Suudi Arabistan’ın Yemen'deki kalkınma projeleri ülkeyi yardım aşamasından sürdürülebilirliğe taşıyor

Söz konusu projelerin başlatılması, Krallığın Yemen'de istikrarı destekleme çabalarının bir devamı olarak geliyor

Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı Genel Müdürü Büyükelçi Muhammed bin Said Al Cabir (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı aracılığıyla Yemen’in bazı bölgelerinde, “ülkeyi ekonomik, sosyal ve yardım aşamasından gerçek kalkınma aşamasına taşıyacak” büyük kalkınma projelerini başlattı.

Suudi Arabistan’ın Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı dün, 3 Yemen valiliğinde sağlık, eğitim ve ulaşım alanında en büyük 3 projesini uygulamak için anlaşmalar imzalandığını duyurdu. Anlaşmaya göre projede, Mehra vilayetinde Kral Selman Tıp ve Eğitim Şehri’nin kurulacağı, Uluslararası Aden Havalimanı ve Marib'de bulunan ve Suudi Arabistan'la Yemen'i birbirine bağlayan El-Abr uluslararası karayolunun onarılmasının yer aldığı kaydedildi. 

Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi ve Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılanma Programı Genel Müdürü Muhammed bin Said Al Cabir, bu projelerin Yemen'de kalkınma alanında bütüncül bir bakış açısıyla başlatıldığını vurgulayarak, “Suudi Arabistan, Yemen’deki çeşitli hayati sektörlerin ihtiyaçlarını karşılamanın önemine inanıyor. Yemen yerel yönetimleriyle koordineli olarak, uluslararası kuruluşlardan ortaklarımızla işbirliği içinde Yemen’i geliştirmek ve bu çalışmaları başarılı kılmak için çabaları birleştirmek ve katkıda bulunmak için hep birlikte çalışıyoruz” dedi. 

Cabir açıklamasında, “Suudi Arabistan 2012'den bu yana 4 milyar doları petrol türevleri, 1 milyar doları Yemen Merkez Bankası ve çeşitli sektörlerdeki kalkınma projeleri de dahil olmak üzere 7,4 milyar dolar destek sağladı. Krallık 2018'de Merkez Bankasını desteklemek için tekrar müdahale etti ve 2 milyar 200 milyon dolar sağladı” ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Cabir açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Krallık, Yemen Merkez Bankası'nın yapısal zorluklarını ele almak ve istikrarını desteklemek için Orta Doğu Dörtlüsü, Merkez Bankası yetkilileri, Yemen hükümeti, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) da dahil olmak üzere birçok ülke ve kurumla birlikte çalıştı.”

Yemen Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vaid Bazib, ülkesinin ekonomik, sosyal ve pratik olarak yardım alma aşamasından hizmet sektörlerinde ve altyapı alanında gerçek bir kalkınma başlangıcına doğru ilerlediğini belirtti.

Bakan Bazib, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“Siyasi liderlik, ekonomik olarak toplumsal kalkınmaya erişme konusunda her zaman istekli ve hırslıydı. Bugün burada, Yemen’in tarihi açıdan ilk ve en büyük destekçisi olan Krallık'taki kardeşlerimizle ve Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Projesi ve Genel Müdürü aracılığıyla, ilk günkü hükümet gibi başarılı bir adım atıyoruz ve Yemen hükümetinin talebine yanıt verecek projeleri başlatıyoruz.”

Bakan Bazib, başta Suudi Programı olmak üzere tüm bağışçılarla birlikte çabaları koordine etmek ve karşılaştıkları tüm zorlukların üstesinden gelmek için çalışacaklarına dair taahhütte bulunarak, “Riyad Anlaşması, Krallığın önderliğindeki kardeşlerin çabalarıyla tarihi bir ulusal ve siyasi mutabakat sağladı. Bu başarı sayesinde hükümet kuruldu. Bu da sahaya yansıyacak ve kurtarılmış bölgelerde güvenlik ve istikrarı sağlayacak. BM ve tüm uluslararası kuruluşlara geçici başkent Aden'den çalışmaya dönme çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Söz konusu projelerin başlatılması, Krallığın Yemen'de istikrarı destekleme çabalarının bir devamı olarak geliyor. Ayrıca liderliğin rolü ve Yemenli taraflar arasındaki Riyad Anlaşması'nın uygulanmasında elde edilen başarıya dayanıyor. Yemen’deki ortam, Yemen ekonomisini geliştirmek ve yaşamı iyileştirmek için daha fazla kalkınma projesi uygulamaya hazır hale geldikten sonra Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı aracılığıyla Yemen'deki altyapının geliştirilmesine katkıda bulunan sürdürülebilir çözümlerle birlikte, tahmini 500 milyon riyal (133 milyon dolar) maliyetle çeşitli Yemen vilayetlerinde kalkınma projeleri ve girişimleri başlatıldı.

İlk aşamada 100 yatak kapasiteli bir eğitim hastanesinin inşa edileceği Mehra'daki Kral Selman Tıp ve Eğitim Şehri projesinin maliyeti toplamda 213 milyon Suudi riyaline (56,8 milyon dolar) mal olacak. Uluslararası Aden Havalimanı rehabilitasyon projesinin maliyeti ise 54,4 milyon Suudi riyali (14,5 milyon dolar) olacak. Marib'deki El-Abr uluslararası karayolunun onarılmasının maliyeti 36 milyon Suudi riyali (9,6 milyon dolar) olarak kaydedildi. Projeler, Yemen hükümetinin taleplerine göre belirlendi. 

Program ayrıca, Yemen'deki Küçük ve Mikro İşletmeleri Geliştirme Ajansı (SMEPS) ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, tarım, hayvancılık ve balıkçılık sektöründeki yüzlerce Yemenli yararlanıcıyı, hastalıkların ve salgın hastalıkların yayılmasını sınırlamayı sağlayacak hibe ve eğitim ve önleyici programlar sağlayarak desteklemeyi amaçlıyor. Aynı zamanda anlaşma, Aden, Abyan, Lahc ve ed-Dali valiliklerindeki vatandaşlar için insani çalışma koşullarına uygun iş fırsatları sağlamaya katkıda bulunacak.

Yemen Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Programı, şu ana kadar eğitim, sağlık, su, enerji, ulaşım, tarım ve balıkçılık gibi 7 temel sektörde 193’ten fazla projeyi hayata geçirdi. Program, Yemen'de sürdürülebilir kalkınma, yeniden yapılanma ve entelektüel liderlik uygulamalarını benimsiyor. Aynı zamanda, Suudi Arabistan Krallığı ile Yemen Cumhuriyeti arasındaki tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU