"Avrupa'daki kimi Alevi yöneticileri Aleviliği İslam dışı gösteriyor" iddiasına cevap geldi... Öker: Ayrı din yaratma amacımız yok

Eski CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün, Avrupa'daki kimi Alevi kurum yöneticilerinin Aleviliği İslam'ın dışında ayrı bir inanç olarak göstermeye çalıştıkları iddiasına AABK Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker cevap verdi

Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde her yıl yapılan anmalara Türkiye'nin dört bir yanından binlerce Alevi katılıyor / Fotoğraf: Hacıbektaş Belediyesi

Almanya'da Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Parlamentosu, geçen günlerde Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu'na (AABK) kamu kurumu statüsü veren kararı oy birliğiyle onadı. 

Karar, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanlığı ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Mat tarafından Aleviliğin Almanya'da en üst seviyede bir inanç grubu olarak tanınması olarak yorumlandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Avrupa'da yaşayan Alevilerin en büyük örgütlenmelerinden.

Konfederasyon yetkililerinden zaman zaman yapılan açıklamalarda Aleviliğin kendine özgü bir inanç olduğu vurgusu yapılıyor.

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Twitter hesabında kaleme aldığı yazıda bu açıklamaları eleştirdi.

aygün.jpg
Hüseyin Aygün / Fotoğraf: AA

 

Aygün: Sadece Alevilik mi özgün sanıyorsunuz?

 "Avrupa'daki kimi Alevi kurum yöneticilerinin, 'Alevilik kendine özgü bir inançtır', 'Hiçbir dinin şemsiyesi altında değiliz' lafları apaçık bir bilgisizlik. Neden mi, anlatayım" diyen Aygün, şunları kaydetti: 

Tüm dinler, inançlar, mezhepler, hatta görüşler, 'kendine özgü'dür, sadece Alevilik mi özgün' sanıyorsunuz? Alevilik yalnızca Türkiye ve Ortadoğu ülkelerindedir, buradan yayılmıştır, 'İslam'ın var olduğu' topraklardadır -Avrupa'ya nasıl ve hangi amaçla yayıldığı biliniyor.

"Aleviliği, İslam'dan ayırmak, İslam'ı IŞİD'e teslim etmektir"

"Alevilik, hiç tartışmasız, Hak-Muhammed-Ali yoludur, Ehlibeyt ve 12 İmam yoludur" ifadelerini kullanan Aygün, ardından eleştirilerini şöyle sürdürdü:

Dahası İslam'ı, IŞİD'den, Nusra'dan, Boko Haram'dan ibaret zannetmektir. Aleviliğin 'İslam olmadığını', tarihte sadece Alevileri katletmek, yakmak isteyenler söylemişlerdir. İslam'ın binlerce yorumu vardır; Alevilik, Bektaşilik, Kızılbaşlık, Tahtacılık, Nusayrilik, bu yorumlar içinde yer alır. Aleviliği, diğer pek çoğundan ayıran temel şey; namaz, hac, zekâta değil; 'İslam'ın batıni' yorumuna değer vermesidir.

"Bu görüşler en büyük zararı Alevilere veriyor"

Aygün, sözlerinin devamında "Bu anlamda Avrupa'daki kurum yöneticileri dönüp kendi üyelerine Aleviliğin ne olduğunu sorsalar, basitçe yukarıdaki cevapları alırlar" dedikten sonra şu ifadelerle yazısını bitirdi:

Bu görüşler yanlış, saptırma ve en büyük zararı Alevilere veriyor. İlgili kurum yöneticileri, daha fazla gecikmeden üyelerinin en az bin yıllık görüşüne geri dönmelidirler. Ve yahut; Aleviler bu kurumların yöneticileriyle vedalaşmalıdır.

"Bazı Avrupa ülkeleri de Aleviliği, İslam dışı görüyor"

Yazısının ardından aradığımız Aygün, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada da eleştirilerini sürdürdü.

Avrupa'daki kimi Alevi yöneticilerinin farklı tarihlerde pek çok kereler Aleviliğin kendine özgü bir inanç olduğunu ve hiçbir dinin şemsiyesi altında yer almadığına yönelik açıklamaları olduğunu öne süren Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:

 Bilgiye dayalı olmayan şeyler söylediler. İşin daha kötüsü Avrupa'daki bazı ülkelerde böyle kabul ediyor. Bazı Avrupa ülkelerinin Aleviliği İslam'ın tümüyle dışında görmek gibi temeli yüzyıllar öncesi Avrupa misyonerliğinin de tezlerini oluşturan görüşleri var. Bu çok eskiden beri böyle. Örneğin Antranik diye bir yazarın 'Seyahatname' diye bir eseri var. 140 yıl önce Dersim bölgesine gezi yapmıştır. Aleviliğin Hristiyanlığın bir kolu olduğuna iddia etmiş. Ben bunları eleştiriyorum.

turgut.jpg
Turgut Öker / Fotoğraf: Twitter@OkerTurgut

 

Öker: Benzer iddiaları Akit gazetesi de dile getiriyor

Aygün'ün yazısında dile getirdiği iddialarıyla ilgili olarak görüştüğümüz Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker açıklamalara tepkili.

Öker, Aygün'ün iddialarının benzerini Akit gazetesinin ve AK Parti'nin ya da Alevilerin kazanımlarından memnun olmayan çevrelerin de dile getirdiğini öne sürdü.

"Almanya, Aleviliği ayrı din kabul etti iddiası yanlış"

Almanya eyaletinin aldığı kararın kamuoyuna yanlış yansıtıldığını belirten Öker, Almanya'nın Aleviliği ayrı bir din olarak kabul etmediğini sadece AABK'yı kamu yararına çalışan bir dernek olarak kabul ettiğini, anlaşmanın içeriğinin yanlış aktarıldığını öne sürdü.

"Üyelerimizin Aleviliği nasıl yaşayacağına müdahale etmedik"

AABK'nin Aleviliği İslam dışı kabul ettiği iddialarına dair Öker şu görüşleri dile getirdi:

Avrupa Alevi örgütlenmesini kurulduğu günden beri Aleviliğin kendine özgü bir inanç olarak tanınması, Aleviliğin tüm dünyada Aleviler tarafından bilinmesi, Aleviliğin hiçbir gerici kurumun etkisi altına girmeden piriyle, dedesiyle, anasıyla kendi değerleri üzerinden yaşatılması iddiası var. Bugüne kadar bunun için mücadele etmiştir. Ancak bunu yaparken faşizan bir davranış biçimini benimseyerek, tek tek üyelerinin Aleviliği nasıl yaşayacağına dair onlara yukarıdan aşağıya olacak şekilde müdahale etmemiştir. Bundan dolayı iftiralara maruz kalmıştır.

"Aleviliği özgün inanç olarak görüyoruz ama ayrı din yaratma amacımız yok"

Öker, son olarak AABK'nın hedefiyle ilgili de şunları söyleyerek sözlerini tamamladı:

Avrupa Alevi örgütlenmesi Aleviliği özgün bir inanç olarak görür ama ayrı bir din yaratma gibi ve başka inançlarla çatıştırma ya da başka inançların alternatifi halinde olmak gibi amacımız yoktur. Var olanın özgürlük mücadelesini yürütür. Var olanı tüm diğer inançlar gibi eşit haklara kavuşturma amacı görür.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU