Hürriyet yazarından Orhan Kemal çağrısı: Hiç arabası olmadı, bari durakta adı olsun

İhsan Yılmaz, İBB’den Orhan Kemal’in adının Cibali durağına verilmesi talebine net bir yanıt gelmediği aktardı

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı İhsan Yılmaz, Türkiye edebiyatının önemli isimlerinden Orhan Kemal’in adının Eminönü-Alibeyköy hattında bulunan Cibali durağına verilmesi önerisini köşesine taşıdı.

Yılman, bugünkü köşe yazısında Türkiye Yazarlar Sendikası’nın yılbaşında açılacak olan Eminönü-Alibeyköy tramvay hattında bulunan Cibali durağının adının ‘Orhan Kemal Durağı’ olarak değiştirilmesi için başlattığı imza kampanyasını yazdı.

Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

Sendikanın change.org üzerinden yürütülen kampanya duyurusunda şöyle deniyor:

“Eminönü-Cibali-Alibeyköy tramvay hattının yılbaşında ulaşıma açılacağı kamuoyuna duyurulmuş bulunuyor. Bu hatta bulunan Cibali Durağı’na, bu semtte uzun yıllar yaşamış, unutulmaz pek çok yapıtını oradaki evinde yazmış Orhan Kemal’in adının verilmesi ile ilgili kampanya başlatılmış bulunuyor. Türkiye Yazarlar Sendikası olarak, 50. ölüm yıldönümünde, emekçi halkın yazarı Orhan Kemal’in ismini Cibali ile özdeşleştirecek bu kararın alınmasını destekliyor ve sendikamızın talebi olarak kamuoyuna duyuruyoruz.”

Orhan Kemal, 1954-1966 yılları arasında, bugün Kadir Has Üniversitesi’nin bulunduğu Cibali Tütün Fabrikası’nın hemen arkasındaki sokakta bir evde kiracı olarak yaşamıştı. O ev halen yerinde duruyor. Fatih Belediyesi tarafından Orhan Kemal’in orada yaşadığını gösteren bir tabela asılmıştı ama şimdi yerinde yeller esiyor.

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, imza kampanyasının devam ettiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile temaslarının da sürdüğünü ancak şimdiye kadar net bir cevap alamadıklarını söyledi.

Umarım kısa sürede olumlu cevap verilir ve durağın adı ‘Cibali Orhan Kemal Durağı’ olur.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU