Liseliler ayaklandı: "Kötü Öğrenciler" Tayland'da değişim istiyor

Liselilerin hedefi sadece eğitim reformu değil

Üç parmak selamı ülkede direnişin sembolü (AP)

Tayland’da okullardaki kurallardan bıkan lise öğrencileri, bir süredir Kötü Öğrenciler (Bad Students) adı altında mücadele ediyor. İlkin eğitim reformuyla yola çıkan öğrencilerin girişimi, zamanla ülkede değişim ve daha iyi bir gelecek isteyen harekete dönüştü.

Ülkede lisedeki kadın öğrencilerin kulak memesi uzunluğunda veya at kuyruğu saça sahip olması, erkeklerinse asker tıraşı yaptırması zorunlu. Bunlara uymayan gençler, sık sık saçlarını kesen öğretmenlerle karşılaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kurallardan bıkan 4 lise öğrencisi, saç özgürlüğü için internet üzerinden bir imza kampanyası başlatmış, bu kampanya zamanla Kötü Öğrenciler hareketine dönüşmüştü. Ağustosta üniformalı 400 lise öğrencisi, Tayland Eğitim Bakanlığı’nda bakanın istifasını isteyip tezahüratlarda bulunmuştu. Benjamaporn Nivas adlı 16 yaşındaki lise öğrencisi, orada ön saflardaydı ve eğitim sisteminde değişiklik talep eden bir konuşma yapmıştı.

Nivas daha sonra tek başına bir eylem daha gerçekleştirdi. Sokakta bir sandalyede oturan genç, ağzını bantlayıp kendisini sandalyeye bağladı, kucağına bir makas koydu ve boynuna şu ifadeleri içeren bir not astı:

Bu öğrenci, saçını kulak memesi çizgisinden daha fazla uzatarak okul kurallarını ihlal ediyor. Bu ülkede uzun süredir devam eden bir geleneği yok ediyor. Onu cezalandırabilirsiniz.

Nivas, Tayland eğitim sistemiyle ilgili sorunlar söz konusu olduğunda, zorla saç kesiminin buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu söyledi. Zira sokaktaki protestosunun ardından hareketin çevrimiçi forumu, eşcinsel öğrencilerin uğradığı ayrımcılık ve fiziksel cezalar dahil olmak üzere okullardaki kötü muameleye ilişkin birçok hikayeyle doldu.

 

1000 (1).jpeg
The Associated Press, 31 Ağustos'ta Nivas'la bir röportaj gerçekleştirmişti (AP)

 

Nivas ve arkadaşlarının ilgilendiği sorunlar artık sadece okulla ilgili değil. Kötü Öğrenciler, ülkede genellikle üniversiteli gençlerin öncülük ettiği daha geniş protesto hareketini de destekliyor. Aynı sembollerle protesto taktiklerini kullanıyor, hükümette değişiklik ve monarşide reform çağrısında bulunuyor. Nivas, okulların gücü kötüye kullanması ve Tayland’ın şu anki başbakanı Prayut Çan-oça liderliğindeki 2014 darbesi arasında paralellik olduğunu düşünüyor:

Okul, diktatörlüğün başladığı yerdir.

NHK'in haberine göre, geçen ay polisin yaptıklarına tanık olunca Nivas’ın öfkesi daha da alevlendi. Bangkok’taki Büyük Saray’ın önünde düzenlenen gösteride, polisin protestoculara müdahalesi karşısında hayal kırıklığına uğradığını ve sinirlerinin bozulduğunu, bu olayın, eğitim reformunun tek başına yeterli olmadığına dair taşıdığı inancı pekiştirdiğini söyledi.

Bununla birlikte 21 Kasım’daki bir protestoda, Nivas, “Hukukun üstünlüğüne ve anayasaya tabi bir devlet başkan talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Monarşiye yönelik bu meydan okumanın ülkede bir suç olarak görülme ihtimali olsa da Nivas, konuşmasıyla gurur duyduğunu şöyle anlatmıştı:

Bugün yaptığımın, ne kadar küçük olursa olsun tarihte bir sayfa açacağına ve başkalarının da ayağa kalkıp savaşmasını sağlayacağına inanıyorum.

Yetişkinler hareketten memnun değil

Öğrenci aktivizmi nesiller arasında bir bölünme yarattı. Ebeveynler ve öğretmenler, aynı okul sisteminden geçmelerine rağmen protestoyu saygısız buluyor. Hareket, aileler içinde de sorunlara yol açmış durumda. Örneğin Nivas, siyasi tartışmalar büyük kavgalara dönüştüğü için aile evini terk etmeye karar veren birçok gençten biri. Bu durumu şu sözlerle ifade etti:

Eve her seferinde kavga etmek için gitmek istemiyorum. Bu zihinsel olarak çok yorucu.

Nivas’ın annesiyse bunun bir aşamadan daha fazlası olduğunu bildiğini, kızının hükümete veya daha kötüsü monarşiye baskı yapmasından endişe duyuyor.

 

Independent Türkçe, NHK, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU