İtalyan yetkililer Hizbullah'ın uyuşturucu sevkiyatını ele geçirdi

İtalyan polisi, "Ortadoğu bölgesinde satılan bu uyuşturucunun korku ve acı hissini azaltmak için savaşçılar arasında popüler olduğunu" bildirdi

Napoli'de gerçekleşen uyuşturucu operasyonu / Fotoğraf: Nova haber ajansı

İtalyan yetkililer dün yaptıkları açıklamada, yaklaşık bir milyar dolar değerinde 15 ton uyuşturucu amfetamin ele geçirdiklerini duyurdular. İtalyan Nova haber ajansına göre yapılan incelemenin ardından sevkiyatın arkasında Hizbullah'ın olduğu anlaşıldı.

Napoli Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmaya göre ele geçirilen haplar, endüstriyel kullanım ve demir tekerlek üretimine yönelik belgeye sahip üç şüpheli konteynere yerleştirilmişti.

İtalyan polisi, "Ortadoğu bölgesinde satılan bu uyuşturucunun korku ve acı hissini azaltmak için savaşçılar arasında popüler olduğunu" bildirdi.

Nova'nın haberine göre soruşturmalar, uyuşturucu kaçakçılığının Lübnan Hizbullahı'nın temel gelir kaynaklarından biri olduğunu gösterdi. Captagon üretiminin çoğu IŞİD tarafından benzer amaçlarla üretiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC tarafından yayımlanan rapora göre İtalya Mali Suçlar Birimi, yürütülen soruşturmanın ve ele geçirilen sevkiyatın ayrıntılarını paylaştı. Açıklamada söz konusu sevkiyatın Suriye'den geldiğini ve türünün en büyüğü olarak nitelendirilen bir operasyonla ele geçirildiği kaydedildi. 

Habere göre İtalyan yetkililer uyuşturucunun kaynağının başlangıçta Suriye olduğuna ve olayın arkasında IŞİD'in bulunduğuna inanıyordu. Ancak yapılan geniş çaplı araştırmada Esed rejimi ve yakın müttefiki Hizbullah'ı işaret eden bulgulara ulaşıldı.

Önceki raporlar, uyuşturucu kaçakçılığının Suriye ve diğer bölgelerdeki operasyonlarını finanse etmek için İran'ın desteklediği ve bölgedeki en güçlü silahlarından biri olan Lübnanlı milislerin temel gelir kaynaklarından biri olduğunu gösteriyordu.

Özellikle ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar sonucu son iki yıl içinde mali gücü azalan Tahran'ın bölgedeki milisleri destekleme hamleleri de hız kaybetti.

Söz konusu uyuşturucu madde, 1990'lı yıllarda oldukça fazla kullanılıyordu. Bu uyuşturucu, 2015 yılında Paris'teki Bataclan konser salonuna yönelik saldırının ardından yapılan operasyonda da  teröristlerin gizlendiği yerlerde ele geçirilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU