New York Times, Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Makalede, Türkiye’de çok sayıda kişinin yiyecek almakta zorlandığı öne sürüldü

İstanbul'daki kafe çalışanları, geçen ay hükümetten destek talebiyle gösteri düzenlemişti (AFP)

New York Times gazetesi, Türkiye ekonomisindeki gerilemenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için zorlu bir sınav olduğunu yazdı.

Gazetede Carlotta Gall imzasıyla yayımlanan makalede, Türkiye’de çok sayıda kişinin yiyecek almakta zorlandığı öne sürüldü.

Türkiye’de Kovid-19 önlemleri nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalan bir tütün dükkanı sahibinin görüşlerine yer verilen makalede, şu ifadeler yer aldı:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkler pandemi martta patlak verdiğinde, halihazırda iki yıldır ülkedeki derin resesyonu hızla kötüleştiren para birimindeki düşüşle ve çift haneli enflasyonla boğuşuyordu. Virüsün ikinci dalgası Türkiye’nin dört bir yanını kuşatırken, nüfusun önemli bir bölümünün borçlar altında ezildiğine ve giderek daha fazla açlık çektiğine dair işaretler var.

Makalede, MetroPoll’ün bir süre önce düzenlediği ankette katılımcıların yüzde 25’inin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını söylediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için kasımda işlerin müdahale edilmesi gereken bir noktaya ulaştığı belirtilen makalede, şu değerlendirmelere yer verildi:

Türk lirası, bu yıl dolar karşısında yüzde 30’dan fazla değer kaybederek rekor düşüşle darbe aldı. Moody’s Yatırımcı Servisi’nin son açıklamasına göre, çift haneli enflasyonla beraber ülke şu anda ödeme dengesinde krizle karşı karşıya.

Kriz, Başkan Trump’ın gelecek ay görevden ayrılmasıyla Erdoğan’ın güçlü bir müttefikini kaybetmek üzere olduğu bir döneme denk geliyor. Türkiye halihazırda Rus füze savunma sistemi aldığı için ABD’nin, Kıbrıs’ın hak iddia ettiği sulardaki doğalgaz aramaları nedeniyle de Avrupa Birliği’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya. Trump bu aya kadar Washington’ın yaptırımlarının ertelenmesine aracılık ediyordu.

Analistlerin Biden yönetiminin “insan hakları ve demokratik standartlar” konusunda Erdoğan’a karşı daha sert olmasını beklediği kaydedilen makalede, Erdoğan’ın ekonomideki durumla mücadele etmek için katı adımlar attığı, Merkez Bankası’na yeni başkan atadığı, buna itiraz eden damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasını sürpriz şekilde kabul ettiği belirtildi.
 


Cumhurbaşkanının küçük işletmelere ve esnafa destek paketi açıkladığına değinilen makalede, muhalefetin Erdoğan’ın attığı adımların çok az ve çok geç olduğu yönündeki eleştirilerine de yer verildi.

“Ekonomik sıkıntılar ciddi endişe yaratıyor”

Makalede, ekonomideki sıkıntıların ve bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yansıyacak sonuçlarının yönetimde ciddi endişe yarattığı öne sürüldü.

New York Times’ın görüşlerine yer verdiği araştırma şirketi MAK Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Ali Kulat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anketleri çok yakından takip ettiğini belirterek “Özellikle gelişmelerin topluma nasıl yansıdığına önem veriyor” dedi. Gazete, anketlere göre AKP’nin son dönemdeki oy oranının 19 yılın en düşük seviyesine düştüğünü, bu oranlarla Erdoğan’ın MHP ittifakıyla cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için gerekli yüzde 50 oy oranına ulaşamayabileceğini savundu.

Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo da, kent yoksulluğuyla ilgili yaklaşık 20 yıldır çalıştığını ancak bugüne kadar bu kadar ciddi bir sıkıntı görmediğini söyledi. İlk tecridin başladığı marttan itibaren ailelerini doyuramadıklarını söyleyen çok sayıda kişiden yardım çağrısı aldıklarını kaydeden Foggo, “52 yaşındayım ve bu hayatımda gördüğüm en büyük kriz” diye konuştu.

New York Times makalesinde, bu ay Moody’s tarafından açıklanan bir rapordaki “Türkiye’de zayıf ve kötüye giden yönetim, başlıca kredi zayıflığı. Bu durum, 2018 ortasında başkanlık sisteminin hayata geçirilmesinden bu yana Türkiye’nin notunu birkaç defa düşürme kararımızın temelini oluşturuyor” şeklindeki ifadelere de yer verildi.  


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU