Çavuşoğlu: ABD ile S-400'ler konusunda ortak çalışma grubu teklifi geldi, kabul ettik

AB ile ilişkilere değinen Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin daha pozitif ortamda yürümesi için biz hazırız. Avrupa Birliği'nin de hazır olmasını bekliyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 2020 yılına ilişkin dış politika değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, 2020'de Türkiye'nin girişimci ve insani dış politikasının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen hız kesmeden devam ettiğini söyledi.

Suriye,Libya, Doğu Akdeniz ve Karabağ gibi bölgesel konularda Türkiye'nin önemli kazanımlar elde ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, Türk dış politikasının önceliğinin ülkenin çıkarlarını korumak olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne teklif ettiği çok taraflı konferans için çalışmaların AB tarafıyla birlikte sürdüğünü belirten Çavuşoğlu şunları kaydetti: 

2020'de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde inişler çıkışlar oldu. Özellikle Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve daha sonra Fransa'nın ikili meseleleri AB gündemine taşıması nedeniyle gergin geçti. Buna rağmen aralık ayındaki AB Liderler Zirvesi'nden sağduyulu bir sonuç çıktı.Türkiye ile ilişkilerin önemini anlayan, Türkiye ile gerginlik yerine daha iyi diyalog kurmamız gerekir diyen ülkelerin görüşleri hakim oldu. Elbette sonuç bildirgesinde memnun olmadığımız hususlar var. Bunu da karşı açıklamamızda dile getirdik. Seneye ilişkilerimizin daha pozitif ortamda yürümesi için biz hazırız. Avrupa Birliği'nin de hazır olmasını bekliyoruz.

"ABD ile S-400'ler konusunda ortak çalışma grubu teklifi geldi"

Diğer taraftan, ABD’nin CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarının hafif ya da ağır olmasının önemli olmadığını, siyasi olarak yanlış bir karar olduğunu belirten Çavuşoğlu, bunun Türkiye’nin egemenlik haklarına saldırı olduğunu ifade etti. 

ABD'nin Türkiye'ye yönelik CAATSA yaptırımları konusunda bir ortak çalışma grubu kurulması teklifinde bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman diyalogdan yana olduğu için söz konusu teklife evet dediğini bildirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU