Açlık grevleri izleme heyeti: Siyasi iktidar bir an önce talepleri karşılamalı

"Öcalan'a tecridin kaldırılması" talebiyle cezaevlerinde devam eden açlık grevlerini takip etmek için İHD, TİHV, ÖHD ve ÇHD'den oluşan izleme heyeti Adalet Bakanlığı'na rapor sundu

Açlık grevlerine dikkat çeken HDP Milletvekilleri / Twitter

"Abdullah Öcalan'a tecridin kaldırılması" talebiyle cezaevlerinde devam eden açlık grevlerini takip etmek için İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği’nden (ÇHD) oluşan izleme heyeti, “Türkiye Hapishanelerinde Devam Eden Açlık Grevleri Tespit ve Değerlendirme Raporu” hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na sundu.   

“92 cezaevinde yaklaşık 3 bin tutuklu açlık grevinde”

8 Kasım 2018 günü Leyla Güven’in başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin 182’nci gününde olduğu hatırlatılan raporda, izleme heyeti olarak 92 cezaevinde 3 bin civarında tutuklunun açlık grevinde olduğunun tespit edildiği belirtildi. 
 

D0vtibHXQAAJ8Na.jpg
Leyla Güven - Dersim Dağ / Fotoğraf: Twitter


Tutuklu siyasetçiler Sebahat Tuncel ve Selma Irmak’ın 15 Ocak, HDP’li milletvekilleri Dersim Dağ’ın 3 Mart, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın ise 8 Mart’tan beri açlık grevinde olduğu kaydedildi.

“Siyasi iktidar bir an önce tecridi kaldırmalı”

Raporda, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin geldiği aşamanın çok ciddi olduğu vurgulanırken “Gerek açlık grevcilerinin sağlık durumlarının izlenmesi, gerekse de taleplerin demokratik kamuoyu tarafından duyulduğunun ortaya konabilmesi için bağımsız heyetlerin ve bağımsız hekimlerin cezaevlerine girmesine izin verilmelidir. Siyasi iktidar bu husustaki sorumluluğunu görmeli ve bir an önce bu talepleri karşılamalıdır. Siyasi iktidarı bir an önce sorumlu davranarak hapishanelerdeki tecridi kaldırmaya davet ediyoruz” denildi.
 

D5F1SbjX4AEaYQ_.jpg
Açlık grevine giren HDP Milletvekilleri / Fotoğraf: Twitter


“Boğazda oluşan yaralar ve kilo kayıpları artıyor”

Rapora göre farklı tarihlerde açlık grevine giren tutuklularda kilo kaybı, ağızda ve boğazda oluşan yaralar, kabızlık, ishal, görmede bulanıklık, baş ağrısı, algıda zorlanma, vücut kaslarında seğirme, denge bozukluğu, el ve ayaklarda uyuşma gibi greve bağlı etkilerin başladığı belirtildi.  

Raporda açlık grevi yapan tutukluların aileleriyle telefonla konuşurken açlık grevinde olduklarına ilişkin bilgi vermeleri durumunda telefonun kesildiği belirtildi. Ayrıca raporda, örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle tutuklulara telefon görüş yasağı ve açlık grevlerini bırakmaları yönünde baskı uygulandığı yer aldı.
 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU