FDA: Çin aşısı CoronaVac'ı değerlendirmek için bilimsel raporu görmek lazım

Brezilya’da yapılan testlerde aşının en az yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğu açıklanırken raporun açıklanması ise üçüncü kez ertelenmişti

Brazilya'daki Faz-3 testlerinin ardından CoronaVac aşısının bilimsel raporlarının açıklanması, üretici firma Sinovac'ın talebiyle üçüncü kez erlelenmişti / Fotoğraf: AFP

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Genel Direktörü Eric Domingo, Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş ettiği ve koruma oranını yüzde 91.25 olarak açıkladığı Çin menşeli Sinovac’ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı CoronaVac’ı değerlendirmek için bilimsel raporu beklediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya’da yüzde 50 ve üzeri Türkiye’de yüzde 90’dan yüksek

CNN’e açıklama yapan Domingo, “Bu aşının klinik denemeleri farklı kollarda yapıldı. Brezilya’da en az yüzde 50 etkinlik oranına sahip olduğunu söylüyorlar, bu yüzde 50 veya üzeri anlamına gelir. Türkiye’de ise yüzde 90’dan yüksek bir başarı oranına sahip olduğunu söylüyorlar. Şirketin yapması gereken, bütün bu denemeleri tam anlamıyla bir araya getirip, Faz-3 klinik denemelerinin ara sonuçlarını kendilerinin ortaya koyması. Bu aşının ne kadar işe yarayacağını ancak o zaman görebilir ve değerlendirebiliriz” dedi.

Brezilya erteledi, Türkiye  açıkladı

Çin firması Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac'ın Faz-3 sonuçları, geçen hafta aşı gündeminin ilk sırasındaydı. Faz-3 testlerinin tamamlandığı Brezilya'da, Sinovac ile işbirliği yapan Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü'nün sonuçları 23 Aralık'ta açıklaması bekleniyordu. Ancak yetkililer merakla beklenen basın toplantısında, aşının ülkede onay alması için gereken yüzde 50 koruma sınırını geçtiğini söylemekle yetindi; ayrıntılı sonuçların açıklanmasının, Sinovac'ın talebiyle ve kontrat doğrultusunda yaklaşık 15 gün ertelendiğini belirtti.

Basın toplantısında, aşının farklı ülkelerdeki denemelerinde farklı koruma oranları elde ettiği, firmanın bu nedenle bu sonuçları birleşik bir şekilde açıklamak istediği bilgisi verildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aynı akşam düzenlediği basın toplantısında ise aşının Türkiye'deki Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarına göre yüzde 91.25 oranında koruma sağladığı belirtildi.

 

Duvar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU