Şi'nin tasarruf tedbirleri kapsamında Çin'de yemek israfına para cezası gündemde

Yasa tasarısı kabul edilirse işletme ve müşteriler 100 binlerce Çin Yuanı ceza ödemek durumunda kalabilir

Tasarıya tepki gösterenler, bunun yerine ülke içindeki yemek dağıtım zincirlerinin denetlenmesi gerektiğini savundu (Reuters)

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in israfa karşı mücadele politikası yasalaşabilir.

Ağustostaki basın açıklamasında devlet başkanı, ülke çapında gıda israfının inanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek "israf ayıp, tutumluluk onurlu bir davranıştır" demişti.

Bunun üzerine yerel yönetimler harekete geçerek restoranlarda verilen yemeklerin porsiyonlarının azaltılması ve artık yemek çıkmasını önlemek için çalışmalar başlatmıştı.

Vuhan Yemek Servisi Endüstrisi Derneği, "N-1" adı verilen uygulamayla işletmelere, restoranda sipariş veren kalabalık gruplara, gruptaki kişilerin sayısından bir eksik porsiyon yemek vermesi çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca ilk defa Kore'de ortaya çıkan ve mukbang videoları olarak bilinen, aşırı yemek yemeye teşvik eden video paylaşımları da yasaklanmıştı. 

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi'ne salı günü önerilen yasa taslağında, müşterileri "gereğinden fazla yemek sipariş etmeye" teşvik eden işletmelere ceza verilmesi öngörüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taslak kapsamındaki kurallara uymayanlara 10 bin Çin Yuanı (yaklaşık 11 bin 700 TL) kadar ceza kesilebilecek.

Ayrıca restoranlara da sipariş ettikleri yemeklerden fazla artık bırakan müşterilere ceza kesme yetkisi verilmesi öngörülüyor.

Aşırı yemek tüketimi ve israfı özendiren radyo, televizyon ve çevrimiçi içerik üreticilerinin de ceza alması gündemde.

Buna göre yetkililerden resmi uyarılara rağmen bu tür yayınlara devam eden kuruluşlara 100 bin Çin Yuanı (yaklaşık 117 bin TL) kadar ceza kesilebilecek ve işletmelerin çalışma lisansları askıya alınabilecek.

Çin Bilimler Akademisi'nin raporuna göre Pekin ve Şangay gibi büyük şehirlerde yaşayanlar 2015'te 17 ila 18 milyon ton yemek israf etti. Bunun yaklaşık 30 ila 50 milyon kişiyi doyurmaya yetecek miktarda olduğu düşünülüyor.

 

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU