49 Baro, YSK’nın İstanbul kararına karşı ortak açıklama yaptı: Hukuk tarihimizde kara bir leke

İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 49 il Barosu YSK'nın İstanbul kararına karşı ortak açıklama yaptı, kararın yasalara ve tüm içtihatlara aykırı olduğu savunuldu

49 baro YSK'nın İstanbul kararına karşı ortak açıklama yaptı / Fotoğraf: Twitter 

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararına tepki gösteren 49 il barosu ortak basın açıklaması yayımladı. Açıklamada, “Sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna ilişkin tam kanunsuzluk iddiasının reddine karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile iptalini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir” denildi.

"Karar hukuki ve vicdani değil"

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir Barolarının da bulunduğu 49 ilin Baro Başkanının imzası bulunan ortak basın açıklamasında özetle şöyle denildi:

"Seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin hiçbir müdahalesi yoktur. Kaldı ki, YSK benzer şekilde Bursa Mustafa Kemal Paşa İlçesi seçimleri için; seçim kurullarının 02.03.2019 tarihinde kesinleştiği gerekçesiyle, sandık kurullarının usulüne uygun olmadan oluşturulduğuna ilişkin tam kanunsuzluk iddiasının reddine karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile iptalini hukuki ve vicdani olarak kabul etmek mümkün değildir."

"Hukuk tarihimizde kara bir leke olarak yerini alacak"

Ortak açıklamada YSK kararıyla demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasal duzenlemeler ve seçim kurullarının oluşumunda yerleşik içtihatlar, teamüller ve ilke kararlarının yok sayıldığı öne sürüldü:

"Demokrasi, öncelikle halkın iradesi ile şekillenen seçim sonuçlarına saygı duymakla mümkündür. YSK şeklin ikincil sayılması gerektiğini, esas olanın seçmenin iradesi olduğunu bir çok kararında olduğu gibi 'mühürsüz oyların geçerliliğine ilişkin karar'ı ile de göstermiştir. Hal böyleyken; demokrasi birikimimizi, kültürümüzü ve yıllar içinde oluşan tüm içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef kara bir leke olarak yerini alacaktır."
 

İzmir Barosu’ndan sonra İstanbul Barosu da seçimlerin yenileneceği 23 Haziran’a kadar her gün İstanbul Barosu Merkez Binası önünde dayanışma nöbeti tutacak. 20.00-21.00 saatleri arasında tutulacak nöbette çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Dün akşam ilki düzenlenen nöbete İstanbul Baro Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ve baro üyesi avukatlar katıldı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, YSK’nın verdiği kararın hukuki dayanağının olmadığını söyledi. Durakoğlu “Bu seçimin kendisi değil, iptal kararı şaibelidir” dedi.

İzmir Barosu da YSK'nın İstanbul seçimlerini iptalini hukuksuz olarak niteleyip adalet nöbeti başlatmıştı.

 

Indepentent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU