AYM'nin kararının ardından Osman Kavala'dan açıklama: Akıl alır gibi değil

Kavala açıklamasında "AYM’deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı davasından beraat ve tahliyesine karşın, casusluk suçlaması nedeniyle tutukluluğunun devamına karar verilen Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusunu görüştü.

Kavala'nın "tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği"ni belirterek yaptığı başvuru yüksek mahkeme tarafından reddedildi.

Kararın 7’ye karşı 8 oyla alındığı ifade edildi.

Kavala'dan açıklama

Kararın ardından yazılı bir açıklama yapan Kavala "Anayasa Mahkemesi’nin son anda icat edilmiş, yasadaki tanıma uymayan ve hiçbir delile dayanmayan casusluk suçlamasıyla tutuklanmış olmamı hukuka uygun bulması, akıl alır gibi değildir. AYM’deki çoğunluğun hukuk normlarına uygun olmayan bu davranışı son derece endişe vericidir" ifadelerini kullandı.

Yargıda en yaygın ve can yakıcı sorunun siyasi mesajların ve siyasi ortamın etkisiyle alınan, sağlam gerekçelere dayanmayan ve cezalandırmaya dönüşen tutuklamalar olduğunu belirten Kavala'nın açıklaması şu ifadelerle devam etti:

Tutuklama kararları verilirken suçlananın özgür yaşama hakkı karşısında onun adalete ve topluma zararlı bir eylamde bulunma ihtimali tartılır . Kesin olan evrensel haktır, diğeri ise sadece bir ihtimaldir. İhtimalin özgür yaşama hakkını kısıtlamaya gerekçe olabilmesi ancak istisnai şartlarda meşru görülebilir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin de anayasamızın da uyulmasını emrettiği bağlayıcı norm budur.

Beraat etti, tutuklandı

Tutuklu iş insanı Osman Kavala, 18 Şubat'ta Gezi davasında beraat ettikten sonra tahliyesi beklenirken "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla tutuklandı.

Kavala, hakkında 20 Mart 2020'de ise "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlaması nedeniyle de tutuklama kararı verildi.

20 Mart'ta, Gezi davasındaki beraatinden sonra tahliyesi beklenirken tutuklandığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tahliye edilen Kavala, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçlamasından tutuklu bulunuyor.

Kavala, ABD vatandaşı Henri Barkey ile birlikte yargılandığı davada, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Tahliye olduğu suçtan 'sehven' tutuklandı  

3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 20 yıl hapis cezasıyla cezalandırılması istenen Kavala hakkında hazırlanan iddianamenin tensip zaptında, 20 Mart'taki tahliye kararı unutularak, "Anayasal düzeni ortadan kaldırma" suçundan da tutukluluğunun devamına karar verilmiş, mahkeme Kavala hakkındaki tensip zaptında yapılan hatanın 'sehven' olduğunu açıklamıştı.

Genel kurula sevk edilmişti

Osman Kavala da "kişi hak ve özgürlüğü güvenliğinin ihlal edildiği" gerekçesiyle yüksek mahkemeye başvurmuştu. 15 Aralık'ta  başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü, dosyayı Genel Kurul'a sevk etme kararı almıştı. 

Osman Kavala'nın avukatlarının, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddialarıyla ilgili daha önce yaptığı bir bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu tarafından 22 Mayıs 2019'da reddedilmişti. Genel Kurul kararı 5'e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU