Keşmir'de öldürülen üç Müslüman işçiye "terörist" süsü verildiği ortaya çıktı

Ordunun girdiği çatışmada karşılık verdiği ve öldürülenlerin üzerinden silah çıktığı iddia edilmişti

Hindistan Ağustos 2019'da Keşmir'in özerklik statüsünü kaldırdıktan sonra bölgeye askeri destek göndermişti (AP)

Cammu Keşmir bölgesinde yazın öldürülen üç kişinin iddia edilenin aksine sivil yurttaşlar oldukları ve bu kişilere bilerek "terörist" süsü verildiği anlaşıldı.

18 Temmuz'da yaşanan olayda meyve bahçelerinde çalışmak için evlerinden ayrılan Ahmed Han, İmtiyaz Ahmed ve Ebrar Ahmed Yusuf adlı işçiler Hindistan ordusunun düzenlediği operasyonda öldürülmüştü.

Yerel polis, olay mahallinde tabancalar ve fişekler bulmuş, inceleme yapan özel savcılar ordunun bu kişileri başlangıçta "militanlar" olarak gösterdiğini bildirmişti.

Ancak CNN'in haberine göre pazar günü bir açıklama yayımlayan polis teşkilatı, Yüzbaşı Bhoopendra Singh ve diğerlerinin söz konusu kişileri kaçırıp öldürdüğünü bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada katillerin bu olayı ordunun giriştiği mücadelede verdiği bir yanıt gibi gösterecek şekilde sahnelediğini ve "öldürülenlerin kimliklerini çıkarıp cesetlerin üzerine yasadışı yollarla elde edilmiş silahlar ve maddeler yerleştirerek bu kişileri azılı teröristler gibi yaftaladıklarını" belirtti.

Polis açıklamasında ayrıca, Singh'in "Keşmir'de standart prosedürleri kasıtlı ve maksatlı bir şekilde izlememeyi seçtiği" kaydedildi.

Hindistan ordusundansa, yüzbaşının sivil yargı yetkisi altında mı yoksa askeri bir mahkemede mi yargılanacağına dair izahat gelmedi.

Ebrar Ahmed'in babası Muhammed Yusuf ağustos ayında AA'ya verdiği röportajda oğlunun ve diğer kişilerin girdiği söylenen çatışmanın düzmece olduğunu anlatmıştı.

Hindistan ordusunun bu kişileri öldürüp onları militan gibi gösterdiğini belirten Yusuf, cesetlerin mezardan çıkarılması için Keşmir'e giriş izni istediğini ancak bu izni alamadığını ifade etmişti.

Yusuf, "İzin vereceklerini söylediler ancak zaman vermediler. Benim talebim, cesetlerinin bize teslim edilmesi ve öldürülmelerinin soruşturulması. Geçimlerini sağlamaya gitmişlerdi ama günahları yokken öldürüldüler. Oğlum sadece 4 yıl önce evlendi. 18 aylık bir oğlu var" demişti.
 


Cammu Keşmir'de 1990'dan bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal yasasına göre Hint ordusu mensuplarının federal hükümetin izni olmadan normal yargı yetkisi altındaki sivil mahkemelerde yargılanmasına müsaade edilmiyor.

CNN'in haberine göre, ordu üyelerinin iddia edilen suçlar ve tacizler nedeniyle yargılanmasına ender rastlandığı ve bahsi geçen hadisedeki gibi geçmişte de düzmece olaylara dair iddiaların gündeme geldiği ve bu durumun soruşturmaları daha da alışılmadık bir hale getirdiği belirtiliyor.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU