520 STK'dan AK Parti'nin hazırladığı yeni yasa teklifine karşı ortak bildiri

Bildiride konuyla ilgili itiraz davalarının yıllarca sürecek olması sebebiyle pratikte bunun bir tür "hızlı kapatma" prosedürü yaratacağı uyarısında bulunuldu

Fotoğraf: AA

TBMM’de bugün görüşülmeye başlanan Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ne karşı, Türkiye'deki 520 sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayınladı.

Aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, KaosGL gibi hak örgütlerinin yanı sıra çok sayıda hemşeri derneği ve spor kulüplerinin de bulunduğu imzacılar, söz konusu kanun teklifindeki dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesini talep etti.

Bildiriye imza atan STK'lar, teklifin aynen yasalaşması durumunda başta insan hakları, kadın, LGBTİ+ ve mülteci hakları alanındaki dernekler olmak çok sayıda dernek ve vakıfın "tek imza ile kapatılma riskiyle karşılacağı" uyarısını yaptı.

Bildiride konuyla ilgili itiraz davalarının yıllarca sürecek olması sebebiyle pratikte bunun bir tür "hızlı kapatma" prosedürü yaratacağı uyarısında bulunuldu.

Barolar da karşı çıkmıştı

Söz konusu kanun teklifine brolardan da itiraz gelmişti. 71 baro  "Avukatlığın Özüne Aykırı Bu Düzenleme Kabul Edilemez" başlığı taşıyan ortak bir açıklama yayımlayarak itirazlarını dile getirmişti.

Baroların ortak açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

Avukata mesleğini ifa ederken, izleme, tanıma, şüpheli işlem bildirimi, şüpheli para muhafazası gibi yükümlülükler yüklemek, avukatı kolluk görevlisi haline getirmek, dahası CMK 161. Madde ile birlikte değerlendirildiğinde avukatı savcının emrine sokmak ve avukatlığın olmazsa olmaz koşulu olan bağımsızlık unsurunu ortadan kaldırmak anlamına gelmektedir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanun teklifi neyi kapsıyor?

AK Parti’nin hazırladığı Teklifle Dernekler Kanunu'nda değişiklik öngörülüyor.

Terör ve uyuşturucu suçlarından sabıkalı olanlar dernek yöneticisi olamayacak.

İçişleri Bakanlığı benzer gerekçelerle dernek yönetimlerine kayyum atayabilecek ya da derneği kapatabilecek.

Kapatma durumlarında mahkemenin 48 saat içinde karar vermesi gerekecek.

Teklifle ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı yaptırım kararları, Cumhurbaşkanı'nın Resmi Gazete'de yayınladığı kararla uygulanabilecek.

Cumhurbaşkanı, tavsiye üzerine BM tarafından yaptırım listesine alınan kişi ya da kuruluşlarla ve bunlarla ilişkili isimlerin hesaplarını dondurabilecek.

 

 

Deutsche Welle, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU