Britanyalı bilim insanı Ferguson: Yeni Kovid varyasyonu Avrupa'nın büyük kısmına yayıldı

Profesör Ferguson, Bilim ve Teknoloji Komitesi'ndeki parlamenterlere yeni varyasyonun "artık her yerde" olduğunu söyledi

Britanya'da ortaya çıkan yeni Kovid-19 varyasyonu paniğe yol açtı (AFP)

Birleşik Krallık'ın (BK) en önemli bilim insanlarından biri, hızla yayılan yeni koronavirüs varyasyonunun Avrupa ülkelerinin "büyük çoğunluğuna neredeyse kesinlikle" ulaştığını söyledi.

Olağanüstü Hal Bilimsel Danışma Grubu'na (SAGE) bağlı Nervtag'ın üyesi olan Profesör Neil Ferguson da, varyasyonun "artık her yerde" olduğunu ama 4. Aşama kısıtlamaların faydalı etki yaratmasını beklediğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ferguson, video bağlantısı aracılığıyla dün Bilim ve Teknoloji Komitesi'ndeki parlamenterlere şunları söyledi:

Danimarka kadar küçük, nispeten düşük enfeksiyon oranına sahip bir ülkede bu yeni varyasyonun dizilimine sahip 10 vaka görülmüş olması, bence bu virüsün şu anda Avrupa ülkelerinin tümüne değilse bile büyük bölümüne bulaştığını neredeyse kesin olarak gösteriyor.

İlk tecritte sosyal mesafe kurallarını ihlal ettikten sonra SAGE'den istifa etmek zorunda kalan Profesör Ferguson şöyle devam etti:

Okullar artık kapandı, ülke genelinde neredeyse tam tecrit halindeyiz. Temas oranları Noel'de daha düşük. Herhangi bir tahminde bulunmaktan çekiniyor olsam da, gelecek iki hafta içinde eğrinin düzleşeceğini göreceğimizi umuyorum. En azından yükselişin yavaşladığını göreceğiz.

Avam Kamarası komitesinde dün bu varyasyonun muhtemelen Kent'teki bir kişiden başladığı ve virüs kendini kopyalarken meydana gelen "rastgele hatalardan" kaynaklanmış olabileceği belirtildi.

Diğer varyasyonlardan bahseden Profesör Ferguson, şunları ekledi:

Şu anda bizdeki varyasyon dışında en büyük endişenin Güney Afrika'daki varyasyon olduğunu düşünüyorum. Onların epidemiyolojik verileri çok daha zayıf ama bu virüsün neden olduğu ani salgın ve çok dik vaka artışlarına dair anekdot niteliğinde raporlar kesinlikle mevcut. Ayrıca Nijerya da şu anda vaka sayılarında keskin bir artış yaşıyor ve elimizde oradan gelen hiçbir genetik veri yok.

Nervtag Başkanı Profesör Peter Horby de, komite karşısına çıkarak virüsün bu varyasyonunun diğerlerinden daha hızlı yayılıyor gibi görünmesinin birkaç olası nedeni olduğunu belirtti.

Horby şunları söyledi:

Altta yatan mekanizma tam olarak net değil. Nedeni virüsün daha hızlı çoğalması olabilir; bu da daha yüksek viral yük taşıdığınız, yani daha fazla bulaştırıcı olduğunuz anlamına gelir. Bu, virüse maruz kalma ve bulaştırıcı olma arasında daha kısa bir süre olmasından da kaynaklanabilir. Eğer bu zaman dilimi kısalırsa, bulaşma hızı artar. Ya da bulaşıcılık süresinin daha uzun olduğu anlamına gelebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU