Her bin Amerikalıdan biri Kovid-19 yüzünden öldü

ABD'de 330 bini aşkın kişi koronavirüs sebebiyle öldü

Koronavirüs yüzünden yıpranan sağlık ekipleri, Noel sonrasına hazırlanıyor (Reuters)

Kamu sağlığı krizi, başlangıcından bu yana geçen 10 ay içinde, milyonlarca Amerikalının yaşamını altüst etti ve 2020'inin son haftalarında yaklaşık 60 bin kişinin hayatını kaybetmesiyle birlikte bu yılın en ölümcül ayı gerçekleşirken ülke çapında ölüm sayısı 330 bini aştı.

Çok büyük ölçekteki bu ölümler, şimdiye dek her bin Amerikalıdan birinin Kovid-19'dan öldüğü anlamına geliyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, yılın son günlerinde günlük yeni vaka sayısı ortalaması, salgının yazın Temmuz'da gördüğü zirve rakamlarının üç katını aşarak, 200 binin altına düşmezken; 2020'de 19 milyona yakın doğrulanmış bulaş bildirildi.

Kovid-19, yılın son haftalarında ABD'de başlıca ölüm sebebi haline geldi. Washington Üniversitesi'ne bağlı Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü'nün (IHME) öngörülerine dayanan sağlık yetkilileri, gelecek yılın başlarında ölü sayısının 400 bine ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bu, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşamını kaybeden Amerikalıları gölgede bırakan bir sayı.

Şimdiden iki milyon doza yakını uygulanmış etkili bir aşı ve vaat ettikleri, mevcut binlerce hastanın erişebileceği konuma geldiğinde onlar için vakit çoktan geçmiş olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid İzleme Projesi'ne göre, Noel Arifesi'nde hastanede yatan 120 bin Kovid-19 hastasıyla ABD yeni bir rekor kırdı. Kırılan rekor yalnızca bir gün öncesine aitti, o zaman da 119 bini aşkın kişi hastaneye yatırılmıştı.

Noel'de sağlık sistemi 119 bine yakın hastaneye yatırılmış hasta bildirdi.

Sağlık yetkilileri sonradan iki Kaliforniya sakininin o ayın başlarında Kovid-19 nedeniyle öldüğünü belirlemiş olsalar da, ABD'de koronavirüs bağlantılı ölüm ilk kez 29 Şubat'ta Washington eyaletinde bildirilmişti.

Henüz birkaç ay geçmişken ülkedeki ölüm sayısı mayısta 100 bini aştı. Sonraki dört ayda 100 bin Amerikalı daha hastalık sebebiyle öldü.

11 hafta daha geçti; bulaşlar ve hastaneye yatırma sayılarındaki fırlayışı takip eden ölümler, aralık ortasında 300 bine ulaştı.

ABD son trajik dönüm noktasına ulaşmışken; milyonlarca Amerikalı, sağlık yetkililerinin evde kalarak hastalığın yayılışıyla mücadeleye yardım etme uyarılarını dikkate almayarak, Noel öncesindeki haftada havalimanlarından geçti.

Sağlık yetkilileri Şükran Günü sonrasında yaptıkları gibi, aile ve grupların kutlama için bir araya gelmesini takip eden vaka ve hastaneye yatırma sayısında yaşanacak fırlama için hazırlık yapıyor.

Donald Trump, haftalık 300 dolar (2 bin 200 TL) federal işsizlik yardımının 11 hafta uzatılmasını ve Amerikalıların çoğuna bir seferlik doğrudan 600 dolar (4 bin 500 TL) gönderilmesini içeren 900 milyar dolarlık (6 trilyon 800 milyar TL) yardım paketini imzalamayı reddediyor. Yardımların 26 Kasım itibarıyla sona ermesi, milyonlarca Amerikalının son derece çok ihtiyaç duyduğu ekonomik rahatlamayı geciktirebilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU