Trump: Irak'ta bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım

Trump yaptığı açıklamada, "Irak'taki Amerikalılara yönelik saldırılar olacağı söylentileri duyuyoruz" dedi

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Irak'taki Amerikalılara yönelik yeni saldırılar planladığına dair söylentiler olduğunu belirtertti.

Sosyal medyadan açıklama yapan Trump, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine pazar günü roket saldırısı düzenlendiğini anımsatarak "Tahmin edin bu roketler neredendi? İran'dan. Irak'taki Amerikalılara yönelik saldırılar olacağı söylentileri duyuyoruz." ifadesini kullandı. 

Mesajında büyükelçiliğe atılmak istenen ancak başarılı olamayan 3 roketin fotoğrafını da paylaşan Trump, "İran'a bir dost tavsiyesi. Eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım" dedi. 

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine pazar günü 8 füzeyle saldırı düzenlenmişti. 

Trump dönemi ABD ve İran ilişkileri

Trump yönetimi döneminde, İran ile ilişkiler gergin bir süreçte ilerledi. 

İlk olarak ABD, 2015'te İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'te ayrıldı. 

2019 Ağustos ayında ise İran'a yönelik ilk yaptırım paketiyle İran hükümetinin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

Daha sonraki aylarda ise ABD'den İran'a karşı bazı ekonomik yaptırımlar ve İran Devrim Muhafızları'nın "yabancı terör örgütü" listesine eklenmesi gibi hamleler geldi.

2019 Temmuz'da ise Birleşik Krallık donanması Cebeli Tarık Boğazı'nda İran'a ait bir petrol tankerine el koydu. Bunun üzerine İran misilleme olarak Basra Körfezi'nde Birleşik Krallık'a ait bir tankere el koydu.

Bu yılın ocak ayında, ABD'nin Bağdat'ta gerçekleştirdiği hava saldırısıyla İran'ın Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'yi öldürmesi sonrası iki ülke arasındaki ipler iyice gerildi.

Süleymani'nin öldürülmesinden birkaç gün sonra İran, Irak'taki bir ABD üssüne füze saldırısı düzenledi.

Ekim ayında ise Birleşmiş Milletler (BM), İran'a karşı 2007'den bu yana uygulanan silah ambargosunu süresi dolduğu için kaldırdı.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU