2020'de en çok konuşulan spor olayları: Pandeminin ertelettiği karşılaşmalar, Maradona'nın ölümü, Webo'ya ırkçı saldırı, A Milli Takım'ın düşüşü, Bayern Münih'in zaferleri

Kovid-19 pandemisinin damga vurduğu 2020 yılında sporun gündemi de paralel yürüdü. Ulusal ve uluslararası organizasyonların ertelenmesi, Diego Maradona'nın ölümü ve Webo'ya yapılan ırkçı saldırı, yılın en çok konuşulan olaylarının başında geldi

2020, spor dünyası için de zor geçti

Çin'de ortaya çıkarak dünyada 180'den fazla ülkede 80 milyondan fazla insana bulaşan ve 1 milyon 750 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Kovid-19 salgını, ekonomi, sanat, sinema, müzik gibi hayatın birçok alanını olumsuz yönde etkilerken spor dünyasını da boş geçmedi.

2020 yılına damga vuran pandemi, başta Tokyo Olimpiyatları ve Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası organizasyonun ertelenmesine veya ara verilmesine neden oldu.

Ocak: Bryant artık yok

Tüm dünyada kötü bir intiba uyandıran 2020 yılının başı, spor dünyası için de kötü bir sürprizle başladı.

Spor dünyası, yılın ilk ayı ocakta ABD'li efsane basketbolcu Kobe Bryant'ın ölümüyle sarsıldı.

Kaliforniya eyaletinin Calabasas kenti yakınlarındaki helikopter kazasında Los Angeles Lakers'ın efsane oyuncusu Kobe Bryant ve kızı Gianna ile beraberindeki 7 kişi hayatını kaybetti.

20 yıllık NBA kariyerinde Lakers ile 5 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Bryant, 2008'de normal sezonun, 2009 ve 2010'da ise finallerin en değerli oyuncusu seçilmişti.
 

Kobe Bryant1.jpg
Kobe Bryant'ın ölümü spor dünyasını sarstı / Fotoğraf: Reuters


Aynı ay içinde A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılma hakkı elde etti.

Avrupa Kıta Elemeleri'nde etkili bir performans sergileyen "Filenin Sultanları", finalde karşılaştığı Almanya'yı 3-0 mağlup ederek Tokyo'da düzenlenmesi planlanan 2020 Olimpiyatları'na vize aldı.

Kötü başlayan 2020'nin Ocak ayı, uluslararası organizasyonların ertelendiği ilk turnuvaya da sahne oldu.

13-15 Mart'ta Çin'in Nanjing şehrinde düzenlenmesi planlanan Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, pandemi nedeniyle ertelendi.

Ocak ayında yine Türkiye'nin ilk profesyonel milli boksörü Garbis Zakaryan ile olimpiyat ve dünya şampiyonlukları kazanan eski milli güreşçi Kazım Ayvaz, yaşamını yitirdi.
 

---Onyekuru2---.jpg
Henry Onyekuru, Fenerbahçe karşısında takımının üçüncü golüne imza attı / Fotoğraf: AA


Milli sporcular ve Galatasaray, şubat ayına damga vurdu

Spor dünyası için kötü geçen ocak ayının ardından şubat ayına milli sporcuların altın madalyaları ile Fenerbahçe'yi 20 yıl aradan sonra mağlup eden Galatasaray damga vurdu.

Türkiye'nin birçok branştaki milli sporcular, şubat ayında katıldıkları organizasyonları başarıyla tamamlayarak isimlerinden söz ettirdi.

Milli tenisçi Cem İlkel, Fransa'da düzenlenen ATP Challenger Turnuvası'nı şampiyonlukla tamamlayarak kariyerinin ilk Challenger birinciliğini kazandı.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Fujairah Açık Turnuvası'nda Kadın Tekvando Milli Takımı, 4 altın ve 1 bronz madalya, Kick Boks Milli Takımı ise Atina'daki organizasyonu 1 altın ve 3 bronz madalya ile tamamladı.

Halter Milli Takımı, Özbekistan'da düzenlenen turnuvayı 10'u altın olmak üzere toplam 20 madalya ile tamamlarken, Cizreli kick boksçu Medeni Çelik, Hırvatistan’daki Avrupa Şampiyonası'nı gençlerde "low kick contact" klasmanında birincilik elde etti.

Roma’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli güreşçi Süleyman Karadeniz, İsviçreli Samuel Scherrer'i mağlup ederek Türkiye'nin organizasyonda kazandığı ilk ve tek altın madalyanın sahibi oldu.

Şubat ayında adından söz ettiren bir diğer milli sporcu ise Eşref Apak oldu. Milli çekiççi Apak, Alanya'da düzenlenen organizasyonda barajı geçerek beşinci kez olimpiyatlara katılacak ilk sporcu ünvanını elde etti.

2020'nin Şubat ayı, Galatasaray için bir milat oldu

Kadıköy'de Fenerbahçe'yi 20 yılı aşkın bir süre yenemeyen sarı-kırmızılılar, 23 Şubat'ta konuk oldukları ezeli rakibini 3-1 mağlup ederek seriyi sona erdirdi.

Ülker Stadı'nda oynanan karşılaşmada Max Kruse'nin 21. dakikada penaltıdan attığı golle 1-0 geriye düşen sarı-kırmızılı takım, rakibine 40. dakikada Ryan Donk ile karşılık verdi.

Karşılaşmanın ikinci yarısında da etkili bir mücadele ortaya koyan Galatasaray, 80. dakikada penaltıdan Radamel Falcao, 90+7. dakikada da Henry Onyekuru'nun kaydettiği gollerle sahadan 3-1 galip ayrıldı.

 

Tokyo3-aa.jpg
2020 Tokyo Olimpiyatları, pandemi nedeniyle 2021'e ertelendi / Fotoğraf: AA

 

Spor için ''Kara Mart''

Spor dünyası için 2020'nin mart ayı, en zor dönemlerde biri oldu.

Pandemi nedeniyle dünyada, Avrupa'da ve Türkiye'de ulusal ve uluslararası organizasyonlar birer birer ertelenmeye başladı.

2020 Tokyo Olimpiyatları, 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, 55. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, Artistik ve ritmik jimnastikte Avrupa şampiyonaları, 2021 FIFA Dünya Kulüpler Kupası, Türkiye Süper Ligi ile diğer ulusal ligler mart ayında ertelendi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Japonya'da düzenlenmesi planlanan 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın 23 Temmuz-8 Ağustos 2021'de düzenleneceğini açıkladı.

Brezilya'nın efsane futbolcularından Ronaldinho, sahte pasaport düzenlemek iddiasıyla Paraguay'da gözaltına alınmasının ardından tutuklandı.

Süper Lig'deki ertelemeden önceki son maçında Beşiktaş'ı konuk eden Galatasaray'ın teknik direktörü Fatih Terim, maçların Kovid-19 nedeniyle seyircisiz olarak oynatılmasına tepki gösterdi.

Türkiye'de spor dünyasından Kovid-19'a ilk yakalanan isimlerden olan Terim, 30 Mart'ta hastalığı atlattı.

Nisan ayında EURO 2020 ve Wimbledon ertelendi, stadyumlar hastaneye çevrildi

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), EURO 2020'nin play-offları da dahil haziranda oynanması planlanan bütün maçları pandemiyi gerekçe göstererek erteledi.

FIFA ve UEFA, ulusal liglerin de ertelenmesinin ardından birçok gelirden mahrum kalan federasyonlara ve kulüplere, maddi yardımda bulunmak için girişimlerde bulundu.

Tenis dünyasının en prestijli organizasyonlarından Wimbledon Tenis Turnuvası da salgın nasibini aldı. Öte yandan MotoGP ve Formula 1'in söz konusu dönemlerde koşulması gereken organizasyonları da askıya alındı.

Tüm dünyada salgının etkilerini artırmasıyla stadyumlar da hastalıkla mücadele için kullanıldı.
 

Maracana4-Reuters.jpg
Brezilya'nın en çok bilinen stadyumlarından Maracana, pandemi nedeniyle hastaneye dönüştürüldü / Fotoğraf: Reuters


Brezilya'daki dünyaca ünlü Maracana Stadı, salgınla mücadele kapsamında hastaneye dönüştürülürken; Premier Lig ekibi Brighton&Hove Albion'un stadyumu ise Kovid-19 test merkezine dönüştürüldü.

Pandemi nedeniyle ligleri önce erteleyen ardından da sonlandırma kararı alan Fransa'da lider Paris Saint-Germain, şampiyon ilan edildi.
 

Süper Lig5-AA.jpg
Süper Lig'in başlama tarihi tartışmalara neden oldu / Fotoğraf: AA


Pandeminin şokunu atlatan dünyada olduğu gibi Türkiye'de de normale dönme adımları mayıs ayında başladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig ve alt liglerin haziran ayından yeniden başlatılacağını açıkladı.

Süper Lig'in yanı sıra Premier Lig, Serie A ve La Liga'nın da haziran ayında başlayacağı açıklandı.

Futbolda liglerin yeniden başlayacağı açıklanan Türkiye'de basketbol ve voleybolda benzer senaryo gerçekleşmedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Hentbol Federasyonu, 2019-20 sezonunun şampiyon ilan edilmeden ve küme düşme olmadan sonlandırıldığını duyurdu.

Öte yandan THY Avrupa Ligi (EuroLeague) ve ULEB Avrupa Kupası'nda 2019-2020 sezonunun iptal edildiği bildirildi.

Fransa'nın ardından futbolda 2019-20 sezonunu tamamlamayan ikinci ülke Belçika, üçüncü ülke ise İskoçya oldu.

Pro Lig'in mevcut haliyle tescil edildiğini açıklayan Belçika Futbol Federasyonu, lider Club Brugge'ü şampiyon ilan etti. İskoçya Futbol Federasyonu ise lider Celtic'in şampiyon olmasına karar verdi.

Pandemi sonrası normalleşmenin başlamasının ardından Avrupa'da futbola yeniden başlayan ilk ülke Almanya oldu.

Bundesliga'nın 26. haftası, 16 Mayıs'ta oynanan 5 karşılaşmayla yeniden başlarken, ilk golü Borussia Dortmundlu Erling Haaland kaydetti.
 

Liverpool, haziran ayında 30 yıllık hasretini sonlandırdı

Haziran ayında dünyada ve Türkiye'de futbolla ilgili önemli gelişmeler yaşandı.

Finansal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle UEFA, Trabzonspor'un Avrupa kupalarından bir yıl men edilmesine karar verdi.

Trabzonspor, Şampiyonlar Ligi'ne ve Avrupa Ligi'ne katılamayarak önemli bir gelir kaleminden mahrum kaldı. Bordo-mavililer, konuyu CAS'a taşısa da bir sonuç alamadı ve ligi ikinci bitirdiği sezonda "Devler Ligi" hakkını Beşiktaş'a kaptırdı.

 

Liverpool6-Reuters.jpg
Liverpool'un 30 yıllık hasreti sona erdi / Fotoğraf: Reuters

 

Söz konusu sürecin en popüler kulübü ise Premier Lig ekibi Liverpool oldu.

Ligdeki son şampiyonluğunu 30 yıl önce kazanan Anfield ekibi, Jürgen Klopp yönetiminde şampiyonluğa uzanarak uzun süre adından söz ettirdi.

Liglerin Türkiye'de yeniden başlamasının ardından Çaykur Rizespor'a konuk olan Galatasaray'da kaptan Fernando Muslera, Milan Skoda ile girdiği ikili mücadele sonrası sakatlandı.

Ekonomik olarak zor bir dönemden geçen Türk futbolu, yayıncı kuruluşun ödemeleri geciktirmesi nedeniyle yeni bir krizle karşı karşıya kaldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 19 Haziran'da yaptığı açıklama ile beIN Sports'un federasyona 103 milyon lira ödeme yapacağını ve periyodik olarak paranın ödeneceğini duyurdu.

Haziran ayında Fenerbahçe'de önemli bir ayrılık

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı'nın başantrenörü Zeljko Obradovic, sarı-lacivertli ekiple yollarını ayırdı.

Almanya'da ise Bayern Münih, üst üste 8. şampiyonluğunu ilan etti.

Temmuz: Başakşehir, Süper Lig'in altıncı şampiyonu oldu

Sporda 2020'nin Temmuz ayı, şampiyonların belirlendiği ay oldu. Öte yandan TFF, aldığı kararla Süper Lig'de küme düşmenin kaldırıldığını açıkladı.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, Süper Lig'de küme düşmenin kaldırıldığını ve 2020-21 sezonunun 21 takımla oynanacağını duyurdu. Özdemir ayrıca, yeni sezon sonunda 4 takımın bir alt lige düşeceğini ve 2021-22 sezonunun ise 20 takımla oynanacağını duyurdu.

 

Başakşehir7-AA.jpg
2019-2020 sezonunun şampiyonu Başakşehir oldu / Fotoğraf: AA



Pandemi nedeniyle iptal edilen TFF 2. Lig'de Yılport Samsunspor ile Bandırmaspor, TFF 3. Lig'de ise Serik Belediyespor, Kocaelispor ile Karacabey Belediyespor'un şampiyonlukları tescil edildi.

Öte yandan TFF 1. Lig'de Hatayspor, Erzurumspor ve Fatih Karagümrük Süper Lig'e yükselen takımlar oldu.

Temmuz ayı Avrupa'da ve Türkiye'de şampiyonların çoğunuun belirlendiği ay oldu.

Süper Lig'in 33. haftasında Kayserispor'u mağlup eden Başakşehir, tarihinin ilk şampiyonluğunu elde etti.

Başakşehir bu başarısının ardından Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor'un ardından Süper Lig'de şampiyonluk yaşayan altıncı takım olarak tarihe geçti.

Avrupa'da ise Serie A'da Juventus, La Liga'da ise Real Madrid, sezonu şampiyon olarak noktaladı.

Ağustos ayına Bayern Münih damga vurdu

Ağustos ayında çoğu futbol liginin tamamlanmasının ardından daha önce ertelenen Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçları damga vurdu. Fenerbahçe'nin milli futbolcusu Emre Belözoğlu ise yazdığı mektupla aktif futbol hayatını noktaladığını açıkladı.

"Devler Ligi"nin çeyrek finalinde Barcelona'yı 8-2'lik tarihi skorla deviren Bayern Münih, finalde karşılaştığı Paris Saint-Germain'i de mağlup ederek, 6. kez kupayı müzesine götürdü.

Bayern Münih'in Polonyalı golcüsü Robert Lewandowski, Bundesliga ve Almanya Kupası'nın ardından Şampiyonlar Ligi'nde de gol kralı olarak tarihi bir rekora imza attı.

UEFA Avrupa Ligi'nde ise finalde Inter'i 3-2 yenen Sevilla, kupanın sahibi oldu.

Ağustos ayının Türkiye açısından en önemli gelişmesi ise Formula 1'de yaşandı.

İlk olarak 2005'te düzenlenen ve 2011'de takvimden çıkarılan İstanbul Grand Prix'si, yeniden programa dahil edildi.

Öte yandan at yarışlarında 94. Gazi Koşusu'nu Ahmet Çelik'in jokeyliğini yaptığı "Call To Victory" isimli yarış atı kazandı.

 

Muric-Sörloth9-AA.jpg
Vedat Muric- Alexander Sörloth / Fotoğraf: AA

 

Eylül ayında, Süper Lig kulüplerinin transferleri ses getirdi

Futbolda eylül ayına, Vedat Muric ve Alexander Sörloth'un transferleri ile Süper Lig kulüplerinin Avrupa ve A Milli Futbol Takımı'nın Uluslar Ligi'nde aldığı sonuçlar damga vurdu. Ayrıca Lionel Messi'nin Barcelona'dan ayrılma kararı tüm dünyada yankı uyandırdı.

Pandeminin devam ettiği 2020-21 sezonunda TFF, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerisi üzere 2020-2021 sezonunun ilk yarısında maçların seyircisiz oynanmasına karar verdi.

Barcelona'nın Arjantinli yıldız oyuncusu Lionel Messi'nin, kariyerinin tamamında formasını giydiği Barcelona ile yolları ayırma kararı alması, tüm dünyada yankı uyandırdı.

Yaşanan gelişmeler üzerine karşılıklı suçlamaların ardından Katalan kulübü, yıldız futbolcunun "700 milyon euro serbest kalma bedeli"ni hatırlattı.

Bu paranın ödenmemesinin ardından Messi, 1 sezon daha Barcelona'da kalma kararı aldı. Arjantinli yıldızın sözleşmesi 2020-21 sezonu sonunda tamamlanıyor.

2020'nin Eylül ayında yaşanan önemli gelişmelerden ikisi de transferde yaşandı.

Fenerbahçe, Kosovalı golcüsü Vedat Muric'i Lazio'ya 17 buçuk milyon euro bonservis bedeli karşılığında transfer etti. Ayrıca Trabzonspor, Norveçli yıldızı Alexander Sörloth'u 20 milyon euro karşılığında Leipzig'e gönderdi.
 

A Milliler10-AA.jpg
2019'da EURO 2020 finallerine katılmaya hak kazanan Türkiye, Uluslar Ligi'nde küme düştü / Fotoğraf: AA 

 

Süper Lig kulüplerinin ve A Milli Futbol Takımı'nın eylül ayında aldığı sonuçlar dikkat çekti

UEFA Uluslar B Ligi'nde Macaristan'a 1-0 yenilen ay-yıldızlılar, ikinci maçta Sırbistan ile 0-0 berabere kaldı.

Süper Lig kulüpleri ise Avrupa arenasında elde ettiği kötü sonuçlarla taraftarlarını mutsuz etti.

PAOK'a yenilerek Şampiyonlar Ligi'nden elenen ve yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden Beşiktaş, 3. eleme turunda penaltı atışlarında Rio Ave'ye 4-2 yenilerek Avrupa defterini kapattı.

Tarihinde ilk kez Avrupa sahnesine çıkan Alanyaspor, Danimarka temsilcisi Kopenhag'a 1-0 yenildi ve ilk maçta Avrupa sahnesine veda etti.

Avrupa'da galibiyet getiren tek Türk ekibi ise Galatasaray oldu.

UEFA Avrupa Ligi'ne 2. eleme turundan katılan sarı-kırmızılılar, Neftçi'yi 3-1, 3. turda ise Hajduk Split'i 2-0 mağlup ederek play-off turunda Rangers ile eşleşti.

Öte yandan eylül ayında Bayern Münih fırtınası esmeye devam etti.

UEFA Avrupa Ligi'nin galibi Sevilla ile Süper Kupa finalinde karşılaşan Bavyera temsilcisi, rakibini saf dışı bırakarak sezonun dördüncü şampiyonluğunu elde etti. Bayern Münih ayrıca, Almanya Süper Kupa finalinde Borussia Dortmund'u 3-2 yendi ve zaferlerine beşinciyi ekledi.
 

Rangers11-AA.jpg
UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Rangers'a elenen Galatasaray, Avrupa defterini kapattı / Fotoğraf: AA


Ekim'de Emre Sakçı rüzgarı ve UEFA sıralamasında düşüş

Sporda 2020'nin Ekim ayına milli sporcular Emre Sakçı, Vedat Albayrak, Kayra Sayit ile 17 Yaş Altı Kız Milli Voleybol Takımı damga vurdu.

UEFA Avrupa Ligi play-off turunda İskoçya'nın Rangers takımı ile karşılaşan Galatasaray, rakibine 2-1 yenilerek Avrupa'ya erken veda etti.

UEFA Uluslar B Ligi üçüncü maçında Rusya ile 1-1 berabere kalan Türkiye, dördüncü maçında Sırbistan ile 2-2 berabere kalarak 4. maçlar sonunda 3 puan toplayabildi. Söz konusu maçların ardından Türkiye, FIFA dünya sıralamasında 33. sıraya geriledi.

Süper Lig kulüplerinin aldığı başarısız sonuçların ardından ise 2019-20 sezonu sonunda UEFA ülke puanı sıralamasında 11.'liğe gerileyen Türkiye, 2020-21 sezonu başında 13. basamağa düşerek AVrupa kupaları şansını gelecek yıllar için riske attı.

Türkiye adına ekim ayının en başarılı isimleri ise yüzme ve judoda yarışan milli sporcular oldu.

Budapeşte'de düzenlenen Grand Slam Turnuvası'nda milli judocular Vedat Albayrak ve Kayra Sayit altın madalya kazandı.
 

EmreSakçı12-AA.jpg
Emre Sakçı / Fotoğraf: AA

 

Milli yüzücü Emre Sakçı ise Uluslararası Yüzme Ligi'nin 4. ayağındaki erkekler 50 metre kurbağalama yarışında Avrupa rekoru kırarak adından söz ettirdi. Sakçı, erkekler 100 metre kurbağalama ve 50 metre kurbağalama skins yarışlarında da birinci olarak Türk bayrağını göndere çekmeyi başardı.

17 Yaş Altı Kız Milli Voleybol Takımı da söz konusu ayda Türkiye'nin yüzünü güldürmeyi başardı.

Avrupa Şampiyonası finalinde Rusya'ya 3-1 yenilen milli sporcular, turnuvayı ikinci sırada tamamlayarak önemli bir başarı yakaladı.

Futbol dünyasının efsanelerinden Maradona, kasım ayında hayatını kaybetti

Spor camiası için şüphesiz en üzüntülü ay 2020'nin kasım ayı oldu.

Arjantinli futbol efsanesi Diego Maradona, kalp ve akciğer problemi nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Maradona13-Reuters.jpg
Futbolun efsanesi Maradona, aramızdan ayrıldı / Fotoğraf: Reuters


Maradona'nın vedası, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üzüntüyle karşılandı.

Kasım ayı, Türkiye'ye 9 yıl sonra Formula 1'e ev sahipliği fırsatı sundu.

Formula 1 İstanbul Grand Prix'si, pistin asfaltının yenilenmesi, Lewis Hamilton'ın açıklamaları ve antrenmanlarda yarış günü pilotların yaşadığı zor anlarla hafızalara kazındı.

İstanbul Park Pisti'nde yapılan yarışı Mercedes'in Büyük Britanyalı pilotu Hamilton kazanarak, kariyerinin 7. şampiyonluğunu elde etti.

Hamilton ayrıca, F1 efsanesi Michael Schumacher'in "Formula 1'de en fazla şampiyonluk yaşayan pilot" unvanına da ortak oldu.
 

Altınkızlar14-JimnastikFederasyonu.jpg

Türkiye Kadın Ritmik Jimnastik Grup Milli Takımı, Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina ve Eda Asar ile altın madalya kazandı / Fotoğraf: Türkiye Jimnastik Federasyonu

 

Kadın Ritmik Jimnastik Grup Milli Takımı, "3 çember 2 labut" aletinde Avrupa şampiyonluğunu kazanarak, Türkiye'ye bu kategorideki ilk şampiyonluğunu getirdi.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Başakşehir, üçüncü maçında karşılaştığı Manchester United'ı 2-1 mağlup ederek organizasyondaki ilk galibiyetini aldı. Turnuvadaki dördüncü maçında Manchester'a konuk olan İstanbul ekibi, rakibine 4-1 mağlup oldu.

Demir Grup Sivasspor ise UEFA Avrupa Ligi'nin üçüncü ve dördüncü haftalarında karşılaştığı Karabağ'ı 2-0 ve 3-2'lik skorlarla yendi.

A Milli Futbol Takımı, 2020'de kötü bir dönem geçirdi

UEFA Uluslar B Ligi 5. maçında Rusya'yı 3-2 mağlup eden ay-yıldızlılar, gruptaki altıncı maçında Macaristan'a 2-0 yenilerek grubunda son sırada yer aldı ve C Ligi'ne geriledi.

Kasım ayının bir diğer önemli gelişmesi ise "Futbolda şike" davasında yaşandı.

Yeniden görülen "futbolda şike" davasında hükümlü olarak yargılanan Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi, "şike ve teşvik primi" suçlarından beraat etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı yargılama kapsamında haklarındaki kararlar bozulan ve dosyaları ayrılan 20 sanıklı davada ise Fenerbahçeli eski yönetici Şekip Mosturoğlu, Alaattin Yıldırım ile Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın da aralarında olduğu 19 sanığın beraatine karar verdi.

Mahkeme, bir sanığın "konut dokunulmazlığı ihlaline azmettirme" suçlamasıyla 6 bin lira adli para cezasına çarptırdı.

Aralık ayına Şampiyonlar Ligi'ndeki ırkçı saldırı damga vurdu

Sporda 2020'nin Aralık ayına ırkçı saldırı damga vururken, milli jimnastikçiler Türkiye'ye birçok madalya getirdi. Öte yandan Başakşehir ve Sivasspor ise aldıkları kötü sonuçların ardından Avrupa arenasına veda etti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin beşinci haftasında Leipzig'e 4-3 yenilen Başakşehir, organizasyondaki son maçına Paris Saint-Germain deplasmanında çıktı.

8 Aralık'ta oynan maça ırkçı saldırı damgasını vurdu. Karşılaşmanın 14. dakikasında dördüncü hakem Sebastian Coltescu, Başakşehir Yardımcı Antrenörü Webo'ya ırkçı söylemde bulundu.

 

Webo15-AA.jpg
Başakşehir Yardımcı Antrenörü Pierre Webo, "Devler Ligi" maçında ırkçı saldırıya uğradı / Fotoğraf: AA


Bunun üzerine üzerine turuncu-lacivertli takım sahadan çekilerek soyunma odasının yolunu turru. PSG'nin de Başakşehir'e destek vermesi sonrası karşılaşma oynanmadı.

UEFA, PSG-Medipol Başakşehir maçının tüm hakemlerinin değiştirileceğini ve müsabakanın bir sonraki gün oynanmasına karar verdiğini açıkladı.

9 Aralık'ta kaldığı yerden devam eden maçta rakibine 5-1 yenilerek Avrupa arenasına veda etti.

Başakşehir maçında yaşananlar henüz tazeliğini korurken, Sivasspor'a İsrail'de yapılanlar büyük tepki çekti.

UEFA Avrupa Ligi'ndeki son maçında İsrail'in Maccabi Tel-Aviv takımına konuk olan Sivasspor, müsabakadan 1-0 mağlup ayrılarak Avrupa defterini kapattı.

Karşılaşmanın ardından Türkiye'ye dönmek üzere havaalanına gelen Sivasspor kafilesi, Ben Gurion Havaalanı'na geç kaldığı iddiasıyla uzun süre bekletildi ve gecikmeli olarak döndü.

Kırmızı-beyazlı kulübün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

Maccabi Tel-Aviv maçının ardından Sivas'a dönmeye hazırlanan kafilemiz havalimanında mahsur kaldı. İsrail yetkilileri sistemi ve geçişleri kapatarak kafilemize her türlü zorluğu çıkartıyor.

 

İbrahim16-AA.jpg
İbrahim Çolak / AA


2020'nin Aralık ayında Türk sporunun yüzünü jimnastikçiler ve tekvandocular güldürdü.

Milli tekvandocular, Bosna Hersek'te düzenlenen şampiyonada 2'si gümüş, biri bronz olmak üzere toplam 3 madalya kazandı.

Ukrayna'da düzenlenen Avrupa şampiyonasında Türkiye Kadın Ritmik Jimnastik Grup Milli Takımı, Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina ve Eda Asar ile altın madalya kazanarak, turnuva tarihinde bir ilke imza attı.


Mersin'de düzenlenen Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda ise İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Mert Efe Kılıçer ve Bora Tarhan ile erkeklerde 8, Göksu Üçtaş Şanlı ve Derin Tanrıyaşükür ile 2 madalya olmak üzere toplam 10 madalya kazanarak önemli bir başarı yakaladı.

Aralık ayında bir dönem Fenerbahçe'yi de çalıştıran Hırvat teknik direktör Otto Bariç, Fransız çalıştırıcı Gerard Houllier ve Trabzonspor'un eski başkanlarından Özkan Sümer, yaşamını yitirdi.

Yine bu ay Bayern Münih'in Polonyalı golcüsü Robert Lewandowski, FIFA tarafından "Yılın Erkek Oyuncusu" ödülünü kazanırken, Juventus'un Portekizli yıldızı Cristiano Ronaldo ise "21. yüzyılın en iyi futbolcusu" ödülüne layık görüldü.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU