Rusya, ÖSO ile Kürt güçlerin çatıştığı Ayn İsa’ya ek askeri inzibat birlikleri konuşlandırdı

Rusya, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerle (ÖSO) YPG güçlerinin çatıştığı stratejik öneme sahip Ayn İsa kasabası yakınlarına yeni askeri inzibat birlikleri konuşlandırdı

Türkiye, YPG'yi sınır bölgesinden püskürterek kontrolü Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılan kendisine yakın Suriyeli muhaliflere vermişti / Fotoğraf: AA

Rusya'nın bu kararı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un yarın yapacağı görüşme öncesinde atıldı.

Suriye topraklarının kuzeybatı kesimini kontrol altında tutan Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalifler ile YPG güçleri arasındaki bu ayın başından bu yana Ayna İsa'da çatışmalar görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri bakanlarının görüşmesi hakkında bilgi sahibi bir Türk yetkili, Ankara'nın kasabadan YPG'nin çekilmesini istediğini ifade ederek, "Yarın iki bakan son noktayı koyacaklardır. YPG'nin Ayn İsa’yı kesinlikle terk etmesi gerekiyor ve bunun için her türlü adım atılmaya hazır. Ayn İsa çevresinde Rusya ile Türkiye'nin ortak gözlem noktaları oluşturması konusunda mutabakata çok yakın durumdayız. Yine ortak devriyeler planlanıyor" dedi.

Ayn İsa kasabası Suriye'nin kuzeyini birbirine bağlayan ve Rus-Türk devriyelerin gezdiği M4 otoyolunun üzerinde bulunuyor.

YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak gören Türkiye, Suriye'de sınır bölgesi yakınlarında YPG'nin varlık göstermesini istemiyor. Ankara 2016 yılından bu yana düzenlediği sınır ötesi askeri operasyonlarla YPG'yi sınır bölgesinden püskürterek kontrolü Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olarak adlandırılan kendisine yakın Suriyeli muhaliflere vermişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün geç saatte yapılan açıklamada, bölgeye Pazar günü ek askeri inzibat birlikleri gönderildiği ifade edilerek, "Ayn İsa'daki istikrarsız durumun farkındayız... Türk tarafıyla daha önce yapılan görüşmelerde Rusya ve Suriye ortak gözlem noktalarının kurulmasına karar verilmişti. Rus askeri inzibat ek birlikleri durumu istikrara kavuşturma çabalarını hızlandırmak için Ayn İsa bölgesine bugün vardı" ifadeleri yer aldı.

Savaş uçaklarıyla da bölgede devriye gezen Moskova, iki tarafa da top ateşini durdurmaları için çağrıda bulundu.

Moskova, Türkiye'nin desteklediği muhaliflerin son 24 saatte top ateşi açmadığını belirtti.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU