Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı

Bakan Pekcan, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz" dedi

Serbest Ticaret Anlaşması’nı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Birleşik Krallık adına Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott imzaladı / Fotoğraf: AA

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması dolayısıyla düzenlenen tören, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss'ın video konferans yöntemiyle katılımıyla gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile Gümrük Birliği'nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımı attıklarını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekcan, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı doğduğuna dikkati çekerek, bugün imzalanan anlaşmayla ülkeler arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejiminin tesis edileceğini belirtti.

rp.jpg
İmza törenine Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss video konferans yöntemiyle katıldı / Fotoğraf: AA

 

Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan STA sayesinde, ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğini söyleyen Pekcan, "Bu anlaşma sayesinde firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere'ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır" diye konuştu. 

Pekcan, Birleşik Krallık'ın, 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Avrupa Birliği'nden resmen ayrıldığını ve bu yıl sonuna kadar bir geçiş süreci öngörüldüğünü hatırlatarak, Türkiye olarak bu süreci yakından takip ettiklerini, oldukça yoğun bir mesai harcadıklarını ifade etti. 

Yıl boyunca hem AB hem de Birleşik Krallık makamlarıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini dile getiren Pekcan, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla amacımıza ulaşmış bulunuyoruz. Anlaşmanın az sonra imzalanmasıyla birlikte, Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacaktır. Gümrük Birliği'nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, Birleşik Krallık ile ilişkilerimizi imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz"

 "Tüm belirsizlikler, hukuki ve teknik handikaplar ortadan kalktı"

Bakan Pekcan, bu noktaya gelmenin kolay olmadığını vurgulayarak, AB ve Birleşik Krallık arasında yürütülen müzakerelerdeki belirsizliklere rağmen Türkiye olarak uzun süredir Birleşik Krallık ile teknik düzeydeki müzakereleri sürdürdüklerini ve üst düzeyde pek çok temas gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Bir taraftan da AB makamlarıyla süreçle ilgili istişarelere davam ettiklerini anlatan Pekcan, Türkiye açısından çok yönlü bir ticaret diplomasisi süreci yaşandığını söyledi. 

"Anlaşma tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor”

Ticaret Bakanı   Pekcan, "Bugün iş insanlarımızın beklentilerini karşılamanın ve onlara verdiğimiz sözü yerine getirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler" dedi.

Pekcan, "Taraflar olarak 'tarifesiz' STA hedeflemiştik, bu gerçekleşti. Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor" diye konuştu.

"1 Ocak 2021’de devreye girecek”

Bakan Pekcan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2021 tarihinde devreye gireceğini ve hiçbir süre kaybının olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır.  STA, Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşı. Anlaşma, mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çerçevesinin korunması ve geliştirilmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur"

Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı

Türkiye geçen yıl Birleşik Krallık'a 1.3 milyar dolar ihracat yaptı. Birleşik Krallık'a yapılan ihracat toplam ihracatın %6.2'sini oluşturdu. Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük ikinci ihracat pazarı konumunda bulunuyor.

Türkiye'nin Birleşik Krallık'tan ithalatı ise 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Arçelik, Ford Otosan gibi şirketler için risk ortadan kalktı

Garanti Yatırım tarafından yayınlanan ve STA'nın halka açık şirketlere etkisinin değerlendirildiği notta da, anlaşmanın Arçelik ve Ford Otosan gibi Birleşik Krallık'ta yüksek satış hacimlerine sahip Türk şirketlerine etkisi değerlendirildi.

Arçelik'in beyaz eşya sektöründe Beko markasıyla Birleşik Krallık'ta toplam beyaz eşya pazarının lideri olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, "Serbest Ticaret Anlaşması olmasaydı Arçelik’in vergi avantajını dolayısıyla rekabet gücünü ve güçlü konumunu kaybetme riski vardı. Serbest Ticaret Anlaşması ile Arçelik bu vergi avantajını devam ettirecek olup ve Birleşik Krallık'ta güçlü konumunu sürdüreceğini düşünüyoruz" denildi.

RapordaBirleşik Krallık'ın Ford Otosan'ın en yüksek satış hacmini yaptığı pazar olduğuna da dikkat çekilerek, "Anlaşmanın bugün imzalanması sevkiyatlarda herhangi bir gecikme yaşanmamasına işaret ettiği için olumludur" denildi.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU