Çinli yetkililer enerjide kemer sıkınca "Noel Kasabası" karanlıkta kaldı

Kent sakinleri, Weibo'da yaptıkları paylaşımlarda, sokak lambalarının kapatılmasından ve trafik kaosunun ortasında karanlıkta eve gitmek zorunda kaldıklarından şikayet etti

Önceki yıllarda Noel dönemi büyük bir hareketliliğe sahne olan kentte üretim faaliyetlerine bu yıl tedbirler engel oldu (AFP)

Çin'de "Noel Kasabası" olarak bilinen Yiwu'da yılbaşı süslemelerinin üretimi, enerji tüketimi kotasını aşmamak için getirilen sert tedbirler nedeniyle neredeyse tamamen durdu.

Dünya çapında Noel ağaçlarına asılan şatafatlı süslemeler ve diğer aksesuarların çoğunun üretildiği yer olan bilinen Yiwu geçmiş yıllarda gösterdiği performansı 2020'de sergileyemedi.

CNN'in haberine göre yerel yetkililerin ışıkları kapatmasıyla birlikte üretim aralık ayı ortalarında neredeyse tamamen durma noktasına geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Noel ve yeni yıl için kağıttan süslemeler üreten Ma Hairu yalnızca yarım gün çalışmalarına izin verildiği için fabrikalarının talebi karşılamakta güçlük çektiğini belirterek "Çok fazla sipariş var ancak onları yetiştirecek zamanımız yok" dedi.

Kentin bağlı olduğu Zhejiang eyaletinde yetkililer merkezi hükümet tarafından getirilen 5 yıllık enerji tüketim hedeflerini tutturabilmek için yarış verirken, son tarih olarak belirlenen 31 Aralık'a sadece birkaç gün kala önlemler iyice sıkılaştırıldı.

Bu ay yayımlanan yerel bir yönergede işletmelere üçüncü katın altındaki asansörleri durdurmaları ve ısıtmayı yalnızca dışarıda sıcaklık 3 derecenin altına düşmesi halinde kullanmaları talimatı verildi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NRDC) Genel Sekreteri Zhao Chenxin de pazartesi günü yaptığı açıklamada, "(Zhejiang'da elektrik arzı sıkıntısı bulunmuyor. Eyaletteki bazı yerlerde enerji tasarrufu sağlamak ve emisyonları azaltmak için elektrik kullanımına bazı sınırlamalar getirmek adına önlemler alındı" ifadesini kullandı.

Bununla birlikte CNN'in haberinde, enerji tüketimini azaltma hedefinin milyonlarca kişinin yaşamını altüst ettiği belirtilirken, nüfusu bir milyonu bulan Yiwu'da gündüz hava sıcaklıklarının yaklaşık 10 derecede seyretmesine rağmen ofislerde, alışveriş merkezlerinde, okullarda ve hastanelerde ısıtma sistemlerinin kapatıldığı aktarıldı.
 

elektrik.png
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan biri (CNN/Weibo)


Yerel sakinler ve hükümet bildirimlerine göre, sokak lambaları bile söndürülürken bu durum sürücülerin ve yayaların karanlıkta kalmasına yol açtı. Dahası, 9 milyondan fazla kişinin yaşadığı yakındaki Wenzhou şehrinde de ısıtma imkanlarında kısıtlamaya gidildi.

Yiwu'daki elektrik kısıtlaması ilk olarak geçen hafta zifiri karanlık sokakların fotoğraflarının ve videolarının sosyal medyada dolaşmaya başlamasıyla dikkatleri çekti.

Kent sakinleri, Çin'in Twitter benzeri platformu Weibo'da sokak lambalarının kapatılmasından ve trafik kaosunun ortasında karanlıkta eve gitmek zorunda kaldıklarından dert yandı. Meseleye dahil olanların sayısı hızla artarken, paylaşımlar 120 milyondan fazla kez görüntülendi ve konuya dair binlerce yorum yapıldı.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU