GoDaddy, çalışanlarını kandırdı: Yılbaşı ikramiyesi vereceğiz deyip eğitime tabi tuttular

Şirket birçok tepki aldı

GoDaddy, perşembe yaptığı açıklamada testten dolayı özür diledi (Reuters)

Dünyanın en büyük alan adı (domain) ve barındırma hizmeti (web hosting) sağlayıcılarından GoDaddy, çalışanlarına tatil ikramiyesi adı altında güvenlik testi yaptı. Birçok çalışan testi geçemezken şirket eleştiri yağmuruna tutuldu.

14 Aralık’ta GoDaddy Tatil Partisi başlıklı bir eposta alan GoDaddy çalışanları, şu ifadelerle karşılaştı:

Sayenizde 2020 GoDaddy için rekor bir yıl oldu. Yıllık Tatil Parti’mizi birlikte kutlayamasak da minnettarlığımızı göstermek ve 650 dolar (yaklaşık 5 bin TL) değerinde bir seferlik tatil ikramiyemizi paylaşmak istiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Metnin devamında bu ikramiyeyi alabilmek için çalışanların 18 Aralık’a kadar bazı konum, kişisel ve finansal bilgilerini doldurması istendi.

[email protected] adlı kullanıcıdan gelen bu epostayı okuyan en az 500 çalışan, oltalama (phinhing) testini geçemedi. İki gün sonra bir eposta daha alan söz konusu çalışanlar, bu sefer şirketin güvenlik sorumlusu Demetrius Comes’la karşılaştı. Comes, epostayı alanların testi geçemediğini ve daha önce aldıkları bir güvenlik eğitimini tekrarlamaları gerektiğini bildirdi.

Şirketler, çalışanlarının kimlik hırsızlığı ve güvenlik ihlalleri gibi yaşanabilecek saldırılara farkındalığını artırmak için düzenli olarak farklı yöntemler ve testler uyguluyor. Zira meydana gelen bu olaylar şirketler üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabileceği gibi müşterilere de zarar verebiliyor. Örneğin mayısta, tam 28 bin GoDaddy müşterisini etkileyen bir veri ihlali yaşanmıştı.

12News'ın haberine göre, büyük şirketlerin çalışanlarının, bilgisayar korsanlarının her zaman birinci hedefi olduğunu belirten Bilişim Uzmanı Ken Colburn, GoDaddy gibi şirketlerin bu tür testleri yapmasının önemli olduğunu söyledi. Colburn sözlerine şöyle devam etti:

Çalışanları çok daha şüpheli hale getirmek… Bu önemli bir görev. Fakat bunu çalışanları üzmeyecek şekilde yapmak da aynı derecede önemli.

Epostadan günler sonra, şirket çalışanlarıyla bir buluşma düzenledi. Burada şirketin birçok çalışanı, ismini açıklamadan testin kendilerinde yarattığı hayal kırıklığını dile getirdi.

Bununla birlikte sosyal medyada da şirkete tepki gösterildi. Bir Twitter kullanıcısı, GoDaddy’nin hesabını etiketleyip ondan aldığı hizmeti sonlandıracağını belirtirken bir diğeri “2020’yi bitirmek için ne güzel bir yol. İğrenç” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, 12News, RT, Business Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU