BTS, Çin-Güney Kore ilişkilerinde yumuşamanın göstergesi oldu

Kasımda Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Güney Kore'yi ziyaret etmişti

BTS, Grammy'ye aday gösterilen ilk K-pop grubu olma özelliğini taşıyor (Taeseong Kim)

Güney Kore ve Çin arasında 2016’da yaşanan anlaşmazlıktan sonra meydana gelen gerilimin, 21 Aralık’ta Çin’deki bir radyoda dünyaca ünlü K-pop grubu BTS’nin şarkısının çalınmasıyla azaltılması umut ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu tarihte Kuzey Kore tehditlerini gerekçe gösteren Güney Kore, ABD ordusuna ait Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (Terminal High Altitude Area Defense) adlı savunma sistemini ülkesine konuşlandırmak istemişti. Bu duruma tepki gösteren Çin, ülkesinde Güney Kore kültürüne ait birçok bileşeni yasaklamıştı.

Ancak son dönemde, iki ülke arasında olumlu siyasi ve kültürel gelişmeler yaşanıyor. Zira geçen ay, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Güney Kore’yi ziyaret etmiş ve iki ülke arasında daha güçlü bağlara ihtiyaç olduğunu bildirmişti.

Bangkok Post’un aktardığına göre, bu gelişmeler kültür ihracatının da artmasına işaret ediyor. Bu adımların birinde, BTS’nin tamamen İngilizce olan ilk şarkısı "Dynamite", yıllar süren yasağın ardından Pekin'de yayın yapan Metro Radio adlı radyo kanalında çaldı.

İki devlet arasındaki bu çabalardan önce de Çin'deki birçok kişi Kore'ye duyduğu ilgiyi kaybetmemişti. Siçuan Üniversitesi’nden öğretim üyesi Areum Jeong da Siçuan eyaletinin başkenti Çengdu’da Hallyu adıyla da bilinen Kore Dalgası’nın popülaritesinin, iki ülke arasındaki gerilime rağmen kesintisiz devam ettiğini söyledi.

Şehirdeki mağazaların K-pop yıldızlarının yer aldığı reklamları yayımlamayı sürdürdüğünü ve Çinli birçok öğrencisinin Kore televizyon dizileriyle şovlarını takip ettiğini ifade eden Jeong, şu ifadeleri kullandı:

Radyoda 'Dynamite'in çalması, biraz umut verici duruyor. Fakat iyimser bir işaret olarak görülebilir mi? Bunu söylemek için muhtemelen çok erken.

Jeong, iki ülke arasındaki normalleşme girişimlerine temkinli yaklaşsa da kısmen Çin devletine ait teknoloji şirketi İFlyTek’in birçok K-pop yıldızının ajansı SM Entertainment’in kurucusu Lee Soo-man’le çalışmak istemesi ve Güney Kore’li Com2uS’un geliştirdiği bir oyunun Çin’de kısa süre önce lisans almasının pozitif işaretler olduğunu düşünüyor.

Dört yıl önceki yasağın, Korelilerin kültürlerini bütün dünyaya yaymasını sağlamış olabileceğini de belirten Jeong, yine de ilişkiler düzelirse bunun Kore eğlence ve turizmine yarar sağlayabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Bangkok Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU