Jüpiter ve Satürn'ün 400 yıldır beklenen 'Büyük Kavuşum'u gerçekleşti

Gökbilimciler bir sonraki kavuşumun daha iyi olacağını düşünüyor

Jüpiter ve Satürn'ün ikisi de gaz devi gezegen (NASA)

Jüpiter ve Satürn, 21 Aralık akşamında Büyük Kavuşum'u gerçekleştirdi. Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni, aralarında yaklaşık 750 milyon kilometre fark bulunsa da Dünya’dan bakınca çift bir gezegen gibi gözüktü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birbirlerinden 0,1 derece kadar ufacık bir farkla ayrı gözükmelerini sağlayan bu olayın sebebiyse Jüpiter’in yörüngesi. Zira bu sayede Jüpiter, Dünya'yla Satürn arasında konumlandı. Büyük Kavuşum her 20 yılda bir gerçekleşse de bu denli yakın gözükmeleri epey nadir yaşanıyor.

Aynı yakınlıktaki Büyük Kavuşum 1623 tarihinde yaşanmasına rağmen o dönemki hava şartları dolayısıyla sadece ekvator ve çevresinde görülebilirdi. Bu yüzden ikiliyi birbirine bu kadar yakın görmek isteyenlerin daha önce 4 Mart 1226’ya gitmesi gerekiyordu.

 

 

Bundan sonraki hizalanmaysa 15 Mart 2080’de meydana gelecek. Gökbilimci Bob Berman, bir sonraki Büyük Kavuşum’un daha iyi olacağını düşünüyor. Ondan sonra bu uzay olayını yaşamak isteyenler, 2400’e kadar beklemek zorunda kalacak.

Bununla birlikte kayıtlar, Büyük Kavuşum'a ilginin 8. yüzyıl Bağdat’ına kadar uzandığını gösteriyor. Astrologlar Büyük Kavuşum’un birçok etkisi olduğunu iddia etse de Exeter Üniversitesi’nden Teorik Astrofizik Profesörü Matthew Bate, “Büyük Kavuşum'ların bilimsel olarak dünya üzerinde hiçbir etkisi yok” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, Hristiyan anlatılarında yer alan ve iki bin yıl önce gökyüzünde görüldüğü söylenen Beytüllahim Yıldızı’nın söz konusu hizalanma olabileceğini söylüyor. İki bin yıl önce yaşayanların gece gökyüzündeki olayları takip ettiğini belirten Cambridge Üniversitesi Gökbilim Enstitüsü’nden Dr. Carolin Crawford, şöyle konuştu:

Bu yüzden, Beytüllahim Yıldızı’nın bunun gibi bir gezegen hizalanması olması imkansız değil.

Dünyanın dört bir yanından gözlemevleri ve amatör gözlemciler bu nadir olayı heyecanla takip ederken birçok kişi, 21 Aralık’ta gerçekleşen kavuşumu internetten canlı yayınladı. Bu yayınların birinde Astrofizikçi Gianluca Masi, Jüpiter’in solunda ve sağında uydularının da görülebildiğini aktardı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, Space.com, CNN International, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU