Suriyeli Sare zihinsel aritmetik alanında dünya birincisi oldu

Sarah, dört yaşında, okuma ve yazma konusundaki becerisiyle dikkatleri üzerine çekti

Suriyeli Sare karmaşık zihinsel işlemlerde dünya çapında bir başarı elde etti (The Independent Arabia)

Suriye'deki savaş ardında felaket sahneleri, zor koşullar, tahribat, milyonlarca yerinden edilmiş ve mülteci konumuna düşürülmüş Suriyeli, büyük bir kısmı hiç okula dahi gitmemiş eğitimsiz koca bir nesil bıraktı.  Ancak tüm bunlara rağmen zifiri karanlığın ortasında bir ışık var.

Sare isimli sekiz yaşındaki Suriyeli kız çocuğu matematikte olduğu gibi karmaşık zihinsel işlemlerde de başarılı. Sadece yerel düzeyde veya Arap dünyasında değil, aynı zamanda küresel düzeyde de rekorlar elde ediyor. Sare son olarak Çin'de düzenlenen uluslararası bir yarışmada Matematik alanında birincilik elde etti.

Zor koşullar ve başlangıç

Suriye'nin İdlib kentindeki Hazano kasabasında yaşayan Sare'nin sahip olduğu büyük yetenekler öğretmenlerinin dikkatini çekti.

Sare'nin öğretmenleri büyük bir tutkuyla ondan bahsediyorlar. Eğitimli bir aileden geliyor, annesi ve babası mühendislik alanında çalışıyor. Her ikisi de Sare'nin eğitimi ve yeteneklerinin geliştirilmesi hususunda oldukça arzulu.

Sare'nin zihinsel aritmetik hikayesi dört yaşında okuma yazmadaki becerisi ile dikkat çekmesinin ardından başladı. Okulunda fen, edebiyat, matematik, Arapça ve İngilizce gibi derslerde akranlarının arasından büyük bir farkla sivrildi.

Öte yandan, Sare'nin okulu ve ailesi ona bakmaya ve onunla ilgilenmeye hevesli. Çok değil kısa bir zamanda, çocuk zihinsel aritmetik dünyasına girmeyi başardı. Bu alanda kendini hakkıyla kanıtladı.

Karantina

Sare "nice zararlı görünen şeyde yarar vardır" özdeyişi fehvasınca hareket ederek karantina döneminde okulla bağı kesildikten sonra ailesinin de desteğiyle uzaktan eğitime dört kolla sarıldı. İnternete bağlanma konusundaki zorluklara rağmen başarılı oldu. Hayal gücünün dizginlerini serbest bıraktı ve zihinsel aritmetiğin temellerinin edinilmesi ve yavaş yavaş zihinsel aritmetiğin dünyasına girilmesini sağlayan günlük, saatlik bir eğitime tabi oldu.

Bu bağlamda, ara vermeden tüm derslere katılarak hızlı öğrenmenin avantajları sayesinde üstünlüğünü ortaya koydu.

Sare'nin eğitim sorumlusu Tehani Asaf, Sare'nin ileri seviyelere ulaşmak için çok fazla tutkusu olduğunu söylüyor. Asaf, "Sare henüz beş yaşına gelmeden çarpım tablosunu ezberleyerek çok güçlü becerilerinin ve hafızasının olduğunu gösterdi."

Sare'nin korona zamanındaki eğitimi günde bir saat olarak başladı. Asaf, "Zihinsel yeteneklerinin ne boyutta olduğunu fark ettim; inanılmaz derecede zeki, matematikte iyi ve eğitime çok çabuk yanıt veriyor, hızla anlıyor. Zihinsel hesaplamaları yapmaya yarayan abaküs veya soroban gibi aletlerin varlığından daha önce haberdar olmamasına rağmen bunu yapıyor. Aritmetik kurallarıyla başladık, sonra iki elin parmaklarını saydık ve ardından hayal gücüyle hesapladık. Tüm aritmetik işlemlerinde (toplama, çıkarma ve çarpma) bu aşamalardan geçtik.

Geçen yazın girişiyle birlikte öğrenci yarışmalara girmeye hazır hale geldi ve yarışmalarda ileri düzeyde başarılar elde etti. "Bana Öğret Vakfı" tarafından Suriye'de düzenlenen yerel düzeydeki ilk resmi yarışmasına katıldı ve birinci oldu. Böylece yarışmalar dünyasına adım atmış oldu. Birçok yarışma sanal olarak gerçekleştirildi.

Sare bir dakika içinde yüz aritmetik işlemini yapabildi ve hesap makinesi denilen alete meydan okudu.

Suriyeli Sare, Japonya ve Çin'de sanal olarak düzenlenen uluslararası yarışmalara katılarak ün kazandı. Lübnan'daki "Üstün Zekalı Çocuklar" programına katılması, belki de onun dünya ile tanışmasında ilk adım oldu.

Asaf, Çin'de düzenlenen yarışmanın Sare ve akranları için öncü bir adım ve seçkin bir deneyim olduğunu düşünüyor. 6 bin 114 öğrenci arasından büyük ödülü kazanan Sare, böylece yabancı ve Arap ülkelerinden toplam katılımcı sayısının yüzde 10'u temsil ettiği bir yarışta birinci olarak rekor kırmış oldu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

https://www.independentarabia.com/node/178461

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU