bilgileri paylaşılacak. 54 ülkede yaşayan Türklerin hesapları gönderilecek.

Bunların arasında Danimarka, Finlandiya, İngiltere, İsveç, İtalya, Avustralya, Norveç, Lüksemburg gibi Avrupa ülkeleri var.

5 ülke için erteleme gündemde

Türkler'in çok yoğun olduğu Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İsviçre 2019 yılı hesap bildirimine dahil değil.

Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda gibi Türkler'in yoğunlukta olduğu ülkeler için bir yıl erteleme çalışmaları yapılıyor. Aksi takdirde bu ülkelere bilgiler, önümüzdeki sene verilmek zorunda.

2019 yılı hesap bildiriminin yılsonuna sarkmasının nedeni salgın nedeniyle işlemlerin uzaması. Normalde şartlar altında bildirimlerin en geç eylül ayı sonuna kadar yapılması gerekiyordu.

Erteleme olmazsa 2021’de verilecek

Türkiye‘nin imza koyduğu “finansal bilgilerin otomatik paylaşımı”nda asıl sorun, 2020 bilgilerinin verilmesinde.

2020 bilgileri, 2021 yıl eylül sonuna dek bildirilecek. 6.5 milyona yakın gurbetçinin, Türkiye'deki her türlü banka hesabı, başka finansal geliri, ortaklık geliri, kira geliri, emeklilik geliri veya başka gelirlerinden oluşan hesabı yaşadığı ülke maliyesine bildirilecek.

Kimlerin hesabı bildirilecek?

Anlaşma kapsamında bilgileri bildirilecek kişiler şöyle:

  • Yurtdışında yaşayanlar, Türkiye'de yaşadığını kanıtlayamayanlar.
  • Nerede yaşadığı konusunda çekince varsa, banka bilgilerinde yurtdışı ile ilgili belgelere rastlananlar.
  • Paralarını yurt dışına havale ettirenler.
  • Türkiye'de üç aydan eski ikâmetgahı olmayanlar.
  • Türkiye'de yaşasa bile faaliyeti yurtdışında yerleşik kişilerce kontrol edilen şirketler ve yöneticiler.

Hangi bilgiler paylaşılacak?

Kişinin adı, adresi ve diğer bilgileriyle birlikte, her türlü mevduat ve yatırım hesapları yaşadığı ülkeye gönderilecek. Hesapların yıl sonu bakiyesi ile bildirimden bir önceki takvim yılının, o yıl içerisinde o hesaplara yatan faiz/gelir ödemeleri raporlanacak.

Hesap hareketleri raporlanmayacak. Hesaptaki paranın kaynağı bildirilmeyecek. Raporlama döneminde kapatılan hesabın bakiyesi de bildirilecek. Ortak hesapların, ortaklığa düşen bölümü değil tamamı bildirilecek.

Türkiye’de şirketi olanların durumu

Genel kural olarak, Türkiye'de kurulmuş bir şirketin, üretim ya da mal alım-satımı gibi aktif bir ticari faaliyetle uğraşması halinde, ortağı yurtdışında yerleşik de olsa, kurum hesabı otomatik bilgi değişimi kapsamına girmiyor.

Diğer taraftan, hesap sahibi şirketin gelirlerinin ağırlıklı olarak aktif ticaretten ziyade faiz, kar payı gibi pasif gelirlerden oluşması durumunda bu şirketin hesap bilgileri otomatik bilgi değişimi kapsamına girecek.

Çakırözer: Uygulama ertelenmeli

Otomatik Bilgi Paylaşımı Anlaşması’ndan dolayı endişeli olan göçmenlerin sorunlarını Meclis'e taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümetin vatandaşları bilgilendirmediğini, vatandaşı kendi derdiyle baş başa bıraktığını belirterek, “maliye, dışişleri bakanı ve cumhurbaşkanına yurtdışında yaşayan 6.5 milyon vatandaşımız adına sesleniyorum. Bu anlaşmadan kaçalım demiyoruz ama vatandaşlarımız bilgilenene kadar bu anlaşmanın uygulanmasının ertelenmesini istiyoruz” çağrısında bulunmuştu.

Özellikle yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, konuyla ilgili bilgilendirilmediklerini dile getiriyor ve yurtdışı temsilcilikleri ile temasa geçerek uygulamanın ertelenmesi için hükümete çağrıda bulunmaya devam ediyor.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU